Kuraklığı içer acısı olarak niteleyen AK Parti Milletvekili Mehdi Eker, hasar tespiti, kredi borçlarının ertelenmesi, nakdi destek beklentisi olduğunu ifade ederek, buna ilişkin Tarım ve Orman Bakanı ile görüşme halinde olduğunu açıkladı.
AK Parti Diyarbakır Milletvekili ve Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı eski Bakanı Mehdi Eker, Doğu ve Anadolu Bölgesi’nde hububat hasadının verim oranını yüzde 70’e kadar düşürdüğü belirtilen kuraklığa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bölgedeki kuraklığı “şiddetli” olarak değerlendiren Eker, “Bölgemiz ve ilimiz başta olmak üzere Türkiye’nin bazı yerlerinde tarımsal kuraklık var. Bu da tabii ürünlerimiz rekoltesini olumsuz etkiledi. Arpa, buğday, mercimek başta olmak üzere birçok üründe ciddi rekolte düşüşleri söz konusu. Bu bir aydan