Diyarbakır-Anadolu Kamuda Çalışan Şehit ve Gazi Aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Kam-Şader) Başkanı Ahmet Büyükburç, dernek olarak yaptıkları çalışmalarda, karşılaştıkları sorunları değerlendirdi.
7 yıldan bu yana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek istediklerini belirten Büyükburç, “Ne yazık ki yıllardır talep etmemize rağmen görüşemiyoruz. Cumhurbaşkanlığında karanlık bir el var” dedi.
Diyarbakır’ın 14 İlçesinde şube açma çalışmalarının tamamlama aşamasında olduğunu söyleyen Büyükburç, amaçlarının kısa süre zarfında dernekten federasyona geçmek olduğunu dile getirdi.
Bölgede dernek çalışmalarının önemine değinen Büyükburç, “Niye Doğu ve Güneydoğu’ya öncelik veriyoruz? Biz bu bölgede yaşıyoruz. Sıkıntının en fazla yaşandığı bölgeler buralarıdır. Anadolu kamuda çalışan şehit ve gazi yakınlarına sosyal hizmet, temel hedeflerimiz arasında. 81 il var hedeflerimiz arasında. Diyarbakır’ın 14 ilçesindeki şube çalışmalarımızı yaptık onlar bitmek üzere. Derneğimize üye olanların tamamı şehit ve gazi yakınlarıdır. Fakat onursal üyelerimiz de var. Misal tüm illerde olduğu gibi derneğimizin onursal başkanları valilerimizdir. Diyarbakır’da da Sayın Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu onursal başkanımızdır. Diğer yandan, Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, İç İşleri Bakanımız, Aile Sosyal Politikalar Bakanımız, Milli Savunma Bakanımız ve Genel Kurmay Başkanımız da bizim onursal başkanlarımızdır.”
‘BU YERLER BU GÜN VAR YARIN YOK, BİZ KALICI YER İSTİYORUZ’
Diyarbakır’da, çalışmalarını yapabilmeleri için kendilerine yer tahsis edildiğini aktaran Büyükburç, “Sayın Cumali Atilla, bize Sümer Bank’ın içinde bir yer Kayapınar Kaymakamlığı ise Cegerxwîn Kültür Merkezi’nde bir yer tahsis etti. Ama burası bu gün var yarın yok. Bizim için kalıcı bir yer olması gerekiyor. Çalışmalar için bizi destekleyen, Valimiz, Belediye Başkanımız ve Kayapınar Kaymakamlığına, teşekkür ederim.”
GÜVENLİK KÖY KORUCULARINA JAMMER VERİLSİN
Diyarbakır ilçelerindeki Güvenlik köy korucularını ziyaret ettiklerini belirten Büyükburç, ziyaret ile birlikte tespit ettikleri eksiklikler hakkında şöyle konuştu: “Diyarbakır’da ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görev alan köy korucuları ile ilgili bir çalışma yaptık bunlara ilişkin ziyaretlerimiz oluyor. Güvenlik Köy Korucularımızın nöbet tuttuğu yerlerin güçlendirilmesi gerekiyor. Korucularımızın can yelekleri yok; kendilerine can yeleklerinin tahsis edilmesini istiyoruz. Korucularımızda cemır yok, kendilerine verilmesini istiyoruz. Operasyonlara gittiklerinde sinyalleri kesebilsinler. Nitekim Siirt Eruh’ta yaşanan ve 6 şehidimizin olduğu olayda bunu gördük. Ayrıca korucularımızın maaş yetersizliği söz konusu; eğer bir korucumuz birlikte çıktığı bir uzman çavuşun aldığı maaşın yarısından fazlasını alamıyorsa burada bir sıkıntı vardır demektir. Köy Korucularının mezarlarını ziyaret ettiğimizde mezarların onarımının eksik olduğunun gördük. Biz bu mezarların anıtsal mezar haline getirilmesini istiyoruz. Şehitlerimizin isimlerini her sokak ve caddeye vermek yerine, onların mezun olduğu okulların kütüphaneleri var ise o kütüphaneleri milli değerlerle donatarak şehitlerimizin isimlerinin verilmesi gerektiğine dair ‘Her şehidin kütüphanesi olsun’ proje çalışmasını pilotlaştırmak istiyoruz. “
‘CUMHURBAŞKANLIĞINDA KARANLIK BİR EL VAR’
Cumhurbaşkanının yaklaşık 6-7 yıldır kendileri gibi diğer derneklerle bir araya gelemediğini söyleyen Büyükburç, “Cumhurbaşkanımız Diyarbakır’a gelmeden önce dernek olarak kendisine şehitlerimizin içinde olduğu bir tablo vermek istiyorduk fakat bu bir engele takıldı. Gerek valilik gerekse koruma engeline takıldı. Bunu sorduğumuzda ise birbirlerine topu atıp aradan sıyrılmak istediler. Cumhurbaşkanlığının içerisinde bir birim veya birileri şehit ve gazi derneklerinin cumhurbaşkanına ulaşmasını istemiyor. Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’i ziyaret ettik. Şehit ve Gazi Dernekleri olarak bir randevu talebinde bulunduk. Maalesef; o gün bugündür şehit ve gazi dernekleri ile görüşülmüyor. Bunların kim olduğunu bilmiyoruz, karanlık bir el veya bir güç olabilir.” dedi
Büyükburç ,Cumhurbaşkanını makamında ziyaret etmek istediklerini belirterek, kendilerini ilgilendiren herhangi bir yasa veya kanun çıktığında Şehit ve Gazi Derneklerinin muhatap alınması ve düşüncelerinin sorulması gerektiğine vurgu yaptı.
‘CUMHURBAŞKANLIĞINDA BİR DANIŞMAN KADROSU AÇILSIN’
Cumhurbaşkanlığıyla iletişimde zorluk çektiklerini söyleyen Büyükburç, başta cumhurbaşkanlığı olmak üzere ilgili kurumlarda danışman kadrosu açılması gerektiğini bildirerek şunları söyledi: “Muhtemelen Mayıs ve Haziran sonlarında konfederasyonumuzu kuracağız. Anadolu Şehit Gazi Dernekleri Konfederasyonu olarak 81 vilayetteki her bir başkan ve başkan yardımcısından oluşan 240 civarında kişi ile cumhurbaşkanımıza olan taleplerimizi apaçık dile getireceğiz. En büyük taleplerimizden bir tanesi şudur; Cumhurbaşkanlığı bünyesinde birinci derece şehit ve gazi yakınlarından biri başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere ilgili birimlerde şehit ve gazi yakınlarının sorunlarıyla direk ilgilenmek için danışman kadrosu tahsis edilmesini istiyoruz. Danışman olacak arkadaşlarımızın şehit yakını olması gerekir. Şehit ve gazi yakınlarıyla ilgili bir sorunu biz bunlarla paylaşarak çözüm bulma noktasında talepleşeceğiz.”
‘TÜRKİYE’DE BİR HARP MI VAR?’
Türkiye’de şehit ve gazi çatısı altında birçok tabela derneğinin olduğuna değinen Büyükburç, “Türkiye’de 300’e yakın şehit ve gazi derneği bulunuyor. Bunların 60-70’e yakını muharip gazi dernekleri, 25-30’u Türkiye Harp Malulleri Derneğidir. Geriye kalanları ise bizim gibi sivil toplum kuruluşlarından oluşan şehit ve gazi aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma dernekleridir. Derneklerin kontrol altına alınması gerekiyor. Bütün derneklerle görüşülmesi gerekiyor. Bir sürü tabela derneği var. Biz bunları doğru bulmuyoruz bir kanun çıksa, şehit ve gazi derneklerinin işgal edenler belli olacak.
Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği adı altında dernekler var. Türkiye’de bir harp varsa biri bunun açıklamasını bana yapsın” diyen Büyükburç, Cumhurbaşkanı ile yapacakları görüşmede eğitim durumlarına göre, görevde yükselme konusunda davalık olan meseleleri aktaracaklarını dile getirerek, “Şehit yakınlarının kurum içerisinde yükselmeleri ile ilgili konuları görüşeceğiz. Bazı kurumlar; Milli Eğitim ve TRT bunu hayata geçirdi. Sonra bir kanun çıktı, şuan eğitim durumlarına göre şehit aileleri mahkemelere gidiyor. Kamuda 200 bine yakın, şehit ve gazi yakını bulunuyor, bunlardan 100 bini dava açarsa; devleti milyarlarca zarara sokar biz bunu istemiyoruz” dedi.
‘BOŞALAN KADROLARA KARDEŞLERİMİZ YERLEŞTİRİLSİN’
Son süreçlerde işten atılanlardan sonra boşalan kadrolardan bazılarına talep olduklarını söyleyen Büyükburç, “En son işten atılanlardan dolayı boşalan yerlere şehit ve gazi yakınlarından oluşan 80 kişilik işe alım talebimiz var bunun değerlendirilmesini istiyoruz. Birçok kardeşimiz üniversite, lise ve ilkokul mezunu bunların istihdam edilmesi gerekiyor” dedi. Büyükburc, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda yaşanan sorunların daha sağlıklı çözüm bulabilmesi için Cumhurbaşkanlığından bir genel müdürlük talep edeceklerini ifade ederek, “Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda umumi birlik altında genel müdürlük istiyoruz. Bu genel müdür altında genel müdür yardımcıları ve daire başkanları olacak” dedi.
Kaynak: Tigris Haber Gazetesi