enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
18°C
Diyarbakır
18°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
6°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
7°C
Salı Az Bulutlu
8°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’da katledilen 8 yaşındaki Narin Güran cinayetiyle ilgili görüntüler Londra’da incelenecek. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’da 8 yaşındaki Narin Güran’ın cansız bedeninin bulunmasının ardından başlatılan soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı. Narin’in öldürüldüğü tahmin edilen saatlere ait Dara-2 askeri üssüne ait kamera görüntüleri, Türkiye’de çözümlenemeyince İngiltere’nin başkenti Londra’ya gönderildi. Ailenin avukatları, Türkiye’de bu...
23.11.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle başlatılan kampanya kapsamında Bismil ilçesinin Kazancı Mahallesi’nde farkındalık çalışması gerçekleştirdi.  DİYARBAKIR GAZETE- Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ile Bismil Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü...
22.11.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kayapınar ilçesi Mahabad Bulvarı’ndaki 11 kilometrelik kentin ilk bisiklet yolunda 8 yıl sonra yenileme çalışması başlattı. DİYARAKIR GAZETE- Ulaşım Dairesi Başkanlığı, Kayapınar ilçesi Mahabad Bulvarı’nda (Cadde 75) 2015 yılında yapılan genişliği 3 metre, uzunluğu ise 11 (5.5 km geliş, 5.5 km gidiş) kilometre olan kentin ilk bisiklet...
22.11.2024
Kayapınar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü organizasyonuyla ‘Çalakiya Mal Çêkirî’ tiyatrosu sahnelendi. Eş Başkanı Berivan Gülşen Sincar oyun sonunda kadın oyunculara tebrik ederek çiçek sundu. DİYARBAKIR GAZETE- Kayapınar Belediyesi’nin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla “Sözümüz Bitmedi Şiddeti Birlikte Durduracağız” etkinlikleri devam ediyor.  Bu kapsamda...
22.11.2024

Beyaz altında ikinci ürün hasadı

Beyaz altında ikinci ürün hasadı
REKLAM ALANI

Diyarbakır’da yeni başlanan beyaz altın pamukta ikinci ürün ekiminde hasat işlemi başladı.

Diyarbakır şartlarında ikinci ürün olarak ekimi yapılan pamukta hasat dönemi başlarken, Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, ikinci ürün pamuk ekiminin hem çiftçilere hem de toprağa sağladığı avantajlar sıraladı.

Pamukta ikinci ürün hasadına başlayan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, ikinci ürün pamuk ekiminin çiftçilere sağladığı avantajlarını değerlendirdi.

PAMUKTA İKİNCİ ÜRÜN İÇİN YAPILAN DEMONSTRASYONDA BAŞARI SAĞLANDI

Pamukta ikinci ürünün Diyarbakır şartlarında mümkün olduğunu çiftçilere göstermek için çaba sar ettiğini belirten Yenişehir Ziraat odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, şöyle konuştu: “Geçen yıl pamukta ikinci ürün için 5 dönümlük bir alanda demonstrasyon çalışması yaptık.  Geçen yılki denenmemizde ikinci ürün olarak pamuğun yetişebildiğini gördüğümüz için bu yıl ise 40 dönümlük bir alanda ikinci ürün olarak pamuk ektik. Bu yılki arpa hasadından sonra ikinci ürün olarak ektiğimiz pamuğun şimdi de hasadını yapıyoruz. Şuan pamukta henüz birinci ürün hasadı bitememişken ikinci ürün yetişti ve hasadı da başladı. Artık şunu deneyimledik ki, Diyarbakır’da arpa üretiminden sonra ikinci ürün olarak pamuktan da ürün alınabiliyor. Diyarbakır şartlarında arpa ve mercimekte ikinci ürün olarak pamuk ekilebilir ve çiftçilerimize ikinci ürün olarak pamuk ekimini öneririz. Biz ikinci ürün olarak pamuğu 8 Haziran 2018 tarihinde ektik ve bugün 8 Kasım ve pamukta ikinci ürün hasadını yapıyoruz. Yani, Diyarbakır’da beş ay içinde pamuk yetişebiliyor.”

‘ÖNÜMÜZDEKİ YIL İKİNCİ ÜRÜN PAMUK ÜRETİMİNİ DAHA DA ARTTIRACAĞIZ!’

Pamukta ikinci ürün için demonstrasyon çalışmalarından yeterli verimi sağladıklarını kaydeden İskenderoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugüne kadar Diyarbakır’da ikinci ürün olarak pamuk ekimi yapıldığını duymamıştım ve bunun mümkün olup olmadığını denemekten başka çaremiz yoktu. Deneyip görmek gerekiyordu ve biz ilk yılki demonstrasyon çalışmamızdan sonra bunu deneyimledik. Bu yıl da birkaç tarlada ikinci ürün olarak pamuk ektik ve çok iyi bir sonuç aldım. Önümüzdeki yıl ise ikinci üründe pamuk ekimini daha da arttıracağım. Tabi ikinci ürün pamuk ekimi ile birinci ürün pamuk ekimi arasında belli oranda bir verim farkı oluyor ama bu oran öyle sanıldığı gibi de çok büyük bir fark değildir. İkinci ürün ile birinci ürün arasındaki verim farkı en fazla yüzde 20 – 25 kadardır. İkinci ürün pamuk ekimi çiftçiyi kurtarıyor, çünkü eğer bu araziye pamuk ekmemiş olsaydık arazi boş kalacaktı ama şimdi ürün veriyor ve çiftçi için ekstra bir gelir kaynağıdır. Tabi ikinci ürün olarak sadece pamuk değil mısır da ekilebiliyor. Silajlık mısır ve dane mısır ekimi de ikinci ürün olarak düşünülebilir.”

 İKİNCİ ÜRÜN ÇİFTÇİYE EK GELİR SAĞLIYOR!

Sonbahar yağmurlarının erken geldiği ve bu nedenle de birinci ürün pamuk hasadının geciktiğini belirten İskenderoğlu, ikinci ürün olarak pamuk ekimini çiftçilere tavsiye etti. İskenderoğlu şunları söyledi: “Özellikle sulama sorunu olmayan çiftçilerimiz ikinci ürün olarak gönül rahatlığı içerisinde ikinci ürün olarak pamuk ekimi yapabilirler. Yağmurlama sistemi ile ikinci ürün pamukta gayet iyi bir randıman alabilirler. Her şey bir yana çiftçi ikinci ürün pamukta girdi maliyetleri ile üründen aldıkları gelir başa baş olsa dahi çiftçilerimiz yine avantajlıdır, çünkü pamuktaki prim desteği dahi çiftçimiz için ek bir gelir olacaktır. Yani, çiftçilerimiz ikinci ürün pamuk ektiler ve istedikleri verimi elde edemediler o zaman en azında devletten aldıkları prim desteği onlara ek bir gelir sağlayacaktır. Çiftçi ikinci üründe asla zarar etmemektedir. Dönüm başı yaklaşık 450 TL’lik bir prim desteği çiftçi için iyi bir kazanç olacaktır. Çiftçi tarladan kazanmasa dahi primden kazanacaktır. Oysaki ikinci ürünü ekmeyen çiftçi zaten hiçbir şey kazanamayacaktır, tarlası boş yatacaktır.”

İKİNCİ ÜRÜN HEM TOPRAĞA HEM ÇİFTÇİYE EK KATKILAR SAĞLIYOR!

İskendroğlu, ikinci ürün pamuk ekiminin toprağa katkı sağladığını belirterek, “ Arpa’dan sonra ikinci ürün pamuk ekimi tarlaya da fayda sağlayacaktır. Çiftçi ikinci ürün ektiği için sanki tarlasını nadasa bırakmış gibi ertesi yıl toprağı daha da zenginleşecektir. Yani, ikinci üründe hem ekonomik kazanç elde ediyor çiftçilerimiz hem de tarlası nadasa kalmış gibi mineral bakımından zenginleşiyor. İkinci ürünle birlikte bir nevi arazide rotasyon olmuş oluyor. Tarlanız birinci üründen sonra boş kalsa sadece dinlenmiş oluyor ve tarla boş kalıyor ama ikinci ürün ektiğinizde hem tarlanız nadasa kalmış gibi zenginleşiyor hem de ekstra gelir elde diyorsunuz. Özellikle kuyu suyu ile sulu tarım yapan çiftçilerimize ikinci ürün olarak pamuk ekmelerini öneriyorum. Konuyla ilgili daha fazla bilgi almak isteyen çiftçilerimiz bana ulaşabilirler. Yine, ikinci üründe çiftçilerimiz için bir başka avantaj ise geniş ve dar yapraklı otlardan tarlası kurtulmuş oluyor ve bir sonraki ürün için tarla temizleniş ve ilaca da ihtiyaç kalmamış oluyor. Arazi ikinci ürün pamuktan dolayı sulandığı için tarlada fare olmuyor bu da bir başka faydadır.” diye konuştu.

‘KALİTE AYNI TEK FARK TARİH FARKI!’

Birinci ürün pamuk ekimi ile ikinci ürün pamuk ekiminin kalite açsından bir fark yaratmadığını ifade eden İskenderoğlu şunları söyledi: “Birinci ürün ile ikinci ürün arasındaki tek fark tarih farkıdır. Tek fark birinci ürün pamuk Nisan ayında ikinci ürün pamuk ise Haziran ayında ekilmiştir. Yoksa pamuğun kalitesi anlamında bir fark yok. Gerek elyaf inceliği (mikroner) gerekse de mukavemet açsından birinci ürün pamuk ile ikinci ürün pamuk arasında bir fark yok.”

‘İHTİYACIMIZ OLAN PAMUĞUN YARISINI İTHAL EDİYORUZ’

Pamuk üretiminin ülke ekonomisi için stratejik önemine değinen İskenderoğlu, ikinci üründe verilen devlet desteğinin arttırılmasını istedi. İskenderoğlu, son olarak şunları söyledi: “Pamukta üretimimiz yeterli değil ve ihtiyacımız olan pamuğun yarısını dışarıdan almak zorunda kalıyoruz. Türkiye’nin bir milyon ton 800 bin ton pamuk ihtiyacının biz ancak 850 bin tonunu yerli üretimden karşılayabiliyoruz. Biz bunun önüne geçmek için ikinci üründe pamuk ekimini tercih ederek yerli üretimimizi arttırabiliriz. Tabii bunun için de yetkililerimizin ikinci ürün pamuk ekiminde çiftçilerimize verilen desteği arttırması gerekir. Elbette ki sadece destek de yetmez aynı zamanda ikinci ürün konusunda çiftçilerimizin bilgilendirilmeleri de gerekmektedir. Ben bir Ziraat Odası Başkanı olarak ikinci ürün pamuk ekimini yapmamın bir nedeni de çiftçilerimize örnek oluşturmaktır. Bu konuda Tarım il ve ilçe müdürlüklerimizin desteğini bekliyoruz. Biz çiftçilerimizin ikinci ürün olarak pamuk ekmelerinden yanayız ve bunun için Tarım Bakanlığımızın ikinci üründe desteklerini arttırmalarını istiyorum. Çiftçilerimiz gönül rahatlığı ile ikinci ürün pamuk ekebilirler; çiftçimiz nasıl ki birinci ürünü ÇUKOBİRLİK’e satıyorsa aynı şekilde ikinci ürün pamuğu da verebilirler. İkinci ürün pamuk satışında çiftçilerimiz hiçbir sıkıntı ile karşılaşmayacaklar.” (Ali Abbas YILMAZ’ın Haberi-Tigris Haber Gazetesi)

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Jojobet - Vbet para çekme