Son günlerde Diyarbakır’da korona virüsü vakaları giderek arttı, hastahaneler doldu. Hastalar çevre illere sevk ediliyor. Nurmalleşme süreciyle birlikte vakaların patladığını belirten Dr. Eser Çetin; “Maalesef Diyarbakır’daki sağlık sistemi tıkanmanın eşiğine gelmiş durumda” dedi. Dr. Eser Çetin, hafta sonları sokağa çıkma yasağı uygulamasının tekrar başlamasını da önerdi.
Diyarbakır’da görevli Dr. Halil Yücel Kutun, korona virüsüne yakalanarak vefat etti. Dr. Halil Yücel Kutun’un vefat etmesi nedeniyle üzüntülerini dile getiren ve korona virüsüne yakalanan sağlık çalışanlarına dikkat çeken Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli Dr. Eser Çetin; “Sağlık çalışanları arasında vaka sayısında artışlar var” uyarısında bulundu.
Diyarbakır’daki korona virüsü artışına dikkat çeken Dr. Eser Çetin, şunları söyledi: “Korona virüsü almış başını gidiyor diyebileceğimiz bir yükselişte. Diyarbakır’daki tüm korona klinikleri ve yoğun bakım üniteleri doldu. Maalesef vaka sayısında büyük bir artış yaşanıyor. Servisteki hastalar taburcu olduktan sonra yeni hastalar alıyoruz. Diyarbakır özelinde bölge şu an çok yoğun bir vaka artışıyla karşı karşıya. Evde takip edilen çok sayıda hasta var. Evde takip edilen hastalar kötüleştiğinde ve hastahanede yer açıldığında onları servislerde tedavi altına alıyoruz. Durumu kritik olan yeni vakalar ise çevre illerdeki hastahanelere sevk ediliyor. Umudumuz o ki; kontrollerimizi, takiplerimizi yaparak, önleyici ve koruyucu tedbirlerimizi alarak vaka sayılarımızı düşürmek ve hastahanelerde yer açılmasını sağlamaktır.”
‘YENİ NORMALİZAYSONLA BİRLİKTE ARTIŞLAR BAŞLADI’
Haziran ayının başından itibaren korona virüsüyle mücadele kapsamında aşamalı olarak ‘yeni normal’e dönülmeye başlandı. İlk olarak sokağa çıkma kısıtlamaları kaldırıldı ardından kafeler ve restoranlar açıldı. Ancak vaka artışlarında ciddi bir düşüş gözlemlenmedi. “Haziran’da başlayan yeni normalizasyonla artışlar görülmeye başlandı” diyen Dr. Çetin şöyle devam etti: “Ancak Temmuz ayında büyük bir yığılma yaşandı. Bu süreçte hastahanelerin doluluk oranı arttı. Şunu söylemekte fayda var: Normalizasyon şart mıydı? Kesinlikle şarttı. Bu denenmesi gereken doğru bir karardı. Ancak uygulama noktasında halkın çok büyük yanlışları var. Ve bu yanlışlar devam ediyor. Bir umursamazlık ve güvensizlik söz konusu. Bu virüsün yayılmasını arttırıyor. Sosyal mesafe, maske, hijyen gibi kurallar dikkate alınmıyor. Özellikle trajikomik bir şekilde misafirlikler devam ediyor. Temmuzdan itibaren düğün sezonun başlamasıyla vaka artışlarında çok büyük etkisi oldu. Temmuzun ilk günlerinde hastahanelerde doluluk oranı yükseldi. İnsanlar yakınlarından biri ölünce korona virüsünü ciddiye alıyor. Maalesef her gün ölümler yaşanıyor. Mevsimin getirdiği bir rehavet oluştu. Yaz mevsiminde evde beklemek zor oluyor. Dışarı çıkmalar sıklaşarak piknikler düzenleniyor. Kış aylarında hastalık yeniydi ve bir paniğe yol açıyordu ve yasaklar uygulanıyordu. Ancak şu anki kadar bir rahatlık yoktu. Bu yüzden vakalarda artışlar olmaya başladı.”
‘VAKA ARTIŞI SAĞLIK ÇALIŞANLARI ARASINDA DA OLUYOR’
Korona virüsüne karşı verilen mücadelede, virüse en çok maruz kalanların başında sağlık çalışanları geliyor. En son dün Diyarbakır’da Kadın Doğum Uzmanı Dr. Halil Yücel Kutun yakalandığı virüs nedeniyle vefat etti. Sağlık çalışanları arasındaki vaka artışlarına da dikkat çeken Dr. Eser Çetin şöyle devam ediyor: “Maalesef dün bir hocamız korona virüsü nedeniyle vefat etti. Kronik hastalığı ve yaşı ileride olan hekim arkadaşlarımızın, sağlık çalışanı arkadaşlarlarımızın vefatları oluyor. Çok yıpratıcı bir süreç. Bizim korktuğumuz nokta da buydu. Hastahanelerin doluluk oranı arttıkça virüs ve iş yükü artıyor, çalışanların enfekte oranı artıyor. Çalışanlar ya evde tedavi görüyor ya da hastahanelerde yatışları gerçekleşiyor. Hem çalışanların sayısı azalıyor hem psikolojik yönde etkiliyor. Maalesef hiç istemediğimiz vefat durumlar oluyor. Bu da sağlık sisteminin tıkanmasına neden oluyor. Ne yazık ki tıkanma eşiğine gelmiş durumdayız. Bu tıkanma eşiğine doğru bir yönelim var ve zorluyor. Umarım dikkat ederek bu gidişatı tersi yöne çevirebiliriz. Hekim arkadaşlar başta olmak üzere sağlık çalışanları canla başla bir ekip ruhuyla mücadele ediyoruz.”
‘SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI UYGULANSIN’
Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamalarının tekrar yapılması gerektiğini belirten Dr. Çetin şunları söyledi: “Hafta sonları için sokağa çıkma yasağına ihtiyaç var. Pandemiyle mücadele noktasında dönem dönem bazı önlemler alındı. Hafta sonları yapılan kısıtlamalar gibi bu buluşmalar engellenebilir. En azından bu tıkanmışlık ve taşmışlık durumu engellenebilir. Piknik alanları veya parklar gibi kalabalıklaşmaların önüne geçilebilir. Yasakların iyi sonuç vereceğini düşünüyorum özellikle aile ziyaretleri engellenebilir. Biz hayatı yaşamayın demiyoruz. Evlere tıkının, ilk dönemlerdeki gibi ağır izolasyon şartları, psikolojik faktörler gibi durumlar yaşayın demiyoruz. Açıkçası ben kendim bir doktor olarak her gün dışarı çıkıyorum ama günde bir saat sosyal mesafeye dikkat ederek ve maskemi takarak yürüyüşümü yapıyorum. Bunu yapabililer. Dikkat edeceğiz. Gerekli tedbirleri almamız lazım. Özellikle riskli olan kişileri ziyaret edilmemesi gerekiyor. Maske, mesafe ve el hijyeni gibi tedbirlerin alınması gerekiyor. Bu kurallara uyulması takdirde sağlıklı güzel günler göreceğiz. Zira en büyük faktör biziz ve bunun önüne geçebilmemiz için kendi elimizden geleni yapmalıyız.”
Kaynak: GazeteDuvar