enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4924
EURO
36,2075
ALTIN
2.963,79
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Çok Bulutlu
16°C
Diyarbakır
16°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
18°C
Cumartesi Yağmurlu
17°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
5°C
Pazartesi Az Bulutlu
5°C
DİYARBAKIR HABERİ
Kayapınar İmam Hatip Lisesi öğrencileri, Gazze’deki kardeşleri için kumbaralarında topladıkları 30.000 TL’yi AFAD’a teslim ederek örnek bir dayanışma sergiledi. DİYARBAKIR GAZETE- Kayapınar Şehit Halit Gülser Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 5. sınıf öğrencileri, anlamlı bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. Okul Müdürü Vehbi Mustafaoğlu, Müdür Yardımcısı Salih Geter ve Sosyal...
21.11.2024
Prematüre doğumlara dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Ekibi, anlamlı bir etkinlik düzenledi. DİYARBAKIR GAZETE- Dünya Prematüre Günü kapsamında Diyarbaır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde farkındalık etkinliği düzenlendi. Yenidoğan Ekibi, prematüre bebeklerin hayata tutunma süreçlerine dikkat çekerken, ailelerin yaşadığı zorluklara ve prematüre...
21.11.2024
Güneydoğunun parlayan turizm Firması MİTRATUR, Öğretmenler gününe özel yapmış olduğu kampanya ile eğitimcileri sevindirdi. DİYARBAKIR GAZETE- Mitratur, Günübirlik düzenlediği Mardin’in Midyat İlçesi Dara antik kenti turu, Urfa Halfeti, Urfa Göbeklitepe, Gaziantep şehir turu, Diyarbakır Kültür turlarında Eğitimcilere özel yüzde 15 indirim yaparak kampanyayı başlattı. Eğitimcilere özel; Karadeniz, Batum, Kapadokya, Bolu...
21.11.2024
DİSİDER Başkanı Şeyhmus Akbaş, asgari ücret artışının tartışıldığı dönemde piyasadaki denetimsizlik ve fırsatçılıkla ilgili uyarılarda bulunarak, iş barışının korunması ve iki tarafın fedakarlık yaparak uzlaşma sağlaması gerektiğini belirtti. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Sanayici ve İş Dünyası Derneği (DİSİDER) Başkanı Şeyhmus Akbaş, ülkede devam eden asgari ücret tartışmaları ve daralan ticaretle ilgili açıklamalarda...
21.11.2024

‘Çiftçi üretemez duruma geldi’

‘Çiftçi üretemez duruma geldi’
REKLAM ALANI

Tarım politikalarının çiftçiyi üretemez duruma getirdiğini belirten Tarım Orkam-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Nasır Demirkıran, sorunun çözümünün, tarım politikalarında değişikliklere gidilmesi olduğunu söyledi.

Türkiye’de, tarımsal nüfusun neredeyse yarı yarıya azalmasıyla 2018 yılında rakam 18 milyondan 11 milyona geriledi. Bir dönem tarımsal üretimde kendi kendine yeterli konumda olan Türkiye, artık gıda ithalatçısı konumuna geldi. Tarım politikasına ilişkin konuşan Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam-Sen) Diyarbakır Şube Başkanı Nasır Demirkıran, geliştirilen politikaların tarımı bitirme noktasına kadar getirdiğine dikkat çekti.

‘ÇİFTÇİ ÜRETEMEME DURUMUNA GELMİŞ’

Çiftçinin geldiği kriz eşiğinin “artık üretememe” noktasına geldiğini belirten Demirkıran, “Mazot başta olmak üzere giderler nedeniyle çiftçinin bulunduğu konum çok kötü bir konumdur. Hatta çiftçi üretememe durumun gelmiştir. Gündeme gelen zamlar ortadadır. Tarım ürünlerine son zamanlarda yüzde 100 ya da yüzde 200 zam geldi.  Yalnız devletin çiftçiye verdiği destek yüzde iki veya dört oranında. Bu durum ise ortaya ciddi bir açık çıkarmaktadır. Çiftçinin ise bu yükün altından kalkabilmesi mümkün değil”  ifadelerini kullandı.  

‘TARIM POLİTİKALARI EKOSİSTEME ZARAR VERİYOR’

Tarım politikaları ile toprak yapısının göz ardı edilerek ekosistemin zarar görmesine neden olunduğunu kaydeden Demirkıran, bölgede üretilen tarım ürünündeki karın bölgede kalmadığını dile getirdi. Demirkıran, “Çiftçiler, devletin tarım alanında belli başlı indirim yapması ile zamların üstesinden gelebilir. Ya da çiftçiden aldığı ürünü yüksek bir maliyetle zarara sokmadan almalı. Bunun dışında herhangi bir çözüm yoktur. Türkiye’de yürütülen yanlı politikalar tarımı bulunduğumuz koşullara getirdi. Tarım özel sektörün eline bırakılarak çıkmaza sürükleniyor. Devlet şu anda Milli Birlik Tarım Projesi diye bir proje oluşturulmuş. Bu proje Türkiye tarımını tamamıyla bitirmeye yönelik bit projedir. Tamamıyla sermayeye hizmet eden bir projedir.  Tarımı tamamıyla dışa bağımlı bir hale getirecek bir noktaya götürür” diye konuştu.

‘ÇİFTÇİ DESTEKLENMELİ’

Türkiye’nin şu anda gelir elde ettiği tek alanın tarım olduğunu belirten Demirkıran, “Türkiye’deki bütün tarım fabrikaları kapatıldı.  Şeker fabrikalarından tutun, tütün fabrikalarına kadar hepsi satıldı.  Şu anda elinde kalan ise sadece tarımdır. Tarih boyunca kooperatifçilik süre gelen bir yöntem ve Türkiye’de uygulanması gerekiyor. Çiftçi yerli tohum konusunda, mazotta ve daha birçok konuda desteklenmeli. Çiftçinin beş on yılda refaha ulaşabilecek gibi gözükmüyor. Hükümet korumasındaki çiftçiler durumun şimdilik çok iyi olduğunu söylese de dünya genelinde Türkiye tarım konusunda son sıralarda” ifadelerini kullandı.

‘KOMİSYONCULAR KAZANIYOR’

Bölge tarımında ise kar elde edenlerin komisyoncular ve sermayeyi yönetenlerin olduğunu kaydeden Demirkıran, “Çiftçi yüksek bir maliyetle üretiyor. Komisyoncu ise çiftçiden çok cüzi miktara almasına rağmen pahalıya satmaktadır.  Hatta bazı durumlarda çiftçi, çoğu zaman zararına bile satış yapıyor.  Bu yüzden olayın sadece kazananları komisyonculardır. Bunun aşmanın tek bir alternatifi, tarım politikalarında değişikliklere gidilmesidir. Hükümetin uyguladığı politikalar çiftçiyi bu konuma getirmiştir” dedi.

‘SAHADA DURUM FARKLI OLUYOR’

Devletin tarımla ilgili aldığı kararları STK ve çitçilere danışmadan gerçekleştirdiğini belirten Demirkıran, “Ankara’da masa başı üretilen politikalar ile tarımın saha da üretilmesi çok farklı oluyor.  Bunun sonucunda ise çiftçi çok büyük bir kayba uğruyor” şeklinde konuştu.

‘ÇİFTÇİ DIŞA BAĞIMLI HALE GETİRİLDİ’

Son zamanlarda Tarım Hafıza Modeli diye bir model çıkarıldığını kaydeden Demirkıran, “Bu model esaslı bölgelerde hangi ürünün yetiştirileceğine karar vermekte. Misal bu model kapsamında Güneydoğu’da mısıra üretim izni verilmiş.  Ama mısırın bu bölgede işlenmesi için hiçbir yer yok. Ürün direk buradan  yerel pazardan çıkartılıp diğer ülke pazarları ve Türkiye’nin diğer bölgelerine gidiyor.  Bu da bölgesel olarak kalkınmayı engelliyor” dedi.  Dışa bağımlı tohum kullanımının yoğun bir şekilde dayatıldığını belirten Demirkıran,  bundan kaynaklı çiftçinin dışa bağımlı halle gelip 4 verip 1 aldığını söyledi.    

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Jojobet - Vbet para çekme