1.5 yıllık görev sürecini değerlendiren Eğil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İdris Arslan, Belediye Başkanlığı görevi aldığı süreçten sonra Eğil’i baştan sona hak ettiği yere getirmek adına bir planlar bütünlüğü oluşturduklarını söyledi.
1.5 yıl içerisinde İlçeye 22 milyon liralık yatırım gerçekleştirdiklerinin altını çizen Arslan, “Yol çok uzun bir daha yolun başındayız” dedi.
İki meftun Peygamberin yan yana olduğu başka bir coğrafya bulunmadığını ifade eden Başkan Vekili Arslan, Belediye olarak bakımsızlıktan harabe haline gelen tarihi M.Ö. 7. Yıla dayanan Asur kalesini gün yüzüne çıkarmak için çalışma başlattıklarını vurguladı.
Eğil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İdris Arslan ile görev süresince Eğil’de yapılan hizmetleri ve projeleri konuştuk.
Belediye Başkanlığı görevi aldığı süreçten sonra Eğil’i baştan sona hak ettiği yere getirmek adına bir planlar bütünlüğü oluşturduklarına işaret eden Başkan Vekili Arslan, Yapılan çalışmaların hiç birinin günü birlik olmadığını, genel de bir planlar bütünlüğünün parçası olduğunu söyledi.
“EĞİL İNANÇ TURİZMİ İLE DİYARBAKIR VE TÜRKİYE’DE ÖNEMLİ BİR NOKTADA”
Arslan, Eğil’in inanç turizmi ile Diyarbakır ve Türkiye’nin de önemli bir noktada olduğunu ifade ederek, “Hatta ve hatta şunu söyleyeyim; Kuran’da adı geçen Hz. Elyasa ve Hz. Zülküf (A.S.)’ in yan yana olduğu başka bir coğrafya Türkiye’mizde de yakın coğrafyamızda da yoktur. Bu bizim için büyük ve en önemli değerdi. Biz o değerde kusur etmememiz gerektiğini biliyorduk. Ve ona göre onun çerçevesinde planlanmış olan bir süreç bizimkisi. Ve o süreçte şöyle diyelim; Maneviyatı ön planda olan ama tarihi ile Mezopotamya tarihiyle ön planda olması gereken bir coğrafyaydı” diye konuştu.
BAKIMSIZLIKTAN KALE OLMAKTAN ÇIKAN TARİHİ ASUR KALESİNİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARIYORUZ
M.Ö. 7 yıla yapıldığı kesin olan Asur Kalesi’nin bakımsızlıktan kale olmaktan çıktığını anımsatan Arslan, şunları söyledi:
“Ama biz derinliklerinde halen çok fazla şey olduğuna halen inanıyoruz. Çünkü orada bir kale vardı, o kale bu coğrafyada geçmişte çok önemli görevler ifa etti. Belki de birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Biz ne yapalım dedik? Bir inanç turizm potansiyeli var. Bizim medeni iftiharımız ama normal Mezopotamya’nın genel olarak üstünlük sağladığı bir kültür ve tarih üstünlüğü var. Biz bunu da ortaya çıkarmamız gerektiğini düşünerek, önce biz bu kalede bir kazı programı ve özellikle tüneller boyutuyla ayrıca burada bilinen tünellerin birkaç lokasyonu vardı. Biz Belediye imkânlarıyla buraların kazısına başladık açıkçası. Ve şuanda değerli bir tünel bütününü bugün açtı. Ama bu halkın hizmetine sunmak için biraz süreç alacak.
“ASUR KALESİNDE 600 BASAMAKLI TARİHİ BİR TÜNELİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARDIK”
Bunun da süreci şudur; oranın güvenli bir alana röleve ve restore edilmesi gerektiğini biz şuanda o süreci takip ediyoruz. Şuanda tespit ettiğimiz 550-600 basamaklı kapalı bir havzayı şuanda tamamen açtık. Kalenin üstünden aşağıya su bendine kadar inen hatta bir kısmı suyun altında kalmış. Takdir edersiniz ki inemiyoruz oraya. Şuanda 550-600 basamaklı bir tarihi tüneli bugün açtık. İnşallah yakın zamanda da oranın tamamen röleve çalışmalarını biterek, bu önemli değerini inşallah halkımızın hizmetine açacağız.
