Diyarbakır İş Kadınları Derneği(DİKAD), Diyarbakır’ın merkez ve çevre ilçelerinde evinde üretim yapan kadınlarla buluşuyor.
Her ilçede geleneksel veya organik ürünleri üreten kadınları, Diyarbakır Kadın Kooperatifi çatısı altında toplamayı planlayan DİKAD, bir yıl sürmesi tahmin edilen proje için 19 Ekim 2020 itibariyle saha çalışmalarına başladı.
SAHA ÇALIŞMALARININ İLK ZİYARETİ EĞİL’E GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Saha çalışmalarının ilk ziyaretini Diyarbakır Eğil ilçesinde gerçekleştiren DİKAD Başkanı Reyhan Aktar; öncelikle Eğil İlçe Kaymakamı İdris Arslan ile görüştü. Eğil İlçe Kaymakamı İdris Arslan; Eğil’de ilk kadın kooperatiflerini kaymakamlık desteği ile yakın günlerde kurduklarını ve ilçedeki kadınların üretici olmaları, iş yaşamına kazandırılmaları için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.
İlçede badem üretimlerinin yoğun olduğunu ancak üzüm, dağ inciri, organik mercimek, pekmez, pestil, nar ekşisi gibi ürünlerde de iyi bir kaynağa sahip olduklarını belirten Eğil İlçe Kaymakamı Arslan, “Ürünlerin pazarlanması ve geliştirilmesiyle ilgili, ilçe tarım müdürlerini de çeşitli illere gönderdik ve bu konuda ilçe ekonomisini güçlendirme hedefine yönelik çalışmalarımız da devam etmektedir” dedi.
DİKAD başkanı Reyhan Aktar, Eğil Kaymakamlığında yaptığı ziyaretin ardından ilçedeki badem, pekmez, üzüm, pekmez helvası, yoğurt üreticisi kadınları da üretim yerlerinde ziyaret etti.
Aktar, Eğil’de gördüğü ürün yelpazesinin genişliğine, lezzetine, hayran kaldığını söyledi. Bu ürünlerin en büyük ihtiyacının, paketleme, markalaşma, pazarlama olduğunu belirten Aktar, kadın üreticiler ile her ilçenin en çok öne çıkan ürününü hem Türkiye’ye tanıtmayı hem de kadınların köy yaşamlarına çiftçiliği, bir arada üretmeyi ve iş birliği yaparak büyümelerini sağlamak istediklerini ifade etti.
Reyhan Aktar; “Daha güçlü bir Türkiye için, daha güçlü Diyarbakır için, kadınların güçlendirilmesi öncelikli hedefimiz olmalı” diyerek sözlerini bitirdi.