Tarladaki domatesler kasalara dolduruluyor. Kasalara doldurulan domatesler daha sonra traktörlerle sergi için kurulan alana taşınıyor.
Hazırlanan alana getirilen domatesler, buradaki işçiler tarafında bıçakla ikiye ayrılıyor. Kasalarda ezilen veya bozuk olan domatesler işçiler tarafından ayıklanıyor. Bu işlemde genellikle kadınlar yer alıyor. Saatlerce güneşin altında çalışan işçiler, kendilerince aldıkları önlemlerle güneşten etkilenmemek için de mücadele ediyor. Tüm domatesler kesildikten sonra işlem tamamlanıyor. Serilen domatesler, bir işçi tarafından tuzlanıyor.
Kurutma işleminde yaklaşık 150 işçi çalışıyor. Günlük 150-160 ton arasında değişen domatesler, 4-5 gün güneşte kurutulduktan sonra çuvallara konularak toplanıyor.
Diyarbakır’da, domates hasadının başlamasıyla birlikte, kurutma sergileri de açılmaya başladı. Kurutma için geniş bir alana serilen domateslerle tarlalar kırmızıya büründü.
Diyarbakır-Şanlıurfa yolu üzerinde bulunan domates tarlalarında hasat başladı. Hasadın başlaması ile birlikte çevre illerdeki tarım işçileri için de yeni bir iş imkanı doğdu. Çalışmak için gelen ve domates tarlaları etrafında çadır kuran tarım işçileri, kurutma işlemi için yoğun bir mesai harcıyor. En düşük yevmiyenin 75 lira olduğu domates hasadında, kasa hesabı ile çalışan bir işçi yaptığı işe göre çalışırken, günlük yevmiyesi 150-200 lira arasında değişiyor.
Sabah 05.00’da işe koyulan işçiler, akşam saat 20.00’a kadar çalışıyor. İşçileri en çok zorlayan ise sıcaklar, zira hava sıcaklığı bazen 50 dereceyi bulabiliyor. Kurutularak çuvallara doldurulan domatesleri yurtdışına da ihraç ediliyor.
Sertaç KAYAR’ın Haberi