Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, bir yılda 372 sağlık çalışanının koronavirüs nedeniyle öldüğünü açıkladı.
Koronavirüs salgının başlamasının üzerinden geçen bir yılda yaşananlara ilişkin Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Türk Tabipleri Birliği, Türk Hemşireler Derneği, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Tüm Radyoloji Teknisyen ve Teknikerleri Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Mezopotamya Psikologları İnisiyatifi, Diyarbakır Eczacılar Odası, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, Diyarbakır Veteriner Hekimler Odası ortak basın açıklaması yaptı.
‘CAN KAYBI 29 BİN 227 KİŞİYE YÜKSELDİ’
Dicle Üniversitesi Hastanesi önünde yapılan açıklamada konuşan SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, “Bugün itibari ile ülkemizde resmi verilere göre 1 yıllık süreç içerisinde 372 sağlık emekçisi hayatını kaybetti. 200 bine yakın sağlık emekçisi enfekte oldu. Uluslararası platformda da tartışmalı olarak kabul edilen resmi rakamlara göre, vaka sayısı 2 milyon 822 bine yaklaşırken toplam can kaybı 29 bin 227 kişiye yükseldi.” dedi.
‘ÇOK CAN KAYBETTİK’
Pandemiye karşı önlem alınmasında sürekli uyarılarda bulunduklarını ifade eden Güldiken, “Ancak, siyasi ve ekonomik kaygılarla yanlış kararlar alınmaya devam edildi. Bu yanlış kararlar ve alınması gerektiği halde alınmayan kararlar nedeniyle COVID-19 pandemisinde binlerce insanımızı, yüzlerce sağlık çalışanımızı kaybettik. Kayıplarımız bugün de devam ediyor. Yaşanan can kayıplarının önemli bir bölümü, zamanında alınan doğru kararlarla önlenebilirdi. En temel hakkımız olan yaşam hakkımızın, bilimsellikten uzak, şeffaflıktan uzak, ekonomik ve siyasi kaygıların yön verdiği kararlarla hiçe sayılması bizi dehşete düşürdü. Yorulduk, tükendik, öldük. Çok can kaybettik, canlarımızı kaybettik.” diye konuştu.
‘MASKELER AKILLARDA KALDI’
Pandemiden kaynaklanan ekonomik sorunları sağlık çalışanlarının da yaşadığını dikkati çeken Güldiken “Pandemiden korunmanın yolu olarak gösterilen maske-mesafe-hijyen üçlüsü, pandeminin ilk zamanlarında devlet tarafından tedarik edilemeyen ve halka ulaştırılamayan, halkın karaborsadan ulaştığı maskelerle akıllarda kaldı. Şimdilerde bu sorun giderilmiş olsa da bizzat Sağlık Bakanı ve devlet yetkilileri tarafından mesafe kuralının bozuluyor olmasına şahit oluyoruz. Bütün bu ihmalkârlık ve ihlallerin faturasını ise ekonomik kriz ile baş etmeye çalışan halk ödedi, ödemeye devam ediyor. Sağlık çalışanları ise bitmek bilmeyen, beyhude bir çabanın içerisinde yorgunluk ve imkânsızlıklardan bitap düşmüş durumda, pandemi ile savaşmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
‘BİLİMİ DİNLEYİN’
Pandeminin birinci yılını geride bırakıldığını hatırlatan Güldiken, “Pandeminin 1. yılını geride bıraktığımız bu günlerde, yetkilileri tekrar ve daha güçlü uyarıyoruz. Ekonomik çıkarları ve siyasi kaygılarınızı değil, halkımızın ve bizlerin sağlığını önceleyin. Salgın yönetiminde aklı, bilimi ve işin sahiplerini yani bizleri dinleyin. Önlenebilir her ölümün sorumlusunun aldığınız ya da almadığınız kararlar olduğunu artık görün.” şeklinde konuştu.
TALEPLER İÇİN BAKANLIĞI ZİYARET EDECEKLER
Pandemi nedeniyle yitirdikleri arkadaşlarının haklarını aramaya devam edeceklerini dile getiren Güldiken, koronavirüsün meslek hastalığı olarak kabul edilmesini, şiddet, mobbing ve baskılara son verilmesini istedi. Emekliliğe yoksulluk sınırı üzerinden yansıyan ücret, ek göstergelerin kademeli olarak artırılması, fiili hizmet zammı, kadrolu personel istihdamı isteyen Güldiken, diğer taleplerini şöyle sıraladı: “Haklarında kesinleşmiş yargı karar bulunmayan ihraç sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin derhal göreve başlatılması, halk olarak sağlık hizmeti için ödediğimiz katkı katılım payları ve ilave ücretlerin kaldırılması, vergi diliminin sabitlenmesi ve vergi yükünün azaltılması, sağlık ve sosyal hizmetlerin planlanmasından sunumuna kadar alanda çalışan emekçiler ile hizmet alan halkımız karar alma süreçlerine dahil edilmelidir.”
Güldiken taleplerinin gündeme alınması için 15 Mart itibariyle Ankara’da Sağlık Bakanlığına, ilçe ve illerde ise sağlık müdürlüklerine kitlesel ziyaretler gerçekleştirerek taleplerini ileteceklerini söyledi.