Bakkallar ve Şekerciler Odası Başkanı Fahrettin Gülmüş, Pandemi sürecinde bu yana kayıtlı ve kayıtdışı 400 bakkal esnafının işyerini kapattığını ifade ederek, Devlet tarafından pandemi sürecinde yapılan desteklerin yetersiz olduğunu söyledi. Ulusal marketler zincirlerine gelişigüzel ruhsat verilmesinden yakınan Gülmüş, Bu konuda önlem alınmaması durumunda 5-10 yıl içerisinde bakkal esnafının kalmayacağı uyarısında bulundu. Başkan Gülmüş, Pandemi sürecinde okulların kapalı olması nedeniyle bin civarında kantin işletmesinin de evlerine ekmek götürmekte sıkıntı yaşadığını belirterek, “Birikmiş ev kiralarını, elektrik ve su faturalarını, vergilerini, BAĞ-KUR/SSK ve diğer borçlarını ödeyemeyecek duruma geldiler” dedi.
Mart ayında ilk covid-19 vakasının görülmesinden bu yana 7 ayda Diyarbakır esnafı mağdur oldu. Bin 800 üyesi bulunan Diyarbakır Bakkallar Bayiler ve Şekerciler Odası’ndan alınan verilere göre, Diyarbakır’da kayıtlı ve kayıtsız 400 bakkal esnafının kapısına kilit vurduğu öğrenildi.
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB)’a bağlı Bakkallar Bayiler ve Şekerciler Odası Başkanı Fahrettin Gülmüş, pandemi sürecinin ekonomiye yansımalarını değerlendirdi.
400 BAKKAL KAPANDI
Diyarbakır Bakkallar Bayiler ve Şekerciler Odası olarak şuan da kayıtlı bin 800 üye bulunduğunu ifade eden Başkan Gülmüş, “Pandemi sürecinden bu yana yani son 7 ay içerisinde kayıtlı yaklaşık 200 esnafımız vergi levhalarını kapatıp mesleğini terk etmek zorunda kaldılar ve bunların dışında bir o kadar da kayıtsız esnaf işyerlerini kapatmak zorunda kaldı” dedi.
DEVLET TARAFINDAN YAPILAN DESTEKLER YETERSİZ!
Gülmüş, Devletin pandemi sürecinde Halkbank aracılığıyla 25 bin lira yıllık yüzde 4,5 faizli kredi verdi ve esnafı borçlandırdığına işaret ederek, “Bunların haricinde birçok esnaf kefil bulamadığı için, sicili sıkıntılı olduğu için bu krediyi bile alamadı. Yani esnafımız için devlet tarafından yapılan destek maalesef ki yetersiz” diye konuştu.
DİYARBAKIR’DA 300 ADET ULUSAL MARKETLER ZİNCİRİ VAR
Ulusal market zincirleri (BİM, Şok, A101)’nin Diyarbakır’da Şube sayının 300, Türkiye genelinde ise 2 bin 500’e ulaştığına değinen Gülmüş, “Ulusal market zincirlerine gelişigüzel şekilde ruhsat veriliyor, iş yerleri açılıyor. Bu konu da bir önlem alınmaz ise 5-10 yıl sonra esnafımız kalmayacak, tekelleşecek gıda sektörü 3 şirkete kalacak ve işsizlik artacak, esnaf evine ekmek götüremeyecek duruma gelecek bu konu hakkında acilen mecliste konuşulup yeni bir yasa düzenlemesi yapılmalı” ifadelerini kullandı.
OKUL KANTİNLERİ KAPALI, ESNAFLARI MAĞDUR
Gülmüş, Diyarbakır’da yaklaşık bin tane okul kantinin kapalı olduğunun altını çizerek, “Bu kantinler salgın başladığından beri kapalılar ve bu esnaflar evlerine ekmek götüremiyor, birikmiş ev kiralarını, elektrik ve su faturalarını, vergilerini, BAĞ-KUR/SSK ve diğer borçlarını ödeyemeyecek duruma geldiler” diye konuştu.
“DEVLETTEN DESTEK BEKLİYORUZ”
Devletimiz bu konuyu gündeme almalı ve kantinci esnafına destek sunması gerektiğini ifade eden Gülmüş, “Çalışmadıkları süre içerisindeki vergilerinin, SSK/BAĞ-KUR borçlarının devlet tarafından karşılanması, bankalarda olan kredi borçlarının en az 1 yıl faizsiz ertelenmesi, esnafa faizsiz uzun vadeli kredi imkanı sağlanması esnafı bir nebze de olsa rahatlatır” dedi.