TFF 2. Lig’de mücadele veren Amedspor ile Diyarbekirspor’un taraftar grupları, maçların oynandığı Diyarbakır Stadyum’un takımlarına tahsisi başta olmak üzere takımlarına yönelik ayrımcı uygulamalara derhal son verilmesini istedi.
Dağkapı Meydanı’nda toplanan her iki takım taraftar gruplarına, Amedspor Başkanı Selahattin Yıldırım, Diyarbekispor Başkanı Turan İlgin, AKSF Başkanı Remzi Dayan, STK başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“Sporda Adalet”, “Tesisler Futbol Kulüplerinindir”, “Diyarbakır’a Tesis İstiyoruz”, “Stadyumlar Halkındır” yazılı pankartların açıldığı etkinlikte Barikat, Direniş ve Kırmızı Cephe Taraftar Grupları adına hazırlanan ortak metni, Xebat Demir okudu.
Açıklamada yetkililerin adım atmaması durumunda haftaya daha büyük bir kitlesel bir açıklama yapılacağı söylendi. Öte yandan açıklama sonrası 2 dakikalık oturma eylemi yapılarak alkış tutuldu.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Bizler taraftarlar olarak her zaman sorun yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Cefa çekmek işimiz olmuş; ama kendi sorunlarımızı yine en sona bırakacağız. Öncelikle, profesyonel futbol takımlarımız olan Amedspor ve Diyarbekirspor’un yaşadığı sorunlar ile başlayalım. Bildiğiniz üzere iki takımımızın başkanları haftalardır özellikle stadyumun takımlarımıza tahsisi için her kapıyı çalmakta ve bu konuda mücadele etmektedirler. Bu mücadeleleri yanıtsız ve sonuçsuz bırakılmıştır. Yeni Diyarbakır Stadyumu ilk açıldığında da “ Stadyum Diyarbakır’da yapıldı ama Diyarbakır’a yapılmadı!” tespitimiz dört yılın sonunda da geçerliliğini korumaktadır. Stadyum için istenen yüksek kiralama bedelleri takımlarımızın ödeyebilecekleri tutarların üstündedir. Stadyum kirası dışında; Diyarbakır Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün görevlendirdiği çok sayıda personelin ücret ödemesi, stadyum kirası gibi çok pahalı olan çim bakım giderleri, stadyumda kullanılan elektrik için harcanan jeneratör yakıtı bedeli, yenilenmemesine rağmen kırılan koltuklar için her hafta alınan fahiş tutarlar eklenince stadyumun kullanılmasına imkân bırakılmamaktadır.
Sayılan tüm bu olumsuzluklara ek olarak, stadyum içerisinde bulunan reklam alanları, kantinler ve localar habersiz bir şekilde başka firmalara armağan edilmiştir. Kulüplerimiz sayesinde stadyumu dolduran on binlerce insana yapılacak reklamların kulüplerimize tek bir kuruş faydası olmayacaktır. Bu alanların kulüplerimize verilmesi gerekir, aksi halde reklam veren firmaların haksız kazancı sebebiyle boykot çağrısı yapılacaktır. Stadyum içerisinde bulunan ve firmalara armağan edilen kantinler ve localarda da aynı durum geçerlidir. Uzun yıllardır şehrimizde spor tesisi yapılmamıştır. Diyarbakırspor’un kullandığı tesis de boşaltılıp yıkılmıştır. Takımlarımız tesis yokluğundan göçebe hayatı yaşamaktadırlar. Amatör spor kulüplerimizin sahip olduğu herhangi bir spor tesisi bulunmamaktadır. Bırakın amatör spor kulüplerini profesyonel takımımız olan Diyarbekirspor bile kapı kapı dolaşmasına rağmen konaklayıp idman yapabileceği bir tesis bulamamış ve bu sebeple takımı başka şehre taşıma kararı almıştır. Şehrimizin nüfusuna göre sahip olduğu spor tesisi sayısında çok geride kalmıştır.
Şehrimizde sporu sevdirme ve sporcu yetiştirme amacıyla kurulan yüzlerce amatör kulüp perişan haldedir. Sahip olduğumuz amatör kulüplerin yarısı imkânsızlıklar sebebiyle liglere katılamamaktadırlar. Konaklayacakları tesislerin olmamasının yanı sıra idman yapacakları saha bulmakta güçlük çekmektedirler. Takımlarımız spor malzemeleri, ulaşım giderlerini bile karşılayamamaktadırlar. Amedspor altyapısına tahsis edilmiş bir otobüsün durdurularak çocukların araçtan indirildiğine şahit olduk. Tüm altyapıların amatör sayıldığı da bilinmelidir. 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun Belediyelerin Görev ve Sorumluluğu başlığı 14. Maddesinde sporu teşvik amacıyla kullanılabilen binde yedilik dev bütçenin etkin ve verimli kullanılmadığı kanaatindeyiz. Kulüplerimizin ayni ve nakdi yardımlardan şeffaf bir şekilde faydalandırılmalıdır. Bilgi Edinme Kanunu kapsamında harcanan tutarların ne şekilde nereye harcandığını soracağımızı bildiriyoruz. Bizler taraftarlar olarak maçlarda ciddi sorunlar yaşamaktayız. Stadyuma ulaşım sorunumuz bulunmaktadır. Maç günü stadyum güzergâhında yer alan otobüs sayısı düşük olup kilometrelerce yolu yürümek zorunda kalmaktayız.
Bu basın açıklamasıyla birlikte yüzlerce sorunun bir kısmına değinmiş bulunmaktayız. Herkesçe bilinen bu sorunların; şehrin idari amirleri, muhatap bakanlıklar ve federasyonlar tarafından çözülmesini talep etmekte ve beklenti içinde olduğumuzu ifade etmekteyiz. Her zaman kulüplerimizin yanında olduğumuzu ve bu haksızlıklar karşısında mücadelemizi büyüteceğimizi burada tekrar ediyoruz”