Amed Sağlık Platformu, yıkımlarda ortaya çıkan asbest salınımına karşı uyarda bulunarak, yetkililere gerekli tedbirleri alma çağrısı yaptı.
Amed Sağlık Platformu ve TMMOB Amed İl Koordinasyon Kurulu, deprem sonrası ağır hasarlı binaların yıkımı sırasında asbest salınımının en aza indirilmesi için sulama yapılması uyarısı yaparken, asbest solumanın akciğer hastalıklarına yol açtığına dikkat çekti.
Diyarbakır Tabip Odası’nda yapılan açıklamayı Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreteri Fırat Akengin okudu.
ESKİ BİNALARDA ASBEST İÇEREN ÜRÜN VE MALZEMELER BULUNABİLMEKTE
Asbest liflerinin solunması halinde sağlığa zarar verdiğinin vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “06.02.2023 saat 04.17 sularında Kahramanmaraş-Pazarcık merkezli 7.8 ve 8 saat sonra 7.6 şiddetinde Kahramanmaraş-Elbistan merkezli iki deprem birçok ilde olduğu gibi Diyarbakır merkez ve ilçelerinde de hissedilmiştir. Yaşanan depremde şehir merkezinde 2’si boş olmak üzere 8 bina, ilçe ve köylerde 12 yapı(tek katlı yapılar) yıkılmıştır. Birçok sayıda bina hasar görmüştür. Merkezde yıkılan 6 binadaki arama kurtarma çalışmaları ne yazık ki 12 gün boyunca sürmüş, 18.02.2023 itibarıyla sonlandırılmıştır. Her ne kadar depremden sonra yıkılan bina sayısı 8 bina olsa da daha sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı hasar tespit çalışmalarında en son verilerine göre kentimizde 35 yıkık yapı, 60 acil yıkılması gereken yapı, 4200 ağır hasarlı yapı ve 3200 orta hisarlı yapı olduğu tespit edilmiş olup hasar tespit çalışmaları halen devam etmektedir. Ağır ve orta hasarlı binaların yıkılması ya da güçlendirilmesi gerekmektedir. Yapıların yıkılması ve molozlarının kaldırılması sırasında toplum sağlığını etkileyecek birçok sorun açığa çıkmaktadır. Yıkılmış ve yıkılması gereken binaların yaşı düşünüldüğünde birçoğunun asbestin üretim ve kullanımının yasaklandığı tarih olan 01.01.2005 öncesinde inşa edildikleri anlaşılmaktadır. Haliyle eski binaların yapımı sırasında kullanılan beton ve çimento gibi inşaat malzemesi içeriğinde asbest bulunmaktadır. Yeni binalar için ise binanın birçok bölümünde yalıtım, ısıtma ve soğutma sistemleri, izolasyon ve kaplama malzemeleri gibi asbest içeren ürün ve malzemeler bulunabilmektedir.”
‘SOLUNABİLİR ASBEST SALINIMI ISLATILARAK EN AZA İNDİRİLMELİ’
Asbest içeren malzemelerin yerlerinin belirlenip risk değerlendirmesinin yapılması gerektiğini belirten Akengin, alınacak önlemleri şöyle sıraladı:
“•Temizlik işine katılan kişiler riskler ve en iyi uygulamalar hakkında yeterince bilgilendirilmeli,
TTB’den, sağlıkçıların Hatay’da bulundukları yerden çıkarılma girişimine tepki
TTB’den, sağlıkçıların Hatay’da bulundukları yerden çıkarılma girişimine tepki