Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, kentte sağlık çalışanlarına koruyucu elbise ve eldiven verilmediğini belirterek, hastanelerin de virüs testi yapabilecek bir donanıma sahip olmadığını söyledi.
Türkiye’de giderek yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında ilk ölümlü vaka meydana gelirken, sağlık örgütleri hastanelerde yeterli önlemlerin alınmadığını belirtiyor. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, virüs testlerinin yapıldığı iller arasında yer alan Diyarbakır’daki hastanelerin test yapabilecek bir donanıma sahip olmadığını belirtti.
‘TESTLER ANKARA’YA GÖNDERİLİYOR’
Bölge genelinde virüsten kaynaklı ortaya çıkan korku ve panik havasına değinen Demir, toplumun korkuyu bir kenara bırakıp tedbir alma yönünde adım atılması gerektiğini vurguladı. Diyarbakır’da bulunan hastanelerde virüs testi yapabilecek bir donanımın olmadığını kaydeden Demir, şüpheli durumda bulunan kişiden alınan örneklerin Ankara’ya gönderildiğini söyledi. Demir, Diyarbakır’da bulunan hastanelerin bu donanıma kavuşması gerektiğini ifade etti.
‘TABLO ŞU AN ÇOK KÖTÜ’
Toplumun büyük bir bölümünün risk altında olduğuna işaret eden Demir, “İnsanlara kolay bir şekilde bulaşan bu virüs hızlı bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Bir olan vaka sayısı 18’den 47’ye, daha sonra 98’e ulaştı. Bir kişi de yaşamını yitirdi. Bunun temel nedenlerinden biri de yapılan uyarılara kulak asılmaması. Türkiye’nin komşu olduğu ülkeler ile AB ülkelerine görülen vakalardan kaynaklı sağlık örgütleri hükümeti defalarca kez uyardı. Ancak bu uyarılar dikkate alınmadı. Ve tablo şu an çok kötü durumda. Geçte olsa kalabalık olan yerler için bazı kararlar olumlu. Ancak kalabalık yerler için daha fazla önlem alınması gerekiyor. Hastalığın en çok yayıldığı yerler bu kalabalık yerler” diye konuştu.
‘SAĞLIKÇILAR KENDİNİ KORUYAMIYOR’
Sağlık çalışanların bu süreçte yaşadığı veya yaşayacağı sıkıntılara da değinen Demir, “Sağlık çalışanları virüsün bulaşmasında tehlikeli bir konumdalar. Diyarbakır’daki durum ise vahim denilecek halde. Virüsten korunacak elbise ve eldiven dahil birçok malzeme yok. Yani hekim kendini virüsten koruyamaz durumda. Günde yüzün üzerinde hastaya bakan hekimler yoğun bir iş temposu altında çalışıyor. Çalışma koşuları zaten yıllardan beri kötü, bide virüsün oluşturduğu bir tehlike durumu var. Yani sağlıktaki sorun virüsün önüne geçebilecek bir konumda değil. Acilen bu sorunların giderilmesi gerekiyor” çağrısında bulundu.