Corona Virüsü toplumun alışkanlıklarını önemli ölçüde değiştirdi. Bu tespit, Güneydoğu’daki 4 ilde yapılan araştırmada ortaya çıktı. Araştırmaya katılanların yüzde 81’inin el yıkama alışkanlığı değişirken, yüzde 80’inin de sokağa çıkma sıklığı değişti.
“Corona virüsü toplumun alışkanlıklarını nasıl değiştirdi?” Diyarbakır merkezli Rawest Araştırma Merkezi, bu sorunun yanıtını bulmak için bir araştırma yaptı. “Korona Virüsünün Değiştirdiği Alışkanlıklar” başlığıyla 18-21 Mart 2020 tarihlerinde, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa ve Van’da yapılan araştırmaya 738 kişi katıldı.
HER 4 KİŞİDEN 3’Ü SALGIN KONUSUNDA ENDİŞELİ
Araştırmadan çıkan sonuçlara göre her 4 kişiden 3’ü ortalamanın üstünde bir endişe taşıyor. Kadınlar erkeklerden daha endişeli. Araştırmaya katılanların yüzde 31’i çok endişeli, yüzde 42’si ise endişeli olduğunu söyledi.
“Korona virüsü el yıkama alışkanlığınızı nasıl etkiledi?” sorusuna katılımcıların yüzde 32’si ‘Çok sık yıkıyorum’ yüzde 49’u ise ‘Sık yıkıyorum’ yanıtını verdi. Yüzde 19 ise normal rutinini değiştirmediği belirtti.
“Korona virüsü dışarı çıkma alışkanlığınızı nasıl etkiledi?” sorusuna da araştırmaya katılanların yüzde 31’i hiç çıkmadığını, yüzde 49’u da az çıktığını söyleyerek yanıt verdi. Dışarı çıkma alışkanlığını değiştirmeyenlerin oranı ise yüzde 16’da kaldı.
“Korona virüs sebebiyle sosyal ortamlarda bulunma durumunuz nasıl değişti?” sorusuna ‘Hiç bulunmuyorum’ diyenler yüzde 55, ‘daha az bulunuyorum’ diyenler ise yüzde 33 olarak belirlendi.
Rawest bu sonuçlara göre “Salgın, yaklaşık her 10 kişiden 9’unun sosyal ortamlarda bulunma alışkanlığını değiştirmiş. Kadınların sosyal ortamlarda bulunma davranışı erkeklere nazaran daha fazla azalmış görünüyor” yorumunu yaptı.
HALKIN YARISINDAN ÇOĞU İNSANLARLA TEMASTAN KAÇINIYOR
“Korona virüs sebebiyle insanlarla temasınız ne şekilde değişti?” sorusuna verilen yanıtlara göre yüzde 28 çok daha fazla kaçınırken, yüzde 38 biraz daha fazla kaçınıyor. Yüzde 27 ise ya az ya da hiç kaçınmıyor. Rawest’e göre, Covid19 salgını, her 3 kişiden 2’sinin insanlarla temasını azaltmış durumda. Kadınlar ve orta yaş grubu, diğerlerine nazaran temastan daha fazla kaçınıyorlar.
‘Dışarı çıktığınızda, Korona virüsten korunma amacıyla eldiven/maske gibi koruyucu önlemler alıyor musunuz?’ sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 27’si hiç önlem almadığını söylerken, yüzde 66’sı değişik önlemler aldığını ifade etti. Yüzde 7 ise hiç önlem almıyor. Rawest’e göre ‘Salgın döneminde dışarı çıkarken maske ve eldiven gibi koruyucu ekipman kullananların oranı 3’te 1’in altında. Kadınlar ve gençler, diğer katılımcılara nazaran daha fazla önlem alıyorlar.
“Korona virüsünden dolayı beslenmeye gösterilen özen” sorusuna verilen yanıtlardan ise şu sonuçlar çıktı: Çok daha fazla özen gösteriyorum diyenler yüzde 9, biraz fazla özen gösteriyorum diyenler yüzde 22, normal rutinde diyenler yüzde 57.
Salgın döneminde en çok tartışılan konulardan biri de Sağlık Bakanlığı’nın mücadele performansıydı. Araştırmada “Sağlık Bakanı’nın Korona virüsü sürecinde gösterdiği performansı nasıl buluyorsunuz?” sorusuna verilen yanıtlarda, yüzde 26 çok başarılı, yüzde 37 başarılı yanıtları verilirken, yüzde 19 az veya hiç başarılı değil diye görüş belirtti. Araştırmayı yapan Rawest’in bu yanıtlara yorumu “AK Partililerin yüzde 89’u HDP’lilerin yüzde 45’i bakanı başarılı buluyor. HDPlilerin yüzde 31’i ve AK Partililerin yüzde 3’ü ise bakanın başarılı olmadığını düşünüyor” yorumunu yaptı.
DEVLET KURUMLARI HAKKINDAKİ ŞEFFAFLIK ALGISI DÜŞÜK
“Devlet kurumlarının Korona virüs vakaları konusunda şeffaf olup olmadıkları hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna verilen yanıtlardan ortaya çıkan sonuca göre hiç şeffaf olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 14, yeterince şeffaf olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 37, şeffaf olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 16. Rawest’e göre AK Partililerin yüzde 20’si ve HDPlilerin yüzde 71’i devlet kurumlarını şeffaf bulmuyor.
“Devlet kurumlarının Korona virüs vakaları hakkında paylaştıkları bilgilere ne kadar güveniyorsunuz?” sorusuna yanıt verenlerin yüzde 11’i hiç, yüzde 26’sı az güvendiğini söylerken, yüzde 30’u güvendiğini, yüzde 11 ise çok güvendiğini ifade etti. Bu sonuçları yorumlayan Rawest, “AK Partililerin yüzde 13’ü ve HDPlilerin yüzde 56’sı bu süreçte devlet kurumlarının paylaştığı bilgilere çok az güveniyor ya da hiç güvenmiyor” yorumu yaptı.
Araştırmaya katılanların yüzde 74’ü şehirlerinde vaka ve ölüm olduğunu düşünüyor. Araştırma sonuçlarına göre son günlerde en çok temel gıda maddeleri ardından da hijyen ürünleri satın alındı.
Kaynak: Amerikanınsesi