Diyarbakır’daki Özel Bower Hospital doktorlarından Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Cebrail Sınır, 7 Mayıs Dünya Astım Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.
ASTIM NASIL BİR HASTALIKTIR VE BELİRTİLERİ NELERDİR?
Astım ve astımla birlikte günlük yaşamı nasıl devam ettirileceğine dair bilgiler veren Dr. Sınır, “Astım, akciğer içi hava yapılarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler (ataklar) ile seyreden müzmin bir akciğer hastalığıdır. Mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle havayolu duvarının şişmesidir. Tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir.
“TÜRKİYE’DE HER 12-13 YETİŞKİNDEN BİRİ ASTIM HASTASIDIR”
Dünyada yaklaşık 300 milyon astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise her 12-13 yetişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Ne yazık ki astımın görülme sıklığı artmaktadır” diye konuştu.
ASTIM TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Dr. Sınır, Astım tedavisinin amacının hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun idame ettirilmesi olduğuna değinerek, “Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır. Uygun ilaç tedavisiyle astımlılar iş ve okul dâhil günlük yaşamlarına, hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler. Astım ilaçlarının büyük bir kısmı soluk alma yolu (inhalasyon) ile kullanılan ilaçlardır ve bu yolla daha az yan etki ile direk hava yollarında istenen tedavi edici etkiyi oluştururlar. Özel cihazlarla verilirler. Tedaviye başlanırken bu özel cihazların kullanım şekli mutlaka hastalara gösterilmelidir” ifadelerini kullandı.
ASTIMLI HASTALAR NASIL YAŞAMALILAR?
Astımlı hastaların, çevresel olarak yakınmalarını artıran faktörlere dikkat etmek koşulu ile günlük yaşamda diledikleri birçok şeyi yapabileceklerine değinen Sınır, Astım hastalığıyla ilgili şunları söyledi:
“Astımlı hastaların günlük işlerini yapabilmesi seyahate gidebilmesi, hobileri ile uğraşması, kısaca yaşamın içinde yer almaları hekimlerin en arzu ettiği noktadır. Astım hastaları, rahatsızlığı arttıran faktörlere dikkat etmek suretiyle günlük yaşamda istedikleri birçok şeyi yapabilirler. Yaygın bilinenin aksine astım, spor yapmaya engel değildir. Astım hastaları hafif koşu, yüzme gibi sporlar yapabilirler. Özellikle çocukluk çağında fiziksel aktivitelerin arttırılması ve düzenli sporun hastalığın seyrine olumlu katkıları olduğu izlenmiştir.
ASTIMI KONTROL ALTINDA TUTMAK İÇİN ASTIMLI HASTALAR NE YAPMALIDIR?
Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmamasının yanı sıra, sigara dumanı, alerjenler ve kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Yapılan araştırmalarda hastaların ilaçlarını doktorunun önerdiği şekilde kullanmasının, sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, sağlıklı ve dengeli beslenmenin, düzenli egzersiz yapmanın, solunan ortam havasını temiz tutmanın astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir”