Diyarbakır’da yapılan bir araştırmada kadınların en fazla duygusal şiddete maruz kaldığı, bir numaralı şiddet failinin eş olduğu, alternatifsizlikten dolayı şiddet mağduru kadınların boşanmadığı ortaya çıktı.
DİYARBAKIR GAZETE– Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, Diyarbakır’da yaşayan 208 kadının katıldığı bir anket düzenledi. Online ve yüz yüze yapılan görüşmelerde, kadına yönelik şiddetin boyutu, şiddete dair algı ve bu konudaki çözüm önerileri rapor edildi. Ankete katılanların yarısından fazlasını 18-34 yaş aralığı oluşturdu, yüzde 54,8’i ise evli kadınlardan oluştu.
EV VE ÇOCUK SORUMLULUĞU
Araştırmaya katılan 208 kadından yüzde 46,2’si gelir getiren bir işte çalıştığını beyan etti. Çalışmayan yüzde 53,8’lik kesimin bir kısmı çalışmama nedenini, “ev ve çocuk sorumluluğum var” şeklinde yanıtladı.
DUYGUSAL ŞİDDET İLK SIRADA
“Gündelik yaşamda en çok maruz kaldığınız şiddet türü nedir” sorusuna kadınların yüzde 32,5’i “duygusal şiddet”, yüzde 12’si sokak ve mahalle baskısı, yüzde 11,2’si aile baskısı olarak yanıtladı. Kadınların yüzde 15,3’ü ise hiç şiddete maruz kalmadığını ifade etti.
ŞİDDETİN BİR NUMARALI FAİLİ EŞ
Kadınların yüzde 32,1’i eşinin şiddetine, yüzde 12,8’i patron şiddetine, yüzde 9,7’si mahalle sakinlerinin baskısına maruz kaldığı yanıtı verdi. Eşleri tarafından şiddete maruz kalan kadınlar aynı zamanda yüzde 5,6 oranında eşlerinin aileleri tarafından da şiddete maruz kaldıklarını deli getirdi.
NEDEN BOŞANMIYORLAR?
Ankette dikkat çeken sorulardan biri de “Şiddete uğradığınız halde içinde bulunduğunuz yaşamı devam ettirdiniz mi?” sorusu oldu. Görüşmecilerin yüzde 81,2’si bu soruya “evet” yanıtı verdi. “Evet” yanıtının nedeni ise, yüzde 53,6 ile alternatifsizlik olarak öne çıktı.
Araştırmaya katılan kadınların yüzde 25,5’i şiddetin önlenmesi için caydırıcı cezalara ihtiyaç olduğunu dile getirdi.