enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0657
EURO
37,8438
ALTIN
2.800,29
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Hafif Yağmurlu
29°C
Diyarbakır
29°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
27°C
Cuma Hafif Yağmurlu
25°C
Cumartesi Yağmurlu
24°C
Pazar Çok Bulutlu
27°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Eğil Belediyesi’nce, İlçe merkezinde Açık Hava ve Sinema etkinliği düzenleyecek. Yarın İlçe merkezindeki Huzur Sokağında başlayacak olan etkinlikte Yılmaz Erdoğan’ın yazıp, yönettiği ve oynadığı ‘Vizontele Tuuba’ adlı sinema filmi gösterilecek. DİYARBAKIR GAZETE- Eğil Belediyesi, yarın Huzur Sokağı’nda “Vizontele Tuuba” filmiyle Açık Hava Sinema etkinliği düzenliyor. Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde, Eğil...
18.09.2024
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yarın Diyarbakır’da düzenlenecek Türkiye Buluşmaları’ etkinliklerine katılacak. Bakan Yerlikaya, program kapsamında esnaf ziyaretleri ve gündemi değerlendirecek. DİYARBAKIR GAZETE- İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 19 Eylül 2024 tarihinde Diyarbakır’da çeşitli etkinliklere katılacak. Diyarbakır Valiliğinden yapılan açıklamada, Bakan Yerlikaya’nın yarın ki programının Diyarbakır halkıyla buluşmak ve esnafla etkileşimi artırmayı...
18.09.2024
2024 yılının son Süper Kanlı Ay tutulması Diyarbakır’da da izlendi. Sabah 05.15’te Dünya’nın, Güneş ile Dolunay’ın arasına geçmesiyle başlayan tutulma, 06.00’ya kadar sürdü ve görsel bir şölen oluşturdu. DİYARBAKIR GAZETE- Gök bilimi ve gök olaylarına ilgi duyan vatandaşların beklediği “Kanlı Ay” tutulması sabah saat 05.15 sıralarında başladı. Dünya’nın Güneş ile...
18.09.2024
Narin Güran cinayeti son dakika gelişmesi. Adım adım sona yaklaşılıyor, Narin’in öldürülmesinden sonra Kayıp 18 dakikanın sırrı çözüldü. DİYARBAKIR GAZETE– 21 Ağustos günü Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı kırsal Tavşantepe Mahallesi’nde kaybolan 8 yaşındaki Narin Gürhan arama çalışmalarının 19. Gününde ölü olarak bulunmuştu. Narin’in kaybolma süreci güvenlik kameralarından takip edilmişti. Ardından...
18.09.2024

Diyarbakır’da Tüketici şikâyetlerinde patlama!

Diyarbakır’da Tüketici şikâyetlerinde patlama!
REKLAM ALANI

Diyarbakır’da tüketici şikayetlerinde büyük bir artış yaşanıyor. 1995 yılında yürürlüğe giren Tüketici Koruma Kanunu’nun etkileriyle birlikte hakem heyetlerine yapılan başvurular her geçen gün artıyor. Tüketiciler, özellikle beyaz eşya ve tekstil ürünleriyle ilgili daha bilinçli şikayetlerde bulunuyor.

DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Tüketiciler Derneği eski Şube Başkanı Niyazi Kavar, derneğin 1996 yılından bu yana Diyarbakır’da yürütmekte olduğu faaliyetlerin tüketici bilincinin artmasına önemli katkı sağladığını belirtti. Kavar, tüketici koruma kanununun 1995 yılında yürürlüğe girmesiyle başlayan sürecin, tüketici bilincini ve şikayetlerin niteliğini nasıl etkilediğine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Tüketici Koruma Kanunu ve Hakem Heyetlerinin Rolü

Niyazi Kavar, 1995 yılında yürürlüğe giren Tüketici Koruma Kanunu’nun, Türkiye’de tüketici hakları konusunda önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade etti. Kavar, “Kanun çıktıktan sonra tüketici bilinci giderek gelişti. Tüketici şikayetlerinde de belirgin bir artış yaşandı. Özellikle 1995 yılında kurulan hakem heyetlerinin kararlarının bağlayıcı hale gelmesi, tüketici hakları açısından büyük bir ilerleme sağladı” dedi.

Hakem Heyetlerinin Gelişimi

Kavar, ilk kurulduğunda hakem heyetlerinin sadece tavsiye niteliğinde kararlar alabildiğini, ancak sonrasında yapılan düzenlemelerle bu kararların bağlayıcı hale geldiğini belirtti. “Artık hakem heyetleri, ilk derece mahkemeleri gibi çalışıyor. Tüketici mahkemeleri ise hakem heyetinin üst mahkemesi olarak faaliyet gösteriyor. Ancak bu durum, yalnızca belirli bir miktara kadar olan uyuşmazlıklarda geçerli” diye ekledi.

2024 itibariyle 104 bin TL’ye kadar olan uyuşmazlıklarda tüketicilerin doğrudan tüketici mahkemesine başvuramadığını, bu tür davalarda ilk olarak ilçe kaymakamlığındaki hakem heyetine başvurmaları gerektiğini vurgulayan Kavar, bu uygulamanın tüketici haklarını koruma adına önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Diyarbakır’da Tüketici Şikayetleri ve Başvurularında önemli bir artış

Diyarbakır’daki tüketici başvurularında önemli bir artış yaşandığını belirten Kavar, “Yenişehir İlçe Hakem Heyetine aylık yaklaşık 250 başvuru yapılıyor. Kayapınar’da bu rakam 280 civarında, Bağlar’da ise 200 civarında. İl Hakem Heyeti’ne gelen başvurular ise 200 civarında” dedi. Diyarbakır’daki dört hakem heyetinin her birine ortalama 220-230 başvuru geldiğini belirtti.

En çok şikayet beyaz eşya ve elektrikli ev aletleri

Kavar, şikayetlerin çoğunlukla beyaz eşya ve elektrikli ev aletleri ile ilgili olduğunu söyledi. “Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, elektrikli süpürge gibi ürünlerle ilgili sorunlar öne çıkıyor. Bir zamanlar cep telefonlarına dair şikayetler çok yoğundu, ancak bu tür şikayetler azaldı” şeklinde konuştu.

Tekstil ürünleri alışverişlerinde de önemli şikayetler var

Tekstil ürünlerinin de şikayetler arasında önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Kavar, “Giyim malzemeleri ve ayakkabılar konusunda şikayetler yaygın. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde de bazı sorunlar yaşanıyor, ancak bu sorunlar daha çok mağazalardan alınan ürünlerle ilgili” dedi. İnternetten alışveriş yapan tüketicilerin, güvenilir sitelerden alışveriş yapmaları gerektiğinin altını çizen Kavar, “Güvenilir olmayan satıcılardan alışveriş yapıldığında tüketicinin hakkını araması zorlaşabilir. Vergi mükellefi olmayan satıcılardan alışveriş yapmak riskli olabilir. Vergi mükellefi olan satıcılardan yapılan alışverişlerde, kanun 14 günlük cayma hakkı sunuyor. Mağazalardan yapılan alışverişlerde ise bu tür bir hak bulunmuyor” diye ekledi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Jojobet - Vbet para çekme