Salgının başından beri Sağlık Bakanlığının görüşme taleplerini kabul etmediğini belirten Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya, sorunlarına çözüm bulunmaması durumunda greve gideceklerini açıkladı.
Pandeminin başından itibaren Bakanlığı Fahrettin Koca’nın görüşme talebini kabul etmediği TTB, bir dizi eylem ve etkinlikle seslerini duyurma kararı aldı. TTB, aldığı kararlarlar arasında her hafta hem pandemiyle hem de sağlık çalışanlarının durumuna ilişkin açıklama yapma, İstanbul, Kocaeli, Ankara, Bursa, Eskişehir ve Ankara’da “Beyaz yürüyüş” yapma ve nihayetinde sağlık çalışanlarının sorunlarına duyarsızlığın devam etmesi durumunda greve gitme kararı aldı.
TTB’nin her hafta sağlığa ilişkin düzenlenmesi kararı aldığı basın açıklamasının ilkini Diyarbakır Tabip Odası gerçekleştirdi. Tabip Odası’nda açıklama yapan Türk Tabipler Birliği Yüksek Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, “Biz bir dizi eylemler içindeyiz. Ölümümüze neden olan, halkın ölümüne neden olan koşulların artık devam ettirilemeyeceği için eylemler içine giriyoruz. Sağlık Bakanlığıyla süreci görüşmek için taleplerde bulunduk, şu ana kadar bize randevu vermedi. Bundan dolayı eylemler başlatma kararı aldık. Bu hafta hem isteklerimizi hem de içinde bulunduğumuz durumu aktarmak için basın toplantısı düzenledik” ifadelerini kullandı.
‘GREV DAHİL EYLEMLERİ YÜKSELTECEĞİZ’
Yapılacak bir dizi eylem hakkında bilgi veren Yerlikaya, 23 Kasım’da İstanbul’da “Beyaz yürüyüş” adıyla yürüyüş düzenleyeceklerini belirterek, “İstanbul’dan sonra Kocaeli, Bursa, Eskişehir’de, 27 Kasım’da Ankara’da beyaz ünlükler toplanacağız, istemlerimizi orada da tekrarlayacağız. Eğer ki bu taleplerimiz çözüme kavuşmazsa grev, eylem ve miting gibi eylemler yükselteceğiz” dedi.
Başlatılan eylemler kapsamında sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını konu alan ilk açıklamayı yapan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve güvenli, sağlıklı çalışma alanları istediklerini kaydetti.
‘BEDELİNİ HAYATIMIZLA ÖDEDİK’
Pandemi sürecinden en çok etkilenenlerin başında sağlık çalışanları geldiğini ve önlenebilir olan bu hastalıktan dolayı yüzlerde arkadaşlarını kaybettiğini söyledi. Süreç boyunca sağlıkçıların uygun olmayan koşullarda çalışmak zorunda bırakıldığını aktaran Turan, “Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere, iktidarın bilimsel bilgiye dayanmayan, şeffaflıktan uzak, yerel dinamikleri gözetmeyen, eksik, yanlış ve tutarsız uygulamalarının bedelini biz sağlıkçılar hayatlarımızla ödedik/ödüyoruz” diye konuştu.
İŞTE TALEPLER
Kötü ve ağır çalışma koşullarının iyileştirilmemesinde Sağlık Bakanlığının sorumluluğuna işaret eden Turan, Bakanlığın gerekli önlemleri almadığını belirtti. Turan, Bakanlığın, tüm sağlıkçılar için güvenli çalışma alanı, hastalar için güvenli tanı tedavi ortamlarının oluşturulmasını, haftalık çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesini, güvenli sağlık çalışma ortamının hazırlanmasını istedi. KHK ile ihraç edilen ve güvenlik soruşturması nedeniyle ataması yapılmayan tüm sağlık çalışanlarının görevlerine iade edilmesini isteyen Turan, birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini ve sevk zinciri uygulamasına geçilmesini talep etti.