TMO’dan randevu almakta zorlanan çiftçi randevuyu bulduktan sonra 2-3 gün sırada beklemek zorunda kaldığını söyleyen İskenderoğlu, “Çiftçi zaten TMO’dan randevu alamıyor. Bin bir güçlükle randevuyu alan bir çiftçi 2-3 gün sırada bekleyip, kamyoncuya günde 2 bin- 2.500 bin lira para ödemek zorunda kalıyor. Çiftçi, tarım kooperatifine, bankalara, mazotçuya, gübre satana, tohumcuya borçlu. Malını satmak zorunda. Çiftçinin bu feryadını duyun.” Dedi.
DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’da hasat sezonunun üzerinden günler geçti ancak ürününü satamayan çiftçilerin mağduriyeti devam ediyor. Serbest piyasada buğday ve arpa fiyatlarında ciddi bir fiyat düşüklüğü yaşanırken, ürününü satmak isteyen çiftçiler bu kez TMO önünde günlerce sıra bekliyor.
“TMO’DAN RANDEVU ALAN ÇİFTÇİ 3 GÜN BEKLEMEK ZORUNDA”
TMO’un çiftçiye güçlükle randevu verdiğini belirten Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu çiftçinin mağduriyetinin şöyle dile getirdi: “Çiftçi üreticilerimiz zaten TMO’dan randevu alamıyor. Bin bir güçlükle randevuyu alan da Toprak Mahsulleri Ofisi’nden randevu alan çiftçi de oda önünde sıraya giriyor. Randevulu çiftçi de sıraya girmek zorunda kalıyor. Bazılarına iki bazılarına da üç günde sıra geliyor. Bu demektir ki çiftçi beklediği her gün için kamyonculara bekleme süresi için de günde 2 bin- 2.500 bin lira ekstra para ödüyor. TMO’nun acil tarafından yığınlar açması lazım. Bu fabrikaları kiralıyor. Bu fabrikaların bin bir ekini var. Silolar arızalı. Buğdayı silolarını çeken helezonlar arızalı. Normalde günde 80-90 kamyon boşalması lazım. Ancak Bağlar ajansı dolup kapandığı için bu sene özel fabrika kiralanmış. Onda da sıkıntı var. Mesela dün sanırım 40 kamyon boşaltılmış. Bu çiftçiye yazık, günah değil mi? Bir çiftçi 3 gün sırada bekleyip, kamyoncuya 6 bin lira para veriyor. Bu nereye kadar gidecek? Çiftçi mahvoldu. Biz mahvolduk“ dedi.
“ÇİFTÇİ HER YERE BORÇLU”
Çiftçinin neredeyse her yere borçlu olduğunu ifade eden İskenderoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın cumhurbaşkanımıza sizin aracılığınızla seslenmek istiyorum. Ukrayna’da, Rusya’da buğday ve arpa yığın yapılır. İsterseniz o yığına tonca ürün dökebilirsiniz. Toprak Mahsulleri Ofisi günde 500 dönüme kadar kiralama yapar. Etrafını çevirir. Yığın yapar. İstediği kadar buğday alabilir. Çiftçiyi aracıya, komisyoncuya insafına, vicdanına terk etmez. Şu anda serbest piyasada arpa fiyatının kilogramı 5800 TL. TMO’da ise 7.500 TL. Çiftçinin zararı neredeyse 2 bin lira. Buğday da keza piyasada 7200 lira. TMO’da ise 9 bin 900 lira. Çiftçi 100 tonda yaklaşık 250 bin lira zarar ediyor. Sesimizi duysunlar. Yetkililer gelsin bunları kontrol etsinler. Alım yapılmıyor. Komisyoncu ve aracı ağzını timsah gibi açmış çiftçiden ürünü ucuza kapmak için bekliyor. Çiftçi, tarım kooperatifine, bankalara, mazotçuya, gübre satana, tohumcuya borçlu. Malını satmak zorunda. Çiftçi öldü, çiftçinin bu feryadını duyun. Sesimizi duyurun.”
Kaynak: Mücadele Gazetesi