İstanbul’da yapılacak ‘Bilim Kahramanları Buluşuyor’ turnuvasına katılacak olan Diyarbakırlı küçük mucitler, ödül almadan dönmeyeceklerini söyledi.
Türkiye’de Bilim Kahramanları Derneğinin desteği ile 9-16 yaş arası genç mucitler için düzenlenen turnuva İstanbul’da başlıyor. Geçtiğimiz yıl katıldıkları projede birinci olan fakat yurt dışına gidemeyen Diyarbakır Özel Bahçeşehir koleji öğrencileri bu yıl yurt dışına gitmek için yoğun çaba sarf ettiler.
Diyarbakır Özel Bahçeşehir Koleji bünyesinde bulunan Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Fen ve teknoloji liseleri tarafından robotik kodlama eğitimlerinin verilmesi ile çocuklara analitik düşünme, robotik kodlama ve yazılım üzerinden eğitim verdiklerini ifade eden Diyarbakır özel Bahçeşehir koleji müdürü Ali İhsan Taş, “Bu projede birinci olmak ve yurtdışına gidebilmek adına yıl boyunca öğrencilerimiz gece gündüz demeden çalıştılar. Geçen sene şampiyon olduk. Ancak yurt dışına gidemedik. Bu sene amacımız güzel projelerimiz ile yurt dışına gitmek ve orada ülkemizi temsil etmek. Şubat itibari ile İstanbul’da Efeler projesine katılacağız. Tabi burada ki temel amacımız çocuklarımızın geleceğine yön vermektir. Bu şene ulusalda şampiyon olmak ve yurt dışına giderek hem ülkemize hem de Diyarbakır ilimize katkıda bulunmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
YURTDIŞINDAN PROFESÖRLER İLE GÖRÜŞEN ÖĞRENCİLERİMİZ VAR
Okulun Fen ve Teknoloji öğretmeni Tuğçe Süer bu sene projede birinci olup yurt dışına gidebilmek için çok çalıştıklarını bazı örgencilerin 24 saat boyunca yazılım ve robotik kodlama üzerine kendilerini geliştirdiklerini ifade ederek şöyle konuştu, Süer “Fen ve Teknoloji öğretmeniyim ve Endüstri Mühendisi Robotik derslerine giriyorum. Robotik kodlama ile ilgili yayınımsal dersler vermekteyiz. 3D yazıcı kullanımı Bilgisayar ile tasarım yapma gibi eğitimleri de veriyoruz. Efeler Turnuvası Türkiye’de 15 yıldır yapılan bir turnuva, turnuvaya üç liseden üç takım şeklinde katılacağız. Turnuvanın ilk ayağı İstanbul da başlıyor İki şubatta öz yeni üniversitesinde projelerimizi sunacağız. Öğrenciler burada takım halinde çalışarak takım ruhunu, dayanışmayı, bir arada yaşamayı, araştırma yapmayı ve Yabancı dillerini geliştirip tüm dünya ile iletişim kurmayı öğreniyorlar. Şuanda yurtdışından Profesörler ile sosyal medya üzerinden iletişime geçen öğrencilerimiz var” şeklinde konuştu.
‘ROBOT VE YAZILIM ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ’
Diyarbakır Özel Bahçeşehir koleji öğrencileri Dicle Dilan Yardımcı ve Sıla Noyat Projeye katılacağımız için çok mutluyuz diyerek turnuvada tanıtacakları proje hakkında konuştular. Yardımcı, “Turnuva aslında temelde 3 aşamadan oluşur. Aşamalardan biri robot ve yazılım ‘Bu aşamada sıfırdan bir robot inşa ediyoruz. Projenin bu seneki teması uzay serüveni bizde uzayda karşılaşabileceğimiz tehlikelere karşı çözüm Prototiplerini geliştiriyoruz. Öz değerler kısmında ise daha çok etkinlik, tanıtım, kaynaşma ve efeler ruhunu yaymak için kardeş okullarımıza imkânları olmayan kardeşlerimize ulaşıyoruz” sözlerine yer verdi.
ULTRAVİYOLE IŞINLARINA KARŞI LOSYON ÜRETTİLER
Turnuvaya iddalı bir proje ile katılacak olan Team voltage takımı adına konuşan Muhammed Emir Akat ultraviyole ısınlarından korunmak adına bir losyon geliştirdiklerini ifade ederek projenin detayını paylaştı. Akat, “Turnuvada her sene farklı bir tema belirleniyor bu yıl ki tema uzay bizde bu konu üzerin de çeşitli uzman ve akademisyenler ile görüştük ve uzaya giden astronotların uzayda maruz kaldığı ultraviyole ışınlarına karşı oluşan kalıcı hastalık ve yaralarına engel olmak adına bir çalışma başlattık. Radyasyon engelini ve uzaya giden astronotların bu radyasyondan ne nasıl koruyabiliriz ve en aza nasıl indirebiliriz diye bir losyon geliştirdik. Losyonumuzun ana maddesi olarak iki ürün kullandık Ayva jeli, Ayva çekirdeği jeli ve klorela algi kullandık. Umarım bu sene yurt dışına giderek bu projemizi tüm dünyaya tanıtırız” dedi.
Harun AYTULUN’un Özel Haberi-Tigris Haber