enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5198
EURO
36,4989
ALTIN
2.963,24
BIST
9.128,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Çok Bulutlu
16°C
Diyarbakır
16°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
18°C
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
6°C
Pazartesi Açık
6°C
DİYARBAKIR HABERİ
DİSİDER Başkanı Şeyhmus Akbaş, asgari ücret artışının tartışıldığı dönemde piyasadaki denetimsizlik ve fırsatçılıkla ilgili uyarılarda bulunarak, iş barışının korunması ve iki tarafın fedakarlık yaparak uzlaşma sağlaması gerektiğini belirtti. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Sanayici ve İş Dünyası Derneği (DİSİDER) Başkanı Şeyhmus Akbaş, ülkede devam eden asgari ücret tartışmaları ve daralan ticaretle ilgili açıklamalarda...
21.11.2024
Bağlar Belediyesi Eş Başkanı Leyla Ayaz, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla tekstil atölyelerini ziyaret etti. DİYARBAKIR GAZETE- Bağlar Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla çalışmalarını sürdürüyor. Eş Başkan Leyla Ayaz, “Sözümüz bitmedi şiddeti birlikte durduracağız” sloganıyla başlatılan çalışmalar kapsamında tekstil...
21.11.2024
Kayapınar Belediyesi Kadın Müdürlüğü 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında Bilgi Akademi’de kurs gören genç kadınlara dönük ‘Dijital Şiddet’  konula konulu seminer verildi. DİYARBAKIR GAZETE- Kadın Müdürlüğü 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında belediyeye ait Bilgi Akademi kurs gören genç...
21.11.2024
Diyarbakır Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Koruyucu Aile Tanıtım Semineri, 20 Kasım 2024’te başladı. Seminerin ilk oturumu, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Aydın Polat’ın açılış konuşmasıyla gerçekleştirildi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, koruyucu aile modelinin yaygınlaştırılması amacıyla rehber öğretmenlere yönelik bir seminer...
21.11.2024

Diyarbakır’da sağlık sorunları masaya yatırıldı

Diyarbakır’da sağlık sorunları masaya yatırıldı
REKLAM ALANI

Diyarbakır’da Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi ve Bölge Tabip Odaları, sağlık alanındaki mevcut durum ve sorunları değerlendirmek amacıyla kapsamlı bir toplantı düzenledi. Toplantı sonrası açıklama yapan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Veysi Ülgen, Sağlıkta dönüşüm politikalarının sağlık alanındaki eşitsizlikleri derinleştirdiğini söyledi.

DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’da Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi ve Bölge Tabip Odaları, sağlık alanındaki mevcut durum ve sorunları değerlendirmek amacıyla kapsamlı bir toplantı düzenledi. Toplantıda, sağlıktaki bölgesel eşitsizlikler, sağlıkta ticarileşme, anti-demokratik uygulamaların toplum sağlığı üzerindeki etkileri gibi birçok konu ele alındı.

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Veysi Ülgen, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “1980’li yıllarda sermayenin gündeminde olup halkın gündeminde olmayan, 12 Eylül cuntası aracılığıyla halka dayatılan ‘sağlıkta özelleştirme politikaları’, yeni bir aşamaya geçmiştir. Kapitalist sağlığın unsurları olan ‘sağlıkta özelleştirme’ ve ‘sağlıkta ticarileşme’, artık ‘sağlıkta çeteleşme’ ile kendini yoğun bir şekilde ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.

Dr. Ülgen, yıllardır süren kapitalist saldırıların insan sağlığı üzerinden kuralsız para kazanma ve kar hırsı ile usulsüzlük, kirli ilişkiler ve çeteleşmeye dönüştüğünü belirtti. “Ülkemizde hayatın her alanına gittikçe daha fazla nüfuz eden ve iktidarla iç içe hale gelmiş çeteler, sağlık sektöründe de kendilerini açıkça göstermeye başlamıştır. Yenidoğan servislerinden itibaren, sağlık sektörünün her alanında çeteleşmenin varlığını biliyoruz. Ancak medyada sansür ve ceza tehdidi nedeniyle kamuoyu bu konularda yeterince bilgilendirilememektedir” dedi.

“SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM POLİTİKALARI SAĞLIK ALANINDAKİ EŞİTSİZLİKLERİ DERİNLEŞTİRMİŞTİR”

Ülgen, “Sağlıkta dönüşüm politikaları, sağlık alanındaki eşitsizlikleri derinleştirmiştir. Yoksul emekçiler, acil servis kuyrukları, uzun randevu süreleri ve ertelenen tedaviler nedeniyle kamusal sağlık hizmetlerine erişememektedir. Kamusal sağlık hizmetinin performans, mesai dışı ödeme ve taşeron hizmetler uygulamalarıyla özelleştirilmiş olması bunda önemli bir rol oynamaktadır” şeklinde konuştu.

Özel sektörde SGK ödemelerine ek olarak hastaların yasal sınırların üzerinde fark ücretleri ödemek zorunda kalmasının, özel sağlık sektörünü kamu kaynaklarıyla beslediğini belirten Ülgen, “Özel sektörün son 20 yıldaki büyümesi dikkat çekicidir” dedi.

ÇETELEŞME YALNIZCA TİCARİLEŞME İLE SINIRLI KALMADI

Dr. Ülgen, sağlık alanındaki çeteleşmenin yalnızca ticarileşme ile sınırlı kalmadığını, otoriter ve antidemokratik anlayışın da bu durumu beslediğini vurgulayarak, “Otoriter ve tekçi yaklaşımlar, şeffaflık, adalet ve hesap verebilirlik mekanizmalarını yok ederek çeteleşmeyi beslemektedir. Bölgede yaşanan siyasi iktidar ve bürokrasi desteğiyle gelişen muhafazakarlık ve gericilik, liyakatsiz yöneticilerin göreve getirilmesi ile kamu otoritesine duyulan güveni yok etmiştir” dedi.

SİYASAL İKTİDARIN AYRIMCI UYGULAMALARI

Sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunlara değinen Dr. Ülgen, “Kamu otoritesi halk sağlığını korumak yerine hekimleri ve sağlık çalışanlarını zorlayan düzenlemelerle uğraşmaktadır. Siyasal iktidarın ayrımcı uygulamaları bölgede çok daha derin hissedilmektedir; sağlık hakkı ihlalleri, ifade ve örgütlenme özgürlüğü başta olmak üzere pek çok hak ihlal edilmektedir” ifadelerini kullandı.

BÖLGEDE HEKİM GÖÇÜ ARTIYOR

Bölgede artan hekim göçüne de dikkat çeken Ülgen, “Hukuksuz ve keyfi KHK’ler, artan siyasal baskı ve şiddet, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının bölgeden batıya ve Avrupa’ya göçünü hızlandırmaktadır. Bu durum sağlık hizmetlerini aksatmakta ve Kürtçe gibi yerel dilleri bilen sağlık çalışanlarının sayısını azaltmaktadır” dedi.

KAYYUM UYGULAMALARI SAĞLIKTA GÜVENİ ZEDELİYOR

Dr. Ülgen, Kayyum uygulamalarının da sağlık alanında güveni zedelediğini belirterek, “Pandemi döneminde kayyumların halk sağlığına yönelik tehdit oluşturduğu görülmüştür. Halkın iradesini hiçe sayan kayyumlar, aşılama oranlarını olumsuz etkilemiş, ancak Tabip Odalarının Kürtçe ve Türkçe çağrıları bu durumu tersine çevirmiştir. Halkın sağlığı için iyi hekimlik ve barış mücadelesine devam edeceğiz” diye konuştu.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Jojobet - Vbet para çekme