Cemal Toptancı’nın yazdığı ‘Çözülme/Yüzyılın Serüveni’ adlı kitabın Yayınevi Erguvan Yayınevi, kitap ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Çözülme kitabında, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi (Kemalist Türkiye’nin) Kürtlerinin insanlara bakış açılarını, insanları nasıl değerlendirdiklerini ve de onların kutsal değer yargılarının nasıl olduğunu kıyaslama imkanının da yer aldığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
“Mustafa Kemal’den Recep Tayyip Erdoğan’a kadar Türkiye siyasi arenasında tebarüz etmiş siyasi liderlerin Kürt meselesine bakış ve pratiklerinin görüleceği bu kitapta, yüzyılımızdan bize miras kalmış sorunlarımızı anmayı hatırlatmaya çalışırken, öncelikle son yüzyılımızdan günümüze dek intikal eden sorunlarımızla siyasi tarihimizin son on beş yılda yaşadığı değişimleri, milletle barış adına yapılan demokratik reformları, analar ağlamasın dileğiyle başvurulan adına Çözüm süreci denilen çalışmaları ve birer devrim olarak telakki edilebilecek yeni tanıştığımız hakları da güncellemiş olacaktır.
RUS GENERAL’İN ANISI
Malumdur ki; 1853-1856 yıllarında Kafkasya Cephesi’nde ve Kırım için Rusya’ya karşı Kürt ve Türkler bir arada savaştı. Rus general ve yazar K. Mikeş o günlere dair kaleme aldığı makalesinde Kürtleri tanıtırken, “Kürtlerin din ve inançlara karşı ayrım yapmadıklarını, yanan bir kilisenin içindeki İncilleri, ikonalarını kurtarmak için, nasıl korkusuzca alevler arasına dalarak onları kurtardıklarını oldukça sitayişle andığını” göreceksiniz.
İşte günümüzde kendi kendimize sormamız gereken sorunların aslında tam da bam noktası burasıdır. Osmanları Kürtleri hem de esarette iken, kendi düşmanlarının yanan mabetlerine alevler arasında girerek, onun içindeki Kutsal değer yargılarını saygı duyup kurtarırken, nasıl olur da Kemalist Türkiye’nin şimdiki Kürt çocuklarının sözde kendi dinlerinin mabedi bir camiyi (kapaktaki tarihi Kurşunlu Camii’ni) hem de içinde Kur’an-ı Kerimler olduğu halde, barbarca yakmakta beis görmüyorlar?
ÜÇ DEVİR…
Günümüz Müslüman Kürt ve Türkün yürek yakan bu savrulmalarının ibretamiz hikâyesini bu kitapta okuyacaksınız. Çözülme yakın tarihimizde Kürt ekseni etrafında yaşananları;
Birinci Devir, 1923-1950/İngiliz vesayeti
İkinci Devir, 1950-2003/ABD vesayeti
Üçüncü devir, 2003-…./içinde yaşadığımız vesayetlerden Kurtuluş Mücadele’sinin yaşandığı dönem olarak ele alarak farklı bir bakış açısıyla incelemekte ve okuyucu karşısında çıkmaktadır.”