Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, Anadolu’nun kapılarını İslam’a açan Diyarbakır’ın fethinin yarattığı manevi iklimin koca bir coğrafyanın tamamını etkilediğini söyledi.
1382 yıl önce Bizans esaretinden kurtarılan kentin İslam dünyası için taşıdığı öneme dikkat çeken Beyoğlu, “Şanlı sahabeler ve aziz ecdadımız burayı hem fiziki hem manevi olarak fethederek içinde bulunduğumuz coğrafyanın tamamına motivasyon nedeni olmuştur” dedi.
ANADOLU’NUN KAPILARINI İSLAM’A AÇAN AZİZ BELDE
Hazreti Ömer’in halifeliği döneminde 27 Mayıs 639 tarihinde İyaz Bin Ganem komutasındaki İslam orduları tarafından fethedilen Diyarbakır’ın İslam şehri haline gelmesinin üzerinden 1382 yıl geride kalırken, Anadolu’nun kapılarını İslam’a açan tarihi fethin yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Diyarbakır’ın fethinin İslam dünyası için kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, İslam’ın 5.haremi şerifi Ulu Cami’yi de barındıran kentin tarihler boyu İslam’a sancaktarlık yaptığının altını çizdi.
“BU ŞEHİRDE BEREKET HİÇ EKSİK OLMAZ”
Beyoğlu, “Diyarbakır, şehri İslam’la tanıştıran sahabelerin izini ve ruhunu taşıyor. 15 asırdır bereketi, merhameti ve misafirperverliği hiç eksik olmaz. Osmanlı döneminde sahabelere duyulan saygıdan dolayı dışarıdan gelenler abdest alır ve şehre öyle adım atarlarmış. Allah’ın izniyle bu şehrin üzerinde İslam’ın mührü ve ezan-i Muhammed-i kıyamete kadar devam edecektir. Bu vesile ile 1382 yıl önce Diyarbakır’ımızı İslam’la şereflendiren sahabe-i kiram efendilerimizi ve şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyoruz. Onlar,Allah katında en şerefli makam olan şehadete ulaşmışlardır. Allah kendilerinden razı olsun.” dedi.