Pandemi nedeniyle örgün eğitim-öğretime ara verildiği için yedi aydır iş yapamayan kantinci esnafı, yeni eğitim ve öğretim yılının uzaktan eğitimle başlaması nedeniyle mağduriyet yaşamaya başladı. Zor günler yaşayan Diyarbakır’daki yaklaşık 2 bin 500 kantin işletmeci ve çalışanlarına acil destek istendi.
İşletmecileri Derneği Genel Başkanı Seyithan Atabey, Yaklaşık 2 bin 500 kantin işletmeci ve çalışanı, aileleriyle beraber yaklaşık 10.000 kişi mağdur olduğunu ifade ederek, Yedi aydır çalışamayan kantinci esnafı içinde çalışanlar da olduğu gibi kısa çalışma ödeneği desteği verilmesi gerektiğini söyledi.
“KANTİNCİ ESNAFIMIZ EVİNE EKMEK GÖTÜREMİYOR”
Korona virüs salgınının ardından okulların kapanması ile faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan kantinci esnafının zor günler geçirdiğine işaret eden Atabey, “Mart ayından bu yana hiçbir geliri olmayan esnafımız evine ekmek götüremiyor. Kantinci esnafımız birikmiş ev kirasına, elektrik, su, vergi, işçi ücreti, Bağ-Kur, SGK ve diğer borçlarını ödeyemez duruma geldi. Zor günlerden geçen kantinci esnafımızın sorunların çözümü için hükümetten ve siyasi parti yetkililerinden destek bekliyoruz” diye konuştu.
“KANTİNCİ ESNAFIMIZIN CEBİNE KURUŞ GİRMİYOR”
Atabey, Mart ayından bu yana yaklaşık yedi aydır iş yerlerini açamayan kantinci esnafı kredi kartlarıyla ve çekmiş olduğu kredilerle geçindiğini vurgulayarak, “Bunların da geri ödemesini yapamadığı için faiz bataklığına girerek ne yapacağını bilemez bir halde okulların açılmasını bekliyor. Bu durumda acilen Anayasamızın 173. maddesine göre; Devlet, Esnaf ve Sanatkarları koruyucu ve kollayıcı tedbirleri almakla yükümlüdür. Covid-19 salgınında şüphesiz en fazla mağdur olan kantin esnafıdır. Bu nedenle ekonomik olarak zarar gören, maddi ve manevi olarak çok zor duruma düşen kantinci esnafımızın mağduriyetleri en kısa sürede giderilmelidir” ifadelerini kullandı.
ATABEY, KANTİNCİ ESNAFI İÇİN TALEPLERİNİ AÇIKLADI
Kantin İşletmecileri Derneği Genel Başkanı Seyithan Atabey, taleplerini de şöyle sıraladı: “Bu durumdan etkilenen esnafımıza kira indirimi yapılması, Yanlarında çalışanlarının ekonomik olarak mağduriyetlerinin giderilmesi, Birikmiş olan elektrik, su, doğal gaz vb. faturaların yılsonuna kadar ertelenmesi, Esnafımızın kapalı kaldığı süre boyunca ödemekle yükümlü olduğu SGK, Bağ-Kur primleri ve vergilerin devletimizce ödenmesini ve tüm kredi borçlarını yılsonuna kadar faizsiz olarak ertelenmesi, Devlet bankalarının faizsiz kredi vererek özel bankalara olan borçların kapatılmasını ve devlet bankalarına olan borçların yapılandırılmasını talep ediyoruz. Bu sıkıntılı ve kapalı olduğumuz bu dönemde İş Kur bünyesinde okullarımızda çalışmak istiyoruz. Ayrıca kantinci esnafımız işletmelerinde hijyen koşullarına önemli ölçüde riayet etmektedir. Tüm önlemler alınmıştır”