Engelliler Konfederasyonu’nun verilerine göre nüfusun yüzde 10 engellilerden oluşan Türkiye’de engellilerin sorunları devam ederken, Diyarbakır’da engellilerin “nasıl engellendiği” fotoğraflara yansıdı.
Engelli Konfederasyonu’na göre Türkiye’de 8 milyon 500 bin engelli bulunuyor. Ortaya çıkan manzaralar, Türkiye nüfusunun yüzde onuna denk gelen engelli nüfusun sorunlarına karşı yetkililerin ve toplumun yeteri kadar ilgili olmadığını gösteriyor. Engelliler, varlıklarını hatırlatmak ve kendi sorunlarına karşı farkındalık yaratmak için “10-16 Mayıs Engelliler Haftası” dolayısıyla bir dizi etkinlik düzenlemeyi planlıyor. Diyarbakır’da da Engelsiz Bileşenler Federasyonu, Engelliler Haftası dolayısıyla bir dizi etkinlikle toplumsal farkındalık yaratmak ve sorunlarına çözüm bulmak amacıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirecek. Federasyon, etkinlik takvimini 12 Mayıs Perşembe günü, merkez Yenişehir ilçesinde bulunan federasyon binasında saat 14.00’te düzenleyeceği basın toplantısıyla duyuracak.
CEZERİ SERGİSİ ENGELLİLER İÇİN İŞKENCE OLDU
Engelliler seslerini duyurmaya hazırlanırken, Diyarbakır’da yerel yönetimlerin engellilerin taleplerine karşıladıkları söylenemez. Toplum ise bu fotoğraflarla ortaya çıkan manzarayla bu farkındalığın çok uzağında olduğunu gösteriyor. Diyarbakır’da Büyükşehir Belediyesince ünlü İslam alimi ve sibernetiğin kurucusu olarak kabul edilen El Cezeri’nin 13’üncü yüzyılda kaleme aldığı makine çizimlerinin çalışır makinelere dönüştürüldüğü “Cezeri’nin Olağanüstü Makineleri Sergisi” engelliler için tam bir çile oldu. Keçi Burcu’ndaki sergi salonuna engellilerin ulaşımı için engelli rampasının bulunmaması engellilerin tepkisine neden oldu. Sergiye ulaşmak için binbir zahmet çeken yürüme engelliler, ancak başkasının yardımıyla sergiyi gezme fırsatı bulabildi.
ENGELLİ RAMPALARINA ENGEL
Kentte, görme engelliler için kaldırımlara çekilen sarı şeritlerin, ağacın etrafından kavis çizmesi ya da aniden sonlandırılması engellileri zora sokan bir durum. Kaldırımlarda engelliler için inşa edilen iniş ve çıkış rampalarının önüne araçların park edilmesine göz yumulması başka bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Yine birçok kamu kurumunda, binalarda ya engelli rampası bulunmuyor ya da prosedüre uymak amacıyla tekerlekli sandalye ile çıkmanın imkansız olduğu bir diklikte inşa edilmiş durumda.