1964 yılından bu yana Mart ayının son pazartesi gününden başlanarak etkinlikleri gerçekleştirilen Kütüphaneler Haftası Bismil İlçesi’ndeki Atatürk İlkokulunda düzenlenen çeşitli etkinlikle kutlandı. Atatürk İlkokulu bünyesinde bulunan Z(Zenginleştirilmiş)-Kütüphaneyi ziyaret eden Bismil Milli Eğitim Müdürü Aydın Ak, kütüphaneyi kullanan öğrencilerle tanışarak kitap ve dergi hediye etti.
KİTAPLARIN OLMADIĞI BİR DÜNYA DÜŞÜNÜLEMEZ
Öğrencilerle birlik bir süre kitap okuyan Ak, Kitap okuma alışkınlığına değinerek; “Kitapların olmadığı bir dünya düşünülemez. Eğitimin, bilimin, sanatın temeli kitaba dayanır. İnsanlar için bu kadar değerli olan kitaplar kütüphanelerde korunur ve araştırmacıların, öğrencilerin, tüm insanların hizmetine sunulur. Kuşkusuz çoğu kişinin kendi evinde kitaplığı vardır ama buradan sadece kendisi ve yakınları, tanıdıkları yararlanabilir. Oysa kütüphanelerden çok geniş kitlelerin yararlanma olanağı vardır. Üstelik böyle bir özel kitaplığa sahip olan kimsenin de kütüphanelere gereksinimi vardır. Çünkü özel bir kitaplık asla kütüphanelerin zenginliğine erişemez.” dedi.
“İNSAN İÇİN EN ETKİLİ ÖĞRENME YOLU OKUMAKTIR”
“İnsan için en etkili öğrenme yolu okumaktır” diyerek, şöyle dedi:
“Okuyarak yetişmiş bir toplum başarılı ve güçlü olacaktır. İnsan beyni okuyarak beslenir ve bilgiler güçlenir Okuyan insanların farklı bakış açıları vardır Kelime dağarcıkları yüksektir. Bilgi edinme istekleri vardır Kitap okumak düşünceleri besler ve güçlendirir Tıpkı bir pusula gibi insana yol gösterir Kitap okumayı sevenler genel kültür bakımından da üst seviyelerdedirler Genel kültür toplumca önemsenen ve saygı duyulan bir değerdir.
“OKUMANIN NE YAŞI NE DE ZAMANI VARDIR”
Okumanın ne yaşı ne de zamanı vardır. İnsan isteği her zaman bir şeyler okuyabilir. Yeter ki okumayı gerçekten istesin Birileri istedi diye ya da zorla kitap okunmamalıdır. Okuma hevesi ve isteği öncelikle insanın kendi içinde olmalıdır. Okumak için ille de beş yüz sayfalık bir kitabı bitirmek gerekmez bazen bir sayfa bile o kadar çok şey anlatır ki insana Okumanın satırı sayfası gerekçesi olmaz Okumanın bir gerekçesi olacaksa eğer o da okumak olacaktır. Okuyan insanlar dünyayı ve olayları farklı bakış açılarıyla değerlendirebilirler Konuşurken ya da yazarken fazla zorlanmazlar. Çünkü kelime hazneleri çok geniştir İnsan okuduğu her kitaptan ya da yazıdan ne kadar yeni kelime öğrenirse bilgi havuzu da o kadar dolu olur. Bu havuzu doldurmak bizim elimizdedir.”
“OKUMANIN SAYISIZ FAYDASI VARDIR”
Ak, Okumanın insanlara sayısız faydası olduğuna işaret ederek, “Önemli olan bunun değerini bilmektir Bacon’un da dediği gibi “Okumak bir insanı doldurur konuşmak hazırlar yazmak ise olgunlaştırır. Bir toplumun ekmek ihtiyacından sonra en büyük ihtiyacı eğitim ve en iyi yatırım eğitime yapılan yatırımdır. Günümüzde uygarlık çok gelişmiştir. Radyo, televizyon, bilgisayar, internet gibi iletişim ve bilgilenme araçları çok gelişmiştir. Ne kadar gelişse, yaygınlaşsa da bunların hiçbirisi kitabın yerini tutamaz. Zaten dünyanın en gelişmiş ülkelerinde kitaba, kütüphaneye olan ilginin azalmaması, hatta artması bunun kanıtıdır. Bir kitaplık, bir cezaevi kapatır” dedi.
OKULUN HAFTALIK KÜTÜPHANE PROGRAMI VAR
Ak, daha sonra Kütüphanenin kullanımı ilgili Atatürk İlkokulu Müdürü Erhan Karagöz’den bilgi aldı. Karagöz, Okulun haftalık kütüphane programının olduğunu ifade ederek, bütün sınıfların kendilerine ayrılan belirli ders saatlerinde kütüphaneye geçerek okuma etkinlikleri yaptıklarını dile getirdi.