Gönül Mimarları İnisiyatifi tarafından düzenlenen Diyarbakır’ın Fethi programına katılan Gazeteci-Yazar Abdurrahman Dilipak, Diyarbakır’ın fethinin Anadolu’nun fethine açılan kapı olduğunu söyledi.
Diyarbakır fethinin 1380’inci yıl dönümü münasebetiyle Merkez Sur İlçesi Hazreti Süleyman Camii yerleşkesinde Gönül Mimarları İnisiyatifi tarafından düzenlenen program Muhittin Ekinci’nin okuduğu Kur’an-ı Kerim ile başladı.
Program, Gönül Mimarları İnisiyatifi sözcüsü Hasan Yosunkaya’nın açılış konuşmasının ardından Hasan Nadiroğlu’nun okuduğu “Diyarbekir Fethi” isimli şiir dinletisi ile devam etti.
Tarih araştırmacısı Abdulkadir Aslanoğlu “Diyarbakır’ın Kutlu Fethi” konulu konuşma yaptı. Konuşmasında Diyarbakır fethinin tarihsel sürecinden bahsetti.
DİLİPAK: “DİYARBAKIR’IN FETHİ ANADOLU’NUN FETHİNE AÇILAN KAPIDIR”
Diyarbakır’ın fethi programına katılan Gazeteci-Yazar Abdurrahman Dilipak günün anlam ve önemine binaen konuşma yaptı. Dilipak, Diyarbakır’ın Anadolu’da önemli bir pozisyonda olduğuna dikkat çekerek, Diyarbakır’ın fethi Anadolu’nun fethine açılan kapısı olduğunu söyledi. Dilipak, “Diyarbakır, Anadolu’nun İslamlaşma kapısıdır, Malazgirt’tir, İstanbul’dur. Onun için buranın fethini kutlarken kendi şehrinizin fetih günüymüş gibi algılamayın. Bu sadece Anadolu’nun fethi de değil, İslam’ın Balkanlar’a, Kafkaslara açılan kapısıdır. Bugünkü Tacikistan Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan hepsi sizin ayaklarınızla yürüdüler.” dedi.
“İSLAM’IN ANADOLU’YA AÇILAN KAPISIDIR”
Asıl fethin kılıç ile değil ilim ile gerçekleştiğini belirten Dilipak, “Diyarbakır, İslam’ın Anadolu’ya açılan kapısıdır. Hazreti Ömer döneminde buraya ilk gelen sahabiler kılıçlarını kuşanıp kafir kellesi kesmeye gelmediler, hak dini tebliğ edip kardeş olmaya geldiler. Cehennem çukurunun kenarındaki insanları cehenneme odun yapmak için değil, cehennem ateşinin kenarından tutup onları cennete kazanmak için geldiler. Asıl fetih, büyük fetih, insanı dirilten fetih budur. Bizler bir fethi alnımızın akıyla kazandık. Onlar ordularla gelmediler, beyinleriyle ve yürekleriyle, ellerindeki kitaplarla geldiler ve asıl fetih gerçekleşti, bir gün inşallah o fethi de kutlarız.” ifadelerini kullandı.
“DİYARBAKIR, DOĞU İLE BATININ CEPHELEŞTİĞİ YERDİR”
Diyarbakır’ın önemli bir yerde olduğunu vurgulayan Dilipak, “Burası batının doğusu, doğunun da batısındaki yerdir. Tarihin kavşak noktalarından birinde bulunuyorsunuz. Siz tarihin yaşayan tanıklarısınız. Doğu ile batının cepheleştiği bir yerdesiniz. Bugün başınıza gelen felaketlerin asıl sebebi bu hakikatleri anlamada ve Müslümanca çözüm üretmede ki karşılaştığımız zorluklardır. Bu işin üstesinden gelemediğimiz içindir. Dünyanın bütün milletleri burada, herkes bu topraklar üzerine hesap yapıyor. Burası Anadolu’nun İslamlaşma kapısıdır.” şeklinde konuştu.
Konuşmanın ardından Grup Tillo Türkçe ve Kürtçe ilahi ve ezgiler seslendirdi. Program verilen iftar yemeği ile sona erdi.