“ASUR KALESİNDE KAZI ÇALIŞMALARINDA TARİHİ BULGULAR ELDE ETTİK”
Bizim inanç turizmin yanında tarih ve kültür turizm olarak da büyük değerlerimiz var. Bunları görüyoruz, gördük. Ne yapalım dedik? Bu defa tarihin arka sürecinde dedik ki kazma ile olmaz biz bu kaleyi tamamen kendisini arzı endam etmesi, insanlarımıza sunması gerekiyor. Ve şuanda bir kazı sürecini Diyarbakır Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bilim Dalı’nın kurucusu Öğretim üyesi Vecihi Özkaya hocamızın nezaretinde 6 aydan kazısını başladık. Kazıda çok güzel şeylerde bulundu. Böyle bir sürece girdik ve ben inanıyorum ki daha sürecin başındayız. Bu uzun soluklu bir kazı olacağı kesin. Allah izin verirse eğer biz orayı da ortaya çıkarırsak ben inanıyorum ki karşılıklı iki büyük değer birbirine bakarak ki Sayın Valimizin orada bir gezi yolu projesi var. İnsanlarımızda o yolda iki değer arasında çok güzel yürüyerek, ulaşma imkânına kavuşmuş olur”
“TURİST HEDEFİMİZİ 1 MİLYONA ÇIKARACAĞIZ”
Eğil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Arslan, İnanç turizmi olarak 250 binden az olmamak kaydıyla yıllık bir ziyaretçi akınına uğradıklarını belirterek, “Ama biz pandemiden dolayı istediğimiz sayıya tam ulaşmış değiliz ama yine 250-400 bin bandında şuan gidiyor. İnşallah bizim hayalimiz, biz inanarak bu hayali önümüze hedef koyduk. 1 milyon nüfusu Eğil ve Diyarbakır zaten alıyor. Sur içi zaten rüştünü ispatlamış ki bizim en büyük değerimiz buradaki kabirlerimiz. Biz inanıyoruz ki 1 milyon sayısını yakalamak hiç hayal değil. Emin olun için. Bunu samimiyetimle söylüyorum. Bunu sağlayacak potansiyelimiz var. Hiçbir şekilde yadsınamaz bir gerçek olarak karşımızda görüyorum” ifadelerini kullandı.
PEYGAMBERLER VE SAHABELER DİYARI HAK ETTİĞİ BİR GÖRÜNÜME SAHİP DEĞİLDİ!
Eğil’in hak ettiği bir görünüme sahip olmadığına değinen Arslan, 1,5 yıllık çalışmalarını şöyle anlattı:
“Ayrıca Eğil’imizin bir silueti var. Burası gerçekten peygamberler şehri, sahabeler şehri, sahabeler diyarı hak eden bir görünümüne sahip değildi. Çok karmaşık, çok düzensiz ve çok sınırlı bir alana yerleşmiş bir ilçe merkezinden bahsediyoruz. Allah’a şükür biz onu en azından görünür kılmak adına arkadaşlarımızın, proje ekiplerimizin desteği ile halkımızın da teveccühü ile biz evlerimizi bir bir boyadık”
YAĞMUR SUYU TAHLİYE KANALLARI YAPTIK
Daha öncesi ilçemizde yağmur suyu tahliye kanallarımız yoktu. Her yağmur döneminde biz burada büyük sıkıntılar yaşıyorduk. Özellikle çarşı esnafımız burada büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalabiliyordu.
“SICAK ASFALT YAPTIK”
Elhamdülillah biz geldiğimizde sıcak asfalt çalışmamız oldu. Asfalt çalışmasıyla birlikte ilçenin bütün ana arterleri hatta mezarlık ve mezarlıktaki mescidin önüne kadar her yer sıcak asfalt ile buluştu. Şuanda insanlarımız adımını attığı an çamur diyebileceği bir alan yok. Bundan önceki Belediye Başkan Vekilimizin de büyük katkıları olmuş, birçok ara arterleri tamamen parke taşı ile döşemesini gerçekleştirmiş biz de Ana arterleri bu konuda daha sağlamlaştırmak ve alt yapısıyla birlikte yapma fırsatını bulduk. Şuanda o sorunlarda ortadan kalktı.
“EĞİL KENT MERKEZİNİ PLANLI HALE GETİRMEYE BAŞLADIK”
Eğil merkezi eski bir yerleşim alanı evet çok kontrollü bir şekilde yapılmış bir yerleşim alanı değil. Tamamen plansız yapılmış bir merkez. Ama biz en azından şuanda o sıkıntılarını biraz daha minimize ettik. Tarihe saygı duruşuyla bakan bir Eğil, girişte taş duvarlar yapmışız. Onun amacı buranın tamamen tarihi bir alan olduğunu ifade etmekti. Beyaz boyanın üzerine bunu yapmasaydık biraz eksik kalırdı. Bir de sanata da bir saygı duruş. Bu coğrafya, Mezopotamya sanatla, kültürle, ilimle, bilimle ve el Cezerilerin dönemine bugüne kadar gelen sadece bilim adamları yetiştirmemiş ki Diyarbakır’da Cahit Sıtkı Tarancı’dan tutun sanat yönü çok ön plana çıkan bir şehirden ve coğrafyadan bahsediyoruz. Mezopotamya’nın genelinde bu var zaten. Biz ne yaptık? Elimizden geldiğince naçizane burada sanatsal bir çalışma yaptık. Bunlar çok uzun soluklu çalışmalar değil. 2-3 yıllık çalışmalar bunlar. Ama maliyeti sıfır diyebileceğimiz bir çalışma oldu.
“SAHİL KISMINDA FERAH ALANLAR YARATTIK”
Bizim sahil kısmımız var. Bu sahil kısmımızda özellikle yaz aylarında inanılmaz derede halkın ilgisiyle karşılaşıyoruz. Ve öyle günler oluyor ki artık yetişemiyoruz. Halkımıza böyle güzel daha ferah alanlar yaratmak adına. Öncelikle sahil alanımıza yakışan bir silueti yoktu. Ağaçlandırmasından tutun zeminine kadar ayrıca orada park çalışmaları yaptık. Çünkü araç sirkülâsyonu çok fazla. Onu biraz da olsa karşılamak adına böyle bir çalışma yaptık. Allah izin verirse seneye daha güzel projeler olacak.
“KIRSAL MAHALLELERE 136 BİR METREKARE PARKI TAŞI DÖŞEDİK”
Kırsal mahallelerimize şuana kadar 136 bin metrekare parke taşı döşedik, döşeme çalışmamız devam ediyor. Kışın bu konuda çalışan nadir belediyelerden bir tanesiyiz. Şu kışı da fırsat bu fırsat hiç durmayalım şu köylerimizdeki çalışmaları bitirelim. Özellikle merkez ve kırsal dâhil olmak üzere yas evleri bizim için çok önemliydi. Buradaki kültürel ve sosyal yapının korunması adına yas evleri şuana kadar 15 yas evimizin bütün fiziki ihtiyaçlarını karşıladık.
“GELECEĞİMİZ OLAN EĞİTİME 2 MİLYON LİRA YATIRIM YAPTIK”
Eğitimle biz geleceğimizi kurtaracağız. Yoksa bu binaların hükmü çok uzun değil. Kısa vadede bir taktir alırsınız, rahatlama sağlar ama gelecek adına yapılması gereken bir hizmettir. Hatta bu konuyla ilgili eleştiri de aldık ama bizi kurtaracak eğitimdir. Belediyemizin bütçesinden şimdiye kadar 2 milyon lira eğitime harcadım. Okulların boyaları, duvarları, fiziki talepler, bilim merkezi için şuanda 600 bin liralık bir ödenek ayırdık.
“GENÇLİK VE BİLİM MERKEZİNİ İNŞA EDİYORUZ”
Gençlik merkezimizde şöyle bir durum var. Merkezimizin alet ve edevatları için biz ikinci bir ihale yapacağız. Üst kattı bilim merkezi, alt katı gençlik merkezi olmak kaydıyla üst katındaki çalışmaları biz ayrıca ihale edeceğiz. Onun da bir kısmını GAP İdaremiz destek verecek. Oradan da biraz ödenek alacağız. 550-600 bin liralık ödeneği sadece bilimsel çalışmalara vereceğiz. Teleskop, mikroskop, öğrencilerimiz için mini bir sinema salonu yine bilimsel yayın vermek adına çok önemli yoksa çok böyle hanımefendilere, gençlere hizmet verebilecek güzel sinema kalitesinde görüntü verebilecek aletleri kazandıracağız.
“BU YAŞIMA KADAR TELESKOP İLE GÖKYÜZÜNE BAKMADIM!”
Bilim çok önemli. Ben bu yaşıma kadar bir teleskop ile gökyüzüne bakmadım. Bir çocuğumuz gökyüzüne teleskop ile bakarak astronomiye ilgi duyarsa ben kazanırım. O birlerin peşindeyim. Yavaş yavaş meyvesini almaya başladık. Tabi beklediğimiz noktada değiliz. Kısa vadede olma ihtimalimiz zaten yok ama bir pozitif yönde bir hareket var. Eğitmenlerimiz bu konuda bize destek veriyor. Proje ekiplerimiz şuanda çok güzel bir çalışma sürecindeler. Güzel projelerimiz kabul edildiği sürece sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyarım.
“KARARLARIMIZA HALKIMIZI DA DÂHİL EDİYORUZ”
İşin özeti şu: Biz Diyarbakır’da aldığımız kararları öncelikle halka sorduk. Halkın istemediği hiçbir kararı gerçekleştirmedik. Onlara sorarak, onlarla iletişim kurarak biz belediyecilik yapıyoruz. Biz burada ezberden birçok anket yaptık. Esnafımıza gidip soruyoruz. Diyoruz ki kardeşim bunu istiyor muyuz? İstemiyor muyuz? Bizim talebimiz bu diye. Yine muhtarlarımız geldiğinde bunları soruyoruz. Ve yaptıklarımızı da insanlarımıza anlatıyoruz. Bedava internet veriyoruz. İnsanlarımız orada otursun gazetesini okusun, e devletine girsin ya da birçok şeyden faydalansın. Sosyal belediyecilik anlamında unutmamak kaydıyla birçok hizmeti inşallah halkımıza sunacağız.
“YOL ÇOK UZUN VE BİZ DAHA YOLUN BAŞINDAYIZ”
Yol çok uzun bir daha yolun başındayız. Açık söyleyeyim. Burada şunu da şiyar ediniyorum. Bunların hiç birini kendi şahsi hesabımda paylaşmıyorum. Çünkü bu devletimin hizmeti, ben burada sadece bir aracıyım. Bu hizmet benim değil emin olun. Bunu böyle düşünüyorum. Genel de devletimin hizmetinin bilinmesi açısından basınımızla paylaşıyorum. Belediyenin kendi hesabında paylaşıyorum. Ama şahsi hesaplarımdan hiçbir çalışmayı paylaşmıyorum. Çünkü ben bunları yapmakla mükellefim. Benim bir artım değil, yapsam eksikliğimdir.
“EĞİL ŞUAN ÇOK İYİ BİR NOKTADA”
Eğil şuan iyi bir noktada. Her yönüyle daha da güzele doğru gidiyor. Yapılan hizmetlerden; tünelleri kazmak bizim 7-8 ayımızı aldı. Ve hiçbir ücret ödemedik. O dönem TYP kapsamında alınan arkadaşlarımızla onlarla el ele vererek yaptık.
“ZİYARET TEPESİNİ IŞIKLANDIRDIK”
Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait olmasına rağmen Ziyaret tepesini ışıklandırdık. Halen de devam ediyoruz. Kırsal mahallelerde bütün yas evlerimiz ve parke taşı çalışmalarımız devam ediyoruz. Hemen hemen bitirmediğimiz yas evi kalmadı gibi… Okullarımıza fiziki anlamda çok büyük destekler sağladık. Bahçe duvarları az maliyetli değildir. Biz çocuklarımızın o güvenli alanda kalabilmeleri açısından okul boyamaları yapıyoruz. Eğitime yönelik projemiz 2 milyon lirayı aşacaktır.
4-6 YAŞ KREŞ VE KURAN KURSU YAPTIK
İlçemizde orta öğretim konusunda büyük sıkıntılarımız yok. Allah’a çok şükür fiziki alanlarımız vardı. Biz onlara dokunuşlar da yaptık. Ama 4-6 yaş kreş için çok büyük sıkıntımız vardı. Bir de çocuklarını kuran kursuna göndermek isteyen vatandaşlarımız vardı. Biz ikisine hitap edecek hem kuran kursu, hem kreş olan bu hemen belediyemizin arka tarafında çok güzel Türkiye standartlarında çok az bulabileceğiniz kriterlerde tek katlı mütevazı ama lüks bir yapıyı halkımızın hizmetine sunduk. Şuanda bir tarafı kreş, bir tarafı kuran kursu olarak şuanda hizmet veriyor. Başka ilçelerden kreşimize çocuklarını getirenler bile var. Çok güzel bir fiziki alan çocuklarımız için sunuldu.
“EĞİL’E STADYUM KAZANDIRDIK”
Stadyum bizim için çok önemliydi. Ben göreve geldiğimde buraya bir stadyum yapılmasının istenmiş ama iptal edilmiş. Ödenek de yok ortalıkta. Ne yapalım dedik? Spor Toto Genel Müdürlüğü ile görüştük ve yüzde 50 onlar, yüzde 50’si de Diyarbakır Valimizin destekleriyle Büyükşehir Belediyesi’nden alarak, Stadyumu yaptık. İnşallah bir maçı bu stadyumda izlemeyi çok istiyorum.
“KASIM BEY VE CAFER BEY KÜMBETLERİNİ ONARDIK”
Bu yolda görmüş olduğunuz Cafer Bey ve Kasım Bey kümbetleri vardı. Bir tanesi artık yıkılmak üzere, bir tanesi de zamana direniyor. Ama emin olun bir tanesinin zaten dayanma imkanı yoktu. Ama taktir edersiniz ki belediyenin bu tarz şeylerde teknik ekibi yok. Sanaatkarların, tamamen ilmi bilen insanların yapması gereken projelerdi. Bu iki kümbet için o zaman ki Vakıflar Bölge Müdürümüz ile görüştüm. İhale siz yapın ben ödeneğini vermeye hazırım. İhalesini Vakıflar yaptı, ödeneğini biz ödedik.
“GEÇEN YIL 22 MİLYON LİRALIK YATIRIM PROGRAMI YAPTIK”
Asfaltımızı komple yeniledik. Toplamda 22 milyon liralık bir yatırım programı ve bizim ihalelerimiz çok kırımlı gitti. Alan firmalar için üzülmüyorum değil ama ben işi profesyonel yapmak zorundayım.
“İNSANLARIMIZA TAZİYE PAKETİ VERİYORUZ”
İnsanlarımızın taziye paketlerimiz var. En son bir hafta önce genel anlamda taziye paketleri hazırladık. Çünkü bu dönem çok sıkıntılı bir dönem. Biz malları mantıklı rakamlar olursa ilçe içinde alıyoruz. Esnafın kalkınması açısından herkese teklif atıyoruz. Genel de fiyatlar uygun olmayınca biz biraz daha kurumsal olsun diye ki Toprak Mahsulleri Ofisinden alıyoruz. Böyle olunca da kimse bir şey söyleyemiyor. Çünkü buradaki esnaflara da teklif atıyoruz.
“ÜCRETSİZ ULAŞIM SAĞLIYORUZ”
Sayın Valimizin tabi ki kendisi bize iki tane otobüs gönderdi. Biraz daha Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kullanılmış ama şuanda aktif olarak kullanılmayan ama hurdaya da ayrılmasına gönlü razı gelmediği bize 2 otobüs verdi. Biz bu otobüsleri insanlarımızın hizmetine bedava ulaşım için kullanalım dedik. Şuanda bütün köylerimizde bir kuruş ücret almadan ulaşımlarını sağlıyoruz. Bu da bizim için bir artı oldu. Bu konuda halkımızın teveccühüne karşılaştık.
“EĞİL’İN MERKEZİNİ BEYAZ TOPRAK DEDİĞİMİZ COĞRAFYAYA TAŞIYACAĞIZ”
Biz artık Eğil’in merkezinin artık burası olduğunu kabul etmiyoruz. Artık Eğil Beyaz Toprak dediğimiz coğrafyaya doğru gitmek zorundadır. Bizim bütün işlerimizi şuan oraya odakladık. Emniyet ile ilgili yer arıyoruz. Yeni bir emniyet binası yapacağız. Okullarımız zaten o coğrafyada. Ben şuan bayanlarımızla ilgili biz bir kooperatif kurduk. İki ürünümüz badem ve üzüm çok önemli. Ve bunun yanında nohutu, mercimeği ve birçok ürünü yanına koyduk. Bu işin içine dâhil edebiliriz. Biz bu kooperatifimizi de o tarafa koyacağız. Ama yer sıkıntımız var. Eğil’in en büyük handikabı yer bulamıyoruz.
“EĞİL’İ CİTY SLAW ŞEHRİNE KAVUŞTURACAĞIZ”
CTY Slaw diye bir şey vardır. Yavaş şehir Allah izin verirse onunla ilgili başvurumuzu yapıyoruz. İnşallah Türkiye’de nadir slaw alan yerlerden bir tanesi de Eğil olacak. Buraya gelen insanlarımız burada huzur bulacak.
Sait BAYRAM’ın Özel Röportajı
гѓ—гѓ¬гѓ‰гѓ‹гѓійЊ 5 mg еј·гЃ• – гѓ‰г‚シサイクリンは薬局で買える? г‚ўг‚ュテイン е‰ЇдЅњз”Ё