Diyarbakır Toptancılar Hali esnafı, pazar ve marketlerde meyve ve sebze fiyatlarının artmasının temel nedenini vatandaşların Covid-19 sürecinde panik yaparak meyve ve sebzeye çok fazla rağbet etmesinden kaynaklandığını söylüyor.
Türkiye’nin normal şartlarda meyve ve sebze ürünlerini ihraç eden bir ülke konumunda olduğunu vurgulayan hal esnafı, Covid-19 salgını nedeniyle ülke sınırlarının kapatılmasından dolayı eldeki ürünlerin iç piyasada kaldığını belirtti. Ülkede ihtiyaçtan fazla ürün olmasına rağmen fiyatların yükselişini vatandaşların çok fazla talep etmesine bağlayan hal esnafı, bu durumu fırsatçıların kullandığını söyleyerek fiyatlarda ciddi oynama yaptıklarını belirtti.
“VATANDAŞLAR COVİD-19 SÜRECİNDE PANİK İLE HER ŞEYE FAZLASIYLA YÜKLENİYOR”
Türkiye’de bulunan meyve ve sebze ürünlerinin ihtiyaçtan daha fazla olduğunu belirten Diyarbakır Sebze Hali Yönetim Kurulu Üyesi Ali Taş, “Öncelikle meyve ve sebze fiyatlarının yükselmesinde vatandaşlarımızın da çok büyük bir etkisi vardır. Çünkü vatandaşlar Covid-19 sürecinde olayı daha fazla panik haline getirerek her şeye yükleniyor. Oysaki meyve ve sebze için olağan üstü bir durum söz konusu değil. Nitekim Türkiye olarak bizler diğer ülkelere meyve ve sebze ihraç eden bir ülkeyiz. Covid-19 sürecinde bütün ülkeler sınırlarını kapattığı için elimizdeki meyve ve sebzeler bizlere fazlasıyla yeter durumdadır.” dedi.
“RAĞBET FIRSATÇILARIN İŞİNE YARIYOR”
Konuşmasının devamında Taş, şunları söyledi: “Sebze ve meyve halinde fiyatlar aslında çok normaldir. Çünkü elimizde ürünlerimiz boldur. Covid-19 salgınından dolayı ürünlerimiz, iç piyasa kalarak normal yıllara göre fazlasıyla yeter durumdadır. Hatta önümüz yaz meyve ve sebzelerde çok daha fazla artış olacak. Fakat ürünlerimiz fazla olmasına rağmen fiyatlarının yüksek olmasının en büyük sebebi, vatandaşların normalinden fazla rağbet göstermesinden kaynaklanıyor. Vatandaş fazla rağbet gösterince arada fırsatçılar bu durumu kullanarak fiyatı istediği gibi belirliyor.” şeklinde konuştu.
“DUYARLI DAVRANALIM”
Covid-19 sürecinin de atlatılacağını belirten Taş, bundan dolayı vatandaşların panik yapmasına gerek olmadığını söyledi. Taş, “Allah’ın izni ile bu virüs eninde sonunda bitecek. Bir bakıma Covid-19 virüsü, Rabbimizin Müslümanların uyanması için rahmet tokadıdır. Virüs bittikten sonra hayat normale dönecektir. Vatandaşlar olarak her şeyi abartarak fiyatların yükselmesini aslında bizler yaptık. Bundan dolayı daha duyarlı davranalım ki her şey rayına girsin.” ifadelerini kullandı.
“KOMİSYON ESNAFI OLARAK BİZLER DE ÇOK SIKINTI ÇEKİYORUZ”
Sebze ve meyve fiyatlarının tarlada yüksek olduğunu belirten Komisyoncu Hamit Bör, “Diyarbakır sebze halinde fiyatlar aslında çok yüksek değil. Sebze ve meyve aslında yerinde (tarlada) yüksektir. Komisyon esnafı olarak bizler de çok sıkıntılar çekiyoruz. Tarlada bir liraya aldığımız ürünü halde bin 100 liraya satamıyoruz. Dışarda görüldüğü gibi değil. Fiyatlarının yüksek olması biraz da fırsatçılardan kaynaklanıyor. Vatandaşlarımız boşuna panik de yapmasın. Birkaç aya kalmaz her şey normalleşir. Çeşitler de artar. Bu şekilde fiyatlar da çok düşecektir. Bundan dolayı vatandaşlar boş yere panik yapmasın.” şeklinde konuştu.
“DIŞARDA KAYITSIZ KORSAN BİRÇOK KOMİSYONCU VAR”
Diyarbakır Sebze Hal’inde fiyatların diğer illere göre daha düşük olduğunu belirten bir diğer Komisyoncu Celal Gönder ise şunları söyledi: “Diyarbakır Sebze Halinde satılan ürünlerin çoğunu Mersin Sebze Halinde alamazsınız. Yani Diyarbakır’daki fiyatlar çok yüksek değildir. Biz esnaflar olarak da çok fazla bir şey kazanamıyoruz. Çünkü dışarda kayıtsız korsan birçok komisyoncu var. Fiyatların yüksek olmasının nedeni de yerinde (arazi) yüksek olmasındandır. Örneğin; Antalya’dan gelen domates orada 3 bin liraya geliyor. Bizler burada 3 bin 200 liraya satamıyoruz. Düşünün oradan aldığımız bir ürünün nakliye parası, işçi parası ve masrafı gibi etmenlerden dolayı burada 3 bin 200 liraya satamıyoruz.”
Kaynak: İLKHA