Yaklaşık 9 ay önce restorasyonuna başlanan ve geçtiğimiz aylarda yapımı tamamlanarak teslim edilen Çarşiya Şevuti’de yapılan çalışmalar beklentileri karşılamadı. Diyarbakır’da önceki gün yağan yağmur sonucu çarşıdaki iş yerlerini su basması esnafın tepkisine yol açtı. Yağan yağmur nedeniyle çarşının çatısından dükkânlara su damladığını vurgulayan çarşı esnaflarından Mehmet Kaplan, yapılan işlerin yarım bırakıldığını savunarak “ Çarşının dış görünüşü güzel fakat yağmur yağdığında çarşının güzelliği akıp gidiyor” dedi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilk olarak Sur İlçesi’ndeki Gazi Caddesinde “Sokak Sağlıklaştırma” projesi kapsamında Mart ayında Çarşiya Şevuti’de ( Yanık Çarşı) başlatılan yenileme çalışmaları tamamlanırken, çarşı esnafı birçok sorunla boğuştuklarını dile getiriyor. Çalışmalar başladığında çarşı esnafı restorasyona destek verirken, çalışmalar tamamlandığında ise esnaflar hayal kırıklığına uğradı. Kentte geçtiğimiz günlerde yağan yağmur sonucunda işyerlerini su basması çarşıda yapılan işçiliği gözler önüne serdi. Biz de yapılan çalışmaları ve ortaya çıkan sorunları çarşı esnafına sorduk.
“İŞLERİN ÇOĞU EKSİK YAPILDI”
Yağan yağmur sonucu çatıya çadır serildiğini bunun da çözüm olmadığını belirten Mehmet Kaplan, tüm çarşı esnafının çalışmalardan şikayetçi olduğuna dikkat çekti. Kaplan, “Öncelikle yapılan tadilat ve onarımın oldukça sıkıntılı olduğunu söylemek istiyorum. Önceki gün yağmur yağdı. Ki bu yağan yağmur pek şiddetli bir yağmur olmamasına rağmen çarşı esnafı adeta perişan oldu. İki yıldır çarşı ile uğraştılar fakat doğru dürüst bir iş yapılmadığı görülüyor. Çarşının önceki halinde hiç olmazsa sorun yoktu ve kafamız rahattı. Şimdi ise yapılan işlerin çoğunun eksik yapıldığını görüyoruz. Çarşının dış görünüşü güzel ama yağmur yağdığı zaman o güzelliğin hepsinin akıp gittiğini göreceksiniz. Geçtiğimiz günlerde yağmur yağdığında çarşıyı su bastı. Tüm çarşı esnafı mağdur oldu. Yetkili firmadaki kişilere sorunları söylediğimizde çatıya bir çadır serip sorunu gidermeye çalıştılar fakat bu da pek çözüm olmadı. Çatıya çadırı seriyorlar o da bir rüzgârda etkisini kaybediyor. Çarşı esnafının gözünü boyuyorlar. Çarşı esnafının hepsinin aynı sorunlardan şikâyetçi olduğunu göreceksiniz”. Şeklinde konuştu.
“ÇARŞI, TAŞ VE DEMİR YIĞININA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ”
Yetkililerin çarşıda çalışmaların 45 gün süreceğini belirttiklerini fakat çalışmaların iki aydan fazla sürmesine rağmen çarşıda hala sorunların bitmediğini kaydeden çarşı esnaflarından Cemil Aybat, yaşanan aksaklıkların işlerini olumsuz etkilediğini söyledi. Aybat, “ Yağmur yağdığında çarşının çatılarından dükkânlarımıza sular aktı. Yağmur suyunun temas ettiği ahşaplar kabardı ve zarar gördü. Zaten müşteri bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Dükkânlarımıza su dolmaya başlayınca müşteriler hiç gelmemeye başladı. Kentte yol yapım çalışmaları sürüyor. Bildiğiniz gibi Melikahmet Caddesi’nde de iki aya yakın bir süredir çalışma yürütülüyor fakat elle tutulur bir şey yapıldığını söyleyemeyiz. Yaşanan bu gecikmeler ve aksaklıklar bizim işlerimizi çok olumsuz yönde etkiliyor. Hiçbir çalışmanın tam anlamıyla yapılmadığını söyleyebilirim. Yağmur yağdığında tüm çarşı esnafı naylon alıp tezgâhlarının üzerine örttü. Bir çalışma yapılıyorsa düzgün yapılmalıdır. Çarşı eski halindeyken en azından esnaflar iş yapabiliyordu. Şu anda çarşının taş ve demir yığınına dönüştürüldüğünü düşünüyorum. Benim dükkânımın ön tarafını 50 cm ileriye almışlar. Başka zaman bunu ben yapsaydım bana soruşturma açardılar. Yapılan dükkânların çarşının sokaklarını daralttığını rahatlıkla görebilirsiniz. Yapılan otomatik darabalar da arızalı her gün sorun yaşıyoruz. Yaşanan sorunlar o kadar çok ki artık kapatıp gitmeyi düşünüyorum. Bu gidişle galiba hepimiz dükkânlarımızı kapatacağız. Çarşiya Şevuti ’yi yenilediklerinde kendi reklamlarını sürekli yaptılar. Biz çarşıyı yeniliyoruz, çalışma başlattık diye tüm herkese duyurdular. Fakat esnaf için pek bir şey yapmadılar. Çarşıda tüm esnafları gezin herkesin şikâyetçi olduğunu göreceksiniz. Bakan bize söz vermişti. ‘Dükkânlarınız kapanmayacak’ denmişti. Ardından bir otelde toplantı yapıldı ve çalışmaların 45 günde bitirileceği söylendi fakat bizim dükkânlarımız çalışmalardan dolayı iki aydan fazla bir süre kapalı kaldı. Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir işlem yapılamaz. Yapılan işlerin tamamlanmasını rica ediyoruz” diye konuştu.
“YAPILAN İŞİN TAKİBİ YAPILMIYOR”
Dükkanlarının otomatik kepenk sistemlerinin kendi kendine açıldığını vurgulayan Mücahit Ekinci, firma yetkililerinin suçu birbirine attıklarını söyledi. Ekinci, “Çarşıda yapılan işin takibi yapılmıyor. Yağmur yağdığında akan su olduğu gibi ayakkabı tezgâhımın üzerine aktı. Malzemelerimin hepsini dükkânımın içine almak zorunda kaldım. Bir iş yapıldı bunun sorunlu noktaları var mı veya yok mu takip edilmeli. Ben yapılan işlerin hiçbir şekilde takip edildiğini düşünmüyorum. Firmanın kendi elemanları birbirlerini suçluyor. O sen yanlış yaptın diyor diğeri de karşıdakini suçluyor. Biz elemanlarla muhatap olamıyoruz. Sabah geldiğimizde otomatik kepenk sistemi kendiliğinden açıldığını gördük. Bu durum sadece bir kişide yaşanmıyor. Birçok esnafın dükkân darabası kendi kendine açılıyor” ifadelerini kullandı.
“MUHATAP OLACAK YETKİLİ BULAMIYORUZ”
Önümüzdeki günlerde şiddetli bir yağmur yağması halinde çarşının bu durumdan çok olumsuz bir şekilde etkileneceğini söyleyen Şeyhmus Takeş, yetkililerin kendilerine sahip çıkmaları gerektiğini belirtti. Takeş,”Bize Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Genel Müdürlüğü tarafından Otel’de bir toplantı yapıldı. Toplantıda dükkânlarımızın 45 gün kapalı kalacağını söylediler. Fakat bırakın 45 günde bitirilmesini hala günümüzde çarşının eksikleri bitmedi. Son süreçte yağmur yağdı ve her taraftan su damladı. Buna rağmen hiçbir yetkili gelip bize yardımcı olmadı. Biz firma yetkilileri ile görüştük. Fakat çalışanlar her işe yetişemedi ve çoğu esnafın dükkânına su girdi. Bizi çok mağdur ettiler. Böylesi küçük bir yağmurda dahi dükkânlarımıza su giriyorsa ilerleyen süreçte yağacak olan şiddetli bir yağmur sonrası buranın halini hiç düşünmek istemiyorum. Zaten çevre insansızlaştırıldı ve müşteri bulamıyoruz. Buna rağmen git gide sorunu daha da kötüleştiriyorlar. Zemine döşenen taşın da sürekli toz çıkmasına neden olduğunu görüyoruz. Bütün eşyalarımızı her gün silmemize rağmen sürekli toz içinde, sağlığımızın bozulmasından endişe ediyoruz çünkü o toz hepsi ciğerlerimize toplanıyor. Zemine kalitesiz bir taşın döşendiğini düşünüyorum. Bizimle ilgilenilmesini istiyoruz. Firma elemanları geliyor fakat yetkililerden kimse gelip bizim durumumuzu sormuyor. Bizim burada tek muhatap olabildiğimiz kişiler işçilerdir. Engelliler için yapılan baskılı taşlar eğri yapılmış geçen görme engelli biri yapılan taş yüzünden duvara çarptı. Yetkililere buradan sesleniyorum bize sahip çıkın” dedi.
(Mehmet Uğur ÇAKIL-Yenigün Gazetesi)