Diyarbakır Barosu, Danıştay 8. Dairesinin ilköğretim okullarında uygulanan “Öğrenci Andı”nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmesine tepki gösterdi.
Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Adli Yardım Binası’nda yaptığı açıklamada, son günlerde kamuoyunun gündemini meşgul eden “Andımız” meselesinin toplumun geniş kesimini ilgilendirdiğini söyledi. Danıştay 8. Dairesince yapılan yargılama neticesinde temyiz yolu açık ilamı ile daha önce Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan değişikliğin iptal edildiğini ve düzenlemenin eski haline geri döndüğünü anımsatan Aydın, şunları kaydetti: “Eğitim öğretimin temel hedefi farklılığa saygı duyan, yenilikçi, hoşgörülü, dünyadaki gelişmelere açık, yaratıcı bir nesil yetiştirmektir. Ancak Andımız metni ile büyüyen nesillerin bu ilkelere uygun davranması ve düşünmesini beklemek mümkün değildir. Irkçılık dönemsel bir toplumsal hastalık değildir. Her zaman toplumsal barışı ve birlikte yaşama kültürünü tehdit eden bir sorundur. Teşhis de tedavi de 2013’te yapılmıştır. Çocuklarımızın ve dolayısıyla geleceğimizin özgürlük alanını daraltacak bu uygulamadan 2013 yılındaki kararlılık ile vazgeçilmelidir.”
Aydın, Danıştay’ın yasal sınırı aşarak karar vermesinin kuvvetler ayrılığı ilkesinin bariz bir şekilde ihlal edilmesi anlamına geldiğini savundu. Her kurumu ve kişiyi çerçevesi anayasa ile belirlenen görev ve yetkilerini aşmamaya davet ettiklerini vurgulayan Aydın, “Baromuz da yargılamaya taraf olan Milli Eğitim Bakanlığının yanında müdahil olarak yer alacaktır. Bu karara karşı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na temyizen taşıyacağız ve temyiz sürecinde davanın takipçisi olacağız.” ifadelerini kullandı.