Diyarbakır Elektrik Elektronik ve Bobinajcılar Odası Başkanı Tarık İnce, son zamanlarda kent genelinde yapılarda elektrik kontağından yaşanan yangınlarla ilgili olarak açıklama yaptı. Dicle Elektrik AŞ.’ye çağrıda bulunan Başkan İnce, Kentte can ve mal kaybına neden olmadan diğer bölgelerde yapılan elektrik pano standartlarına geçilmesini önerdi.
DİYARBAKIR GAZETE- Son günlerde Diyarbakır’daki yapılarda elektrik kontağından çıkan yangınlar endişeye yol açarken, uzmanlar yangınların en büyük sebebinin Dicle Elektrik olduğuna yönelik açıklamalarda bulundu.
Diyarbakır Elektrik, Elektronik ve Bobinajcılar Odası Başkanı Tarık İnce, yaptığı açıklamada, ülkenin hiçbir yerinde olmayan bazı uygulamalarla sırf kaçak kullanımının önüne geçmek için resmen vatandaşın can ve mallarını tehlikeye attığını belirtti. Başkan İnce, Sayaçların her birine ayrı ayrı bir sigorta, her sayacın sigortasını da üzerine takarak, oluşacak risklerin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.
Yangının çıktığı trafonun önünde açıklama
1 hafta önce yangın çıkan 14 katlı bir binanın trafosu önünde açıklamalarda bulunan Başkan İnce, “Elektrik panosu yaklaşık 1 hafta önce bilinmeyen bir nedenden dolayı alev aldı. Ve panonun tamamı, yani sigortalar, kablolar, içinde bulunan ne varsa kullanılamayacak duruma geldi. Elektrik şaltında bulunan yine aynı şekilde kolon, zayıf akım ve internet kablolarının tamamı 14. Kata kadar yanarak, ciddi anlamda maddi bir hasara sebep oldu” diye konuştu.
Yangının çıkış kaynağı olacak riskleri ve olumsuzlukları anlattı
İnce, yangına sebep olacak, yangının çıkış kaynağı olabilecek bazı riskleri ve olumsuzlukları şöyle anlattı:
“Elektrik dağıtım şirketi Dicle Elektrik, ülkemizin hiçbir yerinde olmayan bazı uygulamalarla sırf kaçak kullanımının önüne geçmek için resmen vatandaşın can ve mallarını tehlikeye atmaktadır. Nedir bu tehlikeler? Bunu birkaç madde ile sıralamam gerekirse;
Birincisi, TMŞF’den gelen kablo hiçbir koruma sigortası olmadan direk sayaca giriyor olmasından olabilecek riskler. Örneğin, vanadan sayaçlara gelen kablolar, hiçbir sigortaya girmeden direk sayaca giriyor. Sayacın içinde kısa devre olursa, gevşeklikten alakalı ark olursa bu yangına sebebiyettir. Daha önce ne yapardık? Bardan her sayaca gelen kabloların giriş noktasına sigorta bağlanırdı. Sigortalar bütün dairelerin birbirine yapışık olmasından dolayı yine aynı şekilde sigortaların giriş noktasında olabilecek gevşeklik arz ya da kısa devre durumlarında yangına sebebiyettir. Bu durumda ne yapmalıyız? Sigortaları birbirinden ayırıp her sayacın sigortasını o sayacın üzerine alarak riskimizi azaltmalıyız.
‘Dicle Elektrik riski azaltabilir’
81 ilimizde yapılan bu uygulama ile daha güvenli hale getirmeliyiz. Yani sayaçların her birine ayrı ayrı bir sigorta, her sayacın sigortasını da üzerine takmalıyız. Böylelikle oluşacak riski de azaltmış oluruz, kablolarının ve bardan gelen enerjinin bir bakıma riskini azaltmış oluruz. Enerji dağıtım şirketi derhal bu hukuksuzluğa son vermelidir. Daha kimsenin can ve mal kaybına neden olmadan diğer bölgelerimizde yapılan elektrik pano standartlarını geçmesini talep ediyoruz. Tüm meslektaşlarımıza kazasız belasız iş hayatı diler, bir daha böylesi felaketlerin olmamasını diliyoruz”