Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret Bakanlığı ortaklığıyla 4 kentte görev yapan zabıtalara tüketici hakları eğitimi verildi.
Büyükşehir Belediyesi, Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü (TKPGM) tarafından “Tüketicinin Korunması Uygulamalarının Yerel Yönetimlere Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında düzenlenen eğitime ev sahipliği yaptı. Ali Emiri Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen eğitime, Mardin, Şırnak ve Batman illerinden gelen Zabıta Daire Başkanları ve Ticaret İl Müdürleri ile görevli zabıtalar katıldı.
“TÜKETİCİYİ KORUYABİLMEK VE KORURKEN ADİL OLABİLMEK ÇOK ÖNEMLİ”
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, açılışta yaptığı konuşmasında zabıta personelinin belediyelerin gözü, kulağı, eli ayağı olduğunu söyledi. Zabıtanın dışarıdaki olumlu veya olumsuz davranışının direkt olarak belediyeye atfedildiğini belirten Çiftçi, bu konuda personelin daha duyarlı davranması gerektiğini ifade etti. Çiftçi, gelişen teknoloji ile nerdeyse her ürünün sahtesinin yapılabilmesi nedeniyle gıda güvenliğinin sağlanmasının zorluğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu: “Pandemi sürecinden bu yana fiyat dalgalanmaları noktasında da ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Bu aşamada tüketici koruyabilmek ve korurken adil olabilmek çok önemli. Tüketiciyi koruyalım ancak satıcıyı da yok edecek bir eylem içinde olmamamız gerekiyor. O dengeyi tutturabilmek maharet gerektiriyor. Buradaki çalışma ve benzeri eğitimler bu noktada bize rehberlik edecek, yön gösterecek. Bu açıdan ben Bakanlığımız, Daire Başkanlığımız başta olmak üzere İl Müdürlüğümüze özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bu çalışmanın çok faydalı olacağına inanıyorum.”
“ZABITA BİRİMİ TİCARET BAKANLIĞIN PAYDAŞI”
Ticaret Bakanlığı TKPGM Daire Başkanı Dr. Yakup Güzel ise zabıta biriminin kendileri için oldukça önemli bir paydaş olduğunu aktardı. Kent merkezlerinde Bakanlığa bağlı Ticaret İl Müdürlüklerinin olduğunu ancak ilçelerde taşra teşkilatlarının olmadığını anlatan Güzel, ilçelerdeki çalışmaları zabıta üzerinde yürüttüklerini kaydetti. Anayasanın 170’inci maddesi ile devletin tüketicilere yönelik koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler aldığını hatırlatan Güzel, özellikle pandemi sürecinde zabıtanın tüketiciyi korumaya yönelik yaptığı denetimlerin önemine değindi. Güzel, üretici ile tüketici arasındaki sorunları en kısa sürede çözüme kavuşturduklarını ve dünyada bunun başka örneğinin olmadığını belirtti.
Diyarbakır İl Ticaret Müdürü Zafer Atik ise kentte yürüttükleri denetim çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Konuşmalardan sonra Mardin, Batman ve Şırnak’tan gelen Zabıta personeline, tüketici mevzuatı hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Eğitimde uzman eğitmenler tarafından indirimli satışlar, satıştan kaçınma ve fiyat etiketi denetimlerinde personelin dikkat edecekleri konular detaylı olarak anlatıldı.