Diyarbakır’da yaşayan yaklaşık 15 bin Dom (Roman) Aile, devletin kendilerine TOKİ yapmasını istiyor. Toplumun her alanında eğitim, sağlık, barınma, istihdam ve sosyal yardımlarda ayrımcılığa uğrayan Domlar, kurdukları dernek ile aynı çatı altında yaşamaya çalışıyor.
Merkezi İstanbul’da bulunan “Sıfır Ayrımcılık” Derneği, 23 ili kapsayan bir proje hayatı geçirdi. Türkiye’ye yaşayan Roman, Dom, Lov ve Abdalların yaşadıkları sorun ve sıkıntıları çözmek amacıyla kurulan dernek, projenin uygulanacağı pilot illerden birini de Diyarbakır olarak belirledi. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından da desteklen proje, 2023’e kadar devam edecek. Proje kapsamında hükümet tarafından iki adet Roman Strateji Eylem Planı hazırlanırken, bu eylem planları 81 ile gönderildi. Domların sorunlarını STK’lar aracılığı ile çözüp kamu kurumlarına iletmeyi hedefleyen projenin asıl amacı Domların yaşam şartlarını iyileştirmek, Roman Sivil Toplum Kuruluşlarını güçlendirmek ve Roman STK’larda ki kadın katılımını artırmak.
“BUNLAR DEVLETİN EVLATLARIDIR”
Diyarbakır Dom Derneği Başkanı Mehmet Demir, kentte 15 bin çıvarında bir nüfuslarının olduğunu dile getirdi. En büyük sıkıntılarının kentte her alanda ayrımcılığa uğradığını ifade eden Demir, gençlere kimsenin iş vermediğini söyledi. Demir, “Kurumlar bizden işçi almıyor. Bizde diyoruz ki bu çocuklara devlet baksın, bunlar devletin evlatlarıdır. Bunlar devleti tanısın, devletin memurlarına taş atmasınlar. Devlete karşı bir suç işlemesinler. Bunların hepsi insandır ve insan gibi yaşasınlar. Hepsi Türk evladıdırlar. Geçen sene biz meclise gittik. Orada iki tane milletvekilimiz var. Biz onlara söyledik ve rica ettik. Bize bir TOKİ yapmalarını istedik ve insanlarımızı yan yana toplamaya çalıştık. İçimizde kim ne yaparsa belli olsun. Ama bir sonuç alamadık. Önce dediler tek katlı bahçeli bin tane TOKİ yapılsın. Ondan sonra o gün bugündür ses çıkmadı. Her birimiz bir yerde yaşıyoruz “dedi.
‘EVLERİN İYİLEŞTİRİLME YAPILMASI GEREKİYOR’
Projede ki STK’ların kapasitelerinin artırılmasından sorumlu Sertaç Işık, “Biz romanların temel sorun olarak beş temel sorun olarak görüyoruz. Bunlar eğitim, sağlık, barınak, istihdam ve sosyal yardımlar sorunlarıdır. Türkiye’de romanlarla ilgili ciddi sorunlar yaşanmakta. Bu hem dünyanın hem Avrupa’nın büyük bir sorunudur. Barınma ile ilgili özellikle romanların yaşadığı evlerin çok insanı koşullarda olmadığını görüyoruz. Sadece Diyarbakır değil, Türkiye’nin diğer illerinde de bu tür sorunlar var. Romanların yaşadıkları evlerin yerinde erinde yapılmasını düşünüyorum “diye konuştu.
Kaynak: Tigris Haber