Diyarbakır’ın Sur İlçesi’ne bağlı Bağıvar Mahallesi’nde oturan vatandaşlar DEDAŞ görevlilerini köye sokmadı. Mahalle sakinleri, kendilerini hırsız ilan eden DEDAŞ ekiplerine tepki gösterdi.
Diyarbakır’daki Dicle EDAŞ ekipleri, geçtiğimiz günlerde kaçak kullanım olduğu iddiasıyla Sur İlçesi’ne bağlı Bağıvar Mahallesi’nde elektrik sayaçlarını direklerin üzerine çıkarma çalışmalarına başladı. Önceki gün yapılan çalışmalar sırasında mahalle sakinleri duruma tepki göstermişti. Çalışmalar kapsamında DEDAŞ ekipleri bugün Bağıvar mahallesine gitti. Ancak mahalle sakinleri, DEDAŞ ekiplerini mahalleye sokmadı.
ŞİŞİRİLMİŞ FATURALAR GELECEK
Konuyla ilgili konuşan mahalle sakinleri, elektrik sayaçlarının direğin üzerine çıkartılmasını kabul etmediklerini belirterek, sayaçların görebilecekleri yere çıkartılmasını istedi. Halid Boran, sayaçların direğin üzerine çıkartılması halinde şişirilmiş faturalarla karşılaşacaklarını ileri sürerek, “Bize elektrik hırsızlığı yaptıklarını söylüyorlar. Madem hırsızlık yapıyoruz sabit ücret yapsınlar. Hakkımız neyse onu ödeyeceğiz. Ama onlar saatlerimizi direklerin tepesine kurarak hırsızlık yapıyorlar. 2 bine yaklaşık inşa burada var. Araştırın, içlerinde 10 emekli var mıdır? Millet çok mağdur durumda. Direklerin üzerine taşınan saatlerimize gelip okuttuklarında sormadan 500-600 TL fatura çıkarıyorlar. Asıl hırsızlık budur. ‘Güneydoğunun tamamı kaçak kullanıyor, hırsızlık yapıyorlar’ diyerek bizi rencide ediyorlar. “dedi.
KÖYÜN HEPSİNİ HIRSIZLIKLA İTHAM EDİYORLAR
DEDAŞ’ın kendilerine hırsız muamelesi yaptığını dile getiren Askeri Baran, “Gelen sorumlular bize kaçak kullanıyorsunuz diyerek bizi hırsızlıkla suçluyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruz. Batıda kullanılan kaçaklar buranın yüzde 10’u değil. Orada çalışan her bir fabrika bir köy kadar elektrik yakıyor. Hepsi de kaçak, niye? Biz sahipsiziz diye. AK Parti milletvekillerine sesleniyoruz. Özellikle onlar bu işe el atsa bu sıkıntı çözülür. Köyün hepsini hırsızlıkla itham ediyorlar. Yani öbür gün bizim saatleri evin dışına çıkarıp direklerin başına koyacaklar. Bizim haberimiz olmadan ayda 300’mü, 400’mü, bir milyar mı gelir belli değil. Yani biz bunu ödemek zorunda değiliz de ziyade ödeyemiyoruz. Bizi hırsızlıkla itham etmesinler, saatlerimizi direk başına değil de balkonlara, evin dışına kurabilirler. Diyelim ki bir mahallede bir iki ev abonesiz olabilir. Gelip abonelerini yapsınlar. Burada kimse kimsenin cezasını çekmek istemiyor. Durum bundan ibaret. Saatlerimizi de evin dışına çıkarsınlar. Ya da şöyle bir şey yapabilirler. Pazarlık konusu ortaya girerse her bir eve 50 TL mi yazarlar sabit olarak 100 mü yazarlar, yazsınlar. Biz bunu kabul ederiz. Kimse milleti karşısına almasın. Kimseyi galeyana getirmesinler, kimseyi isyana teşvik etmesinler. Kimse milletin iyiliğini suiistimal etmesin. Kimse bu olaydan faydalanmak istemesin” şeklinde konuştu.
“BU ZULÜMDÜR”
Sayaçları tüketicinin görebileceği yere kurulması gerektiğini dile getiren Şevket Bitiş, kendilerine haksızlık yapıldığını ileri sürdü. Bitiş, “Şimdi bu Bağıvar (Kâbe)’de 20 bin vatandaşımız yaşıyor. Şu anda herkes işsiz. Tuğla fabrikaları vardı burada, hepsi kapandı. Tarım ve inşaat sektörü para etmiyor. Hiç kimse de hiçbir iş yok. Millete para yok. Yetkililere şu şekilde sesimizi duyurmak istiyoruz. Gelsinler tüketicinin görebileceği bir yerde kursunlar. Benim o saati görme hakkım var. Direğin tepesine asmış saati. Diyelim ki 100 TL yakmışım bana 200 yazacaklar, ben nasıl emin olabilirim. Yetkililerden istirhamımız budur. Yapılan haksızlıktır, zulümdür” dedi.
Abdürrahim Uçer, yetkililere seslenerek çalışmaların durdurulmasını istedi. Kullanılan enerjinin üzerinde fatura çıkarıldığını iddia eden Engin Akgül, bölgede işsizlik nedeniyle kimsenin 500-600 TL’lik faturaları ödeyemeyeceklerini vurguladı.