Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, halk sağlığını korumak ve bulaşıcı hastalıkların önüne geçmek için zararlı vektörlere karşı ilaçlama çalışmaları yapıyor.
Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, halk sağlığını tehdit eden sivrisinek, karasinek, yakarca (tatarcık), kene vektör (taşıyıcı) ve akrep gibi zararlı popülasyonlarının insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeyde tutulması için 7/24 çalışıyor.
Sahada 312 personel, 60 araç ile 4 mevsim çalışan ekipler, sivrisinek larvalarına karşı, zararlının biyolojik yaşam evreleri göz önünde bulundurularak üreme alanları olan havuz, göl, gölet, kanalizasyon, sazlıklar, bataklıklar, fosseptikler, birikinti sular, bodrum sularında ilaçlama yapıyor.
Çalışmalarda Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği ve Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılan ilaçları kullanan ekipler, bu sayede vektörlerden ve zararlılardan bulaşabilecek sıtma, tifo, kolera, dizanteri, sarıhumma, şark çıbanı hastalıkların ve zehirlenmelerin önüne geçiyor.
İlaçlama birimi ayrıca karasinek larvalarına karşı hayvan gübrelerinin biriktiği alanlar, ahırlar, organik atıkların toplandığı ve biriktiği yerler, çöplükler, çöp konteynırları, çöp aktarma istasyonlarında düzenli kontroller gerçekleştiriyor.
Vatandaşların daha rahat bir şekilde mezarlık ziyaretlerini yapabilmeleri için kentteki mezarlıklarda yabani ot ilaçlama çalışması başlatıldı.
Ekipler, Yeniköy, Şehitlik, Mardinkapı, Çiftehavuzlar, Alipınar ve Süryani Kadim (Ortodoks) mezarlığı başta olmak üzere kentte bulunan 19 mezarlıkta 27 ekibin katılımıyla çalışma gerçekleştirdi.
Mezarlıklarda temizleme çalışması yapan ekipler, özellikle mevsimsel olarak büyüyen ve haşerelerin üremesine yardımcı olan yabani otların büyümemesi ilaçlama yaptı.
VATANDAŞLARA UYARI
Ekipler vatandaşları uyararak ilaçlama çalışması nedeni ile hayvanların tüketebileceği otların, herhangi bir zehirlenme riskine karşı hayvanların otlatılmaması gerektiğini belirtti. Büyükşehir Belediyesi, sivrisinek, karasinek, tatarcık zararlılarla ergin mücadelesi ürediği, beslendiği, barındığı ve dinlendiği tüm alanlarda biyosidal ürünler, araç ve cihazlar kullanılarak kimyasal ve biyolojik mücadele devam edecek.