Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkan Ömer Evsen, kamu kurum ve kuruluşlarda görev yapan sözleşmelilere kadro verilmesiyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Kamu personel sisteminde, hem genelinde hem de kurumlar özelinde “sözleşmeli personel” düzeneği; mevzuat ve tür çokluğu; hak, yetki, görev tanımları ve uygulama farklılığıyla sorunlar yumağı, haklı sitemler membaı konumuna geldiğini hatırlatan Evsen, “Aynı kurumda farklı yasal düzenlemelere, idari düzenleyici işlemlere tabi farklı sözleşmeli personel uygulamaları oluşmuştur. Yer değiştirme hakkı olan var, olmayanlar var; görevde yükselme imkânı olanlar var, olmayanlar var. Süresiz sözleşmeli de, belirli süre sonra kadroya geçen sözleşmeli de var. Birlik, bütünlük yok, İstihdam modeli süresiz sözleşmeli, 3+1,4+1 şeklinde olanlar var. Sözleşmelide 30 farklı uygulama esası üzerinde çalıştırma var” diye konuştu.
“SÖZLEŞMELİLERİN HEPSİNE KADRO VERİLMELİDİR”
Evsen, Türkiye’nin ekonomik potansiyeli ve idari kapasitesinin; sözleşmeli personeli kadroya geçirecek, kadrolu istihdamı esas kabul edip sözleşmeli istihdama son verecek düzeyde ve güçte olduğunu ifade ederek, “800 bin taşeron işçisini devletin gücü ve güveniyle buluşturan düzenleme bunun ispatıdır. Kamu personeli “sözleşmeli” sıfatından, kamuyu sözleşmelilerin siteminden kurtarmak zorundayız. İdari ve mali yük oluşur deniyorsa; önce 3+1’de süre kısaltılmalı, kapsam artırılmalı sonra her yerde sözleşmeli personelin, süreli sözleşmeli olması sağlanmalı, en kısa sürede sözleşmelilerin hepsine kadro verilmelidir” ifadelerini kullandı.
MEMUR-SEN’İN TEKLİFİ VE ISRARIYLA İKİ KEZ KADROYA GEÇİŞ DÜZENLEMESİ YAPILDI
Kamu personel sisteminde Memur-Sen’in teklifi ve ısrarıyla iki kez kadroya geçiş düzenlemesinin yapıldığını, ve bunun olumlu bir adım olduğuna işaret eden Evsen, şunları söyledi:
“Doğru olanın yinelenmesinin personeli mutlu, çalışma hayatını da huzurlu kılacaktır. Türkiye bunu başaracak güç ve yetkinliktedir. Sözleşmeli istihdamı sürekli sorunlar yaratmaktadır. Yıllardır görev yerini değiştiremeyen süresiz sözleşmeliler, daha sonra atanan 4+1 sözleşmeliler ve en son 3+1 şeklinde atananalar parçalanmış ailelerinin birleşmesini bekliyorlar. Yükselme sınavlarına girebilmeyi bekliyorlar. Merkezlerde görev yapabilmeyi bekliyorlar. Din Görevlileri Hac ve Umre görevli sınavlarına girebilmeyi arzuluyorlar. Kuran Kursu Öğretmenlerimiz ikinci sınıf muamelesi görmek istemiyorlar. Ayni işi yapanlar aynı ücreti, aynı hakları istiyorlar. Devlette farklı adlarla sözleşmeli istihdamı artık son bulmalıdır. “sözleşmeli” uygulamasından kurtulmayı, “sözleşmeli personeli” güvencesizlikten kurtarmayı önceliyoruz. Memur-Sen’in ve Diyanet-Sen’in “sözleşmeli istihdam” konusundaki tavrı, sözleşmeli personeli güvenceyle buluşturma konusundaki yaklaşımı, ısrarı değişmedi/değişmeyecektir”
HÜKÜMETE ÇAĞRI
Hükümete çağrıda bulunan Evsen, “Toplu Sözleşme dönemine kalmadan Memur-Sen’imizle beraber Sözleşmeli istihdamın çözülmesi ve Memurların bekledikleri ve özledikleri gerçek Memuriyetlerine kavuşmasıdır. Diyanet-Sen Diyarbakır Şubesi olarak bunu her platformda dile getirmeye devam edeceğiz. Sözleşmeli istihdam metodu artık kaldırılmalı ve kadrolu istihdam teşvik edilmelidir. Hükümetin; Eşit, adil ve paylaşımcı idareciliğin gereğini yerine getirmesini bekliyoruz. Sözleşmeliliğe son vermesini istiyoruz” şeklinde konuştu.