Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden batı illerine Kurban Bayramı öncesi büyükbaş ve küçükbaş hayvan sevkiyatı başladı.
Türkiye’nin “canlı hayvan deposu” olan bölgedeki besiciler, uzun ve zahmetli bir sürecin ardından kesime yetiÅŸtirdikleri kurbanlıklarını, hayvan pazarı ve canlı hayvan borsasında satışa çıkardı. Burada canlı olarak kilogramı tüccarlar tarafından 17-18 liraya satın alınan büyükbaÅŸ ve küçükbaÅŸ hayvanlar, yüklendikleri tır ve kamyonlarla satışa sunulacakları Ankara ve Ä°stanbul baÅŸta olmak üzere batı illerine naklediliyor.
“HER GÃœN 300 BÃœYÃœKBAÅž GÖNDERÄ°YORUZ”
Diyarbakır’ın Çarıklı Mahallesinde tıra yüklenen 500’ü aÅŸkın büyükbaÅŸ hayvan, Ankara, Ä°stanbul, Bolu ve Ä°zmit’e gönderildi. Besici Abdullah IşıktaÅŸ, 40 yıldır aile olarak havan tüccarlığı yaptıklarını, bayram öncesi Ankara, Ä°stanbul, Bolu ve Ä°zmit’e kurbanlık gönderdiklerini söyledi. Tırla hayvanları 24 saat yolculuÄŸun ardından Ä°stanbul’a ulaÅŸtırdıklarını aktaran IşıktaÅŸ, “Her gün 300 büyükbaÅŸ gönderiyoruz. Bu bayram öncesi 3 bin 500 büyükbaÅŸ götüreceÄŸim. Kurban satış yerlerinde satışa sunuyorum. 350-400 kilogram ağırlığındaki büyükbaÅŸa talep oluyor. Bu ağırlıktaki hayvanın fiyatı yaklaşık 12 bin lira civarında oluyor.” dedi.
BÄ°NGÖL’DEN SEVKÄ°YAT
Bingöl merkeze baÄŸlı Yukarı AÄŸaçeli köyünde kamyonlara yüklenen kurbanlıklar da Bursa, Ä°zmit ve Ä°stanbul’a doÄŸru yola çıkarıldı. Besici Muhittin Türkmen, Kurban Bayramı için özel olarak yetiÅŸtirdikleri büyükbaÅŸ hayvanları bayram öncesi satmak üzere Bursa ve Ä°zmit’e götüreceÄŸini belirtti. Selahattin KayÄŸan da kurbanlık için özel besicilik yaptığını, satın aldığı buzağıları 2-3 yıl besleyerek, Kurban Bayramı öncesi satışa hazır hale getirdiÄŸini aktardı. Bingöl Damızlık Sığır YetiÅŸtiricileri BirliÄŸi BaÅŸkanı DoÄŸan Koç, kurbanlıkların yüzde 60’ının doÄŸu illerinden karşılandığını dile getirdi.
“KURBAN KESECEKLER ERKEN ALSIN”
Diyarbakır Damızlık Koyun Keçi YetiÅŸtiricileri BirliÄŸi BaÅŸkanı Abdullah Çetinkaya da bayramın yaklaÅŸması dolayısıyla bölgedeki besicilerin Ä°stanbul ve Ankara’dan yoÄŸun kurbanlık talebi aldıklarını söyledi. Canlı hayvanların kilogramının 17-18 liradan borsada satışa sunulduÄŸunu belirten Çetinkaya, “Kurbanda 4 milyon civarında küçükbaÅŸ, 1 milyon da büyükbaÅŸ kesimi yapılıyor. Bunun yaklaşık 3 milyonu bölgeden karşılanıyor. Kurban kesecekler erken alsın, bayrama yakın kurbanlık azalacak, dolayısıyla fiyat yükselecek.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Türkiye Damızlık Koyun Keçi YetiÅŸtiricileri Merkez BirliÄŸi (TÃœDKÄ°YEB) Genel BaÅŸkan Yardımcısı Ali Ä°lbaÅŸ, Türkiye’de her yıl resmi verilere göre 3 milyonun üzerinde kurban kesildiÄŸini ancak kayıt dışıyla bu rakamın 5 milyona yaklaÅŸtığını söyledi. Köy ve mezralar ile mahalle aralarında kesilen kurbanların kayıtlara girmediÄŸine iÅŸaret eden Ä°lbaÅŸ, “Özellikle Anadolu’da kayıt dışı kurban kesimi çok fazla. Kayıt dışı da dahil edilirse Türkiye’de yıllık kesilen kurban 5 milyona ulaşıyor. Her yıl yaklaşık 1 milyon büyükbaÅŸ, 4 milyon ise küçükbaÅŸ kurban ediliyor.” diye konuÅŸtu.
KURBANLIKLARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ DOĞU VE GÜNEYDOĞU’DAN TEMİN EDİLİYOR
Kurbanlıkların büyük bölümünün DoÄŸu ve GüneydoÄŸu’dan temin edildiÄŸini aktaran Ä°lbaÅŸ, “DoÄŸu’dan 3 milyonu aÅŸkın kurbanlık batıya gönderilecek. Kurbanlıkların sevkiyatı baÅŸladı. Van, Åžanlıurfa, Diyarbakır, Siirt, MuÅŸ ve Batman’dan her gün yüzlerce araçla binlerce büyükbaÅŸ ve küçükbaÅŸ hayvan, Kurban Bayramı dolayısıyla batıya gönderiliyor.” ifadelerini kullandı. (Anadolu Ajansı)