Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır, sağlanan huzurla turizmde ivme yakaladı.
Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesiyle turizmde parlayan yıldızı, Dünya Seyahat Gazetecileri ve Yazarları Federasyonu (FIJET) üyelerince “Turizmin Oscarı” olarak adlandırılan “Altın Elma” ödülüne layık görülmesiyle taçlandı.
Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri, İçkale Müze Kompleksi, İslam’ın 5. Harem-i Şerif’i olarak kabul edilen Ulu Cami, peygamber makamları ve türbeler gibi zengin tarihi ile kültürel değerleriyle turistlerin ilgi odağı olan kentte ocak, şubat, mart ve nisan ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yerli ziyaretçide yüzde 72, yabancı turistte ise yüzde 94 artış sağlandı.
YATIRIMLAR DA ARTTI
Turizmde hedefine emin adımlarla ilerleyen kentte son 20 ayda 164 kafe ve restoran açılırken, 6 bin yatak kapasitesine sahip ilde 3 otelin de inşası devam ediyor. Turizmde hedef büyüten Diyarbakır gelecek yıl 1,5 milyon turiste ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
“TURİZMDE PATLAMA DENİLEBİLECEK RAKAMLARA ULAŞTIK”
Diyarbakır Otelciler Derneği Başkanı Havva Doğan, turizm anlamında iyi bir sezon geçirdiklerini söyledi. “Neredeyse turizmde patlama denilebilecek rakamlara ulaştık, otellerde yüzde 100 doluluk mevcut” ifadesine yer veren Doğan, bu yıl hedeflenen 1 milyon turiste ulaşılacağına inandıklarını belirtti. Doğan, 2019’da çıtayı biraz daha yükseltip 1,5 milyon turist hedefini belirleyeceklerini dile getirerek, bu hedefleri tutturmak için kentteki bütün turizm bileşenlerinin çok çaba sarf ettiğini aktardı.
Doğan, şunları kaydetti: “Neredeyse bütün marka restoranlar açıldı. Bunların düzenlediği aktiviteler, konserlerin zaman zaman basında yer alması Diyarbakır’a ilişkin olumsuz algıyı değiştirmiş oluyor. Diyarbakır’da otelciler, restoranlar, kafeler ve halk da bu hazırlığa kendilerini kattı. İnşallah hedefimizi tutturacağız. Başta konaklama ve yemek hizmeti veren sektörümüz olmak üzere tüm Diyarbakır misafirlerini karşılamaya hazır. Diyarbakır mevcut kapasitesiyle 1 milyon misafiri ağırlamaya hazır ama şu an inşaatı devam eden 3 marka otel de bu yıl kapılarını misafirlerine açacak.”
Kentin “Altın Elma” ödülüne layık görülmesinden duydukları mutluluğu ve heyecanı dile getiren Doğan, ödül ile Diyarbakır’a ilişkin merakın artacağını düşündüklerini belirtti. Doğan, “Bir güvenlik sorunumuzun olmadığını tüm ülke ve dünya görecek.” diye konuştu.
“TURİSTLER KATLANARAK GELİYOR”
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Diyarbakır Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akyıl da yılın başından itibaren kentin turist hedefine ulaşması için çalışma yürüttüklerini söyledi. Akyıl, Valilik bünyesindeki Diyarbakır Turizm Platformu olarak çalışmalara devam ettiklerini dile getirerek, “Hemen hemen 2 ayda bir kenti gündemde tutmak için projeler yapacağız. Yıl sonunda inşallah bu çalışmalar mutlu bir şekilde bu sonuçlanacak.” ifadelerini kullandı.
AKYIL: KOYDUĞUMUZ HEDEF KENT İÇİN AZ BİR RAKAM
Koydukları hedefin kent için az bir rakam olduğuna işaret eden Akyıl, şöyle konuştu: “Gelen misafirler, turistler Diyarbakır’ı gördüklerinde gidip, anlatıyorlar. Bu bir sonraki yıl iki katına çıkıyor. Diyarbakır algısı değiştiğinden beri turistler katlanarak geliyor. Bu 1 milyon hedefini bu yıl için yaptık. Bir sonraki yıl Allah kısmet ederse hedefimiz en az 1,5 ya da 2 milyon olacak. Tarihi mekanlarımızın restorasyonu bittikten sonra Diyarbakır 3 milyon turisti ağırlayacak. Kentin hem tarihi mekanları hem de yeni yerleşim yerleri ilgi görüyor. Tarihi mekanların en fazla bulunduğu Sur bölgesi ile en güzel modern mekanların yer aldığı Diclekent arasında 10 kilometre var. İnsanlar 10 kilometre mesafede her iki durumu yaşayabiliyorlar gündüz tarihi gezisini akşam da kafe, restoran ve modern yerlerde zaman geçirebiliyor. Diyarbakır, gelen turistlerin hem tarihi hem de modernliği yaşayabileceği bir şehir.”
“HİZMETİMİZ, DÜNYA VE YERLİ MUTFAĞIMIZLA HAZIRIZ”
Lokantacılar Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan, Diyarbakır’ın gelişen, Avrupa standartlarına ulaşan bir şehir olduğunu ifade etti. Elkaan, son 20 ayda 164 işletmecinin kente yatırım yaptığını anlatarak, birçok kişinin de yatırım için talepte bulunduğunu, iş yeri açmak için mekan aradığını dile getirdi. “Turizme hizmet anlamında büyük yatırımlar yapılıyor. Açılan mekanlarımız Avrupa ve dünya standartlarında.” diyen Elkaan, şunları kaydetti: “Diyarbakır olarak restoran, cafe ve lokantalarımızla 1 milyon misafirimizi ağırlamaya hazırız. Misafirlerimizi buraya davet ediyoruz.”
“ARADIKLARI HER ŞEYİ BULACAKLARINDAN YÜZDE 100 EMİNİM”
Kayapınar ilçesinde cafe işleten Ali Şen, kentte büyük bir atılımın meydana geldiğini, kente birçok markanın işletme açtığını, kendilerinin de markalarını oluşturduğunu belirtti. Şen, iş yerinde 30 kişiyi istihdam ettiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Diyarbakır ve işletmeler olarak biz misafirlerimizi çok rahat bir şekilde ağırlamaya hazırız. Buraya gelen her misafirin gerek dünya gerekse yerel mutfak, hizmet sektörü ve otellerde aradığı her şeyi bulacağından yüzde 100 eminim. Bu hedef bizim için kesinlikle hayal değildir. Halk olarak büyük umudumuz var. Belediyelerin yaptıkları hizmetler de bunu gösteriyor. Misafirlerimize tavsiyemiz önce açık hava müzemiz Suriçi’ni gezmeleri akşam da yorgunluklarını gelip, burada atmaları.”
Kaynak: Tigris Haber Gazetesi