Diyarbakır’da son günlerde artan koronavirüs vakalarının nedenleri ortaya çıktı. Dicle Ãœniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Recep Tekin, son zamanlarda Diyarbakır’ın vaka artışı yaÅŸayan ilk 5 ilin içerisine girdiÄŸini hatırlatarak, vaka artışlarındaki nedenlerin maske takılmaması ya da yanlış takılması, düğünlerde sosyal mesafe kurallarına uyulmaması ve taziye geleneÄŸinin devam ettirilmesi olduÄŸunu açıkladı. EndiÅŸesini dile getiren Tekin, “Bizi aslında endiÅŸelendiren durum biz eÄŸer ki bu hızla, bu vaka sayımızla kışa girersek o zaman daha büyük bir sıkıntı yaÅŸayacağız” dedi.
Türkiye’de koronavirüs vakalarında artışın yaÅŸandığı illerin başından gelen Diyarbakır ile ilgili SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca’nın uyarıları sürüyor. Kentte koronavirüs vakasında artışlar sürürken, nedenleri de ortaya çıktı. Dicle Ãœniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Ãœyesi ve Covid-19 YoÄŸun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, artışın nedeninin maske kullanılmayışı, taziye ve düğünlerden kaynaklandığını söyledi.
TÃœRKÄ°YE’DE EN DÜŞÜK MASKE KULLANILAN YER
Tekin, Diyarbakır’ın koronavirüs vakalarında artışın yaÅŸandığı ilk 5 iller arasında olduÄŸuna dikkat çekerek, beklenen düşüşü yakalamadıklarını ifade etti. Diyarbakır’ın maske kullanılan en düşük kentlerden biri olduÄŸunu belirtti. Diyarbakır’da maske kullanımı zorunluluÄŸu olmasına raÄŸmen yeterli anlamda kullanılmadığı ifade eden Tekin, “Son dönemlere baktığımız zaman Diyarbakır ÅŸehrimizi maalesef ilk 5’te yer alıyor. Vaka sayılarımızda geçen aylara göre bir artışımız oldu ama o beklediÄŸimiz düşüşü göremedik. Tabi bunun çeÅŸitli sebepleri var. Tabii ki maske kullanımı çok düşük bir ÅŸehirde yaşıyoruz. Her ne kadar maskesiz sokaÄŸa çıkma yasağı olmasına raÄŸmen toplumun buna uyma oranı çok düşük. Mesela herkeste maske bulunuyor ama maalesef bunu ya kolunda görüyoruz ya boynuna asarken görüyoruz ya da burnu açık ÅŸekilde görüyoruz. Bunlar saÄŸlıklı bir maske kullanımı deÄŸil. Maskenin gerçek anlamda uygun bir ÅŸekilde kullanımında ciddi anlamda eksiklikler söz konusu” dedi.
VAKALARDAKİ ARTIŞTA DÜĞÜN VE TAZİYELER ETKİLİ
Diyarbakır’daki artışın taziye ve düğünlerden kaynaklandığına da dikkat çeken Tekin, ÅŸunları söyledi: “Maalesef halen bölgemizde, özellikle ÅŸehrimizde düğün olsun, taziye olsun bu tür etkinlikler son hızıyla devam ediyor. Sayın SaÄŸlık Bakanı’mız bir açıklama yaptı. Bir düğünde 70 kiÅŸilik bir halay grubu halay çekiyor. Åžimdi düşündüğümüz zaman her fırsatta vurguluyoruz. Bir halay ortamında maalesef ki sosyal mesafe söz konusu deÄŸil. Uzun süre birlikte olunca ister istemez vaka sayısındaki artış söz konusu. Taziyeler bir diÄŸer önemli bir nokta. Taziyeler kuruluyor maalesef. Åžimdi bu noktada taziyelere gelen gidenler oluyor, kalabalık oluyor. Aynı ortamda topluca insanlar oturuyor, bir ÅŸeyler yiyorlar, içiyorlar. Uzun süre sohbet ediyorlar. ve bunların çoÄŸunda da maske olmuyor.”
‘ENDÄ°ÅžEMÄ°Z KIÅž MEVSÄ°MÄ°NDE DAHA BÃœYÃœK SIKINTI YAÅžAMAK’
Prof. Dr. Recep Tekin, tedbirlere uyulmazsa kış mevsiminde daha büyük sıkıntıların yaÅŸanmasından endiÅŸe duyduklarını belirterek, “Görüyoruz ki insanlar halay çekiyor, horon çekiyor. Bu tür durumlar maalesef istemediÄŸimiz durumlar. Bizi asıl endiÅŸelendiren durum biz eÄŸer ki bu hızla, bu vaka sayımızla kışa girersek o zaman daha büyük bir sıkıntı yaÅŸayacağız. O yüzden bir an önce toplumsal vecibelerin özellikle düğün, taziye ve mevlit gibi etkinliklerin mümkün olduÄŸu kadar toplu ÅŸekilde yapılmaması. Bireysel olarak belki taziyelerin kabul edilmesi ya da telefonla kabul edilmesi. Düğün yapılacaksa mümkün oldukça en az sayıda yakın çevre ÅŸeklinde ama toplu oyunlar olmayacak ÅŸekilde yapılarak bunların yerine getirilmesini istiyoruz” diye konuÅŸtu.
VALİLİK DOĞRU MASKE KULLANILMASI İÇİN KAMPANYA BAŞLATTI
Öte yandan Diyarbakır Valisi Münir KaraloÄŸlu, kentte yanlış maske kullanımını önlemek ve salgının yayılmasının engellemek amacıyla ‘DoÄŸrusu korur’ adıyla kampanya baÅŸlattı. Kampanyanın içeriÄŸi kentteki birçok billboardla duyuruldu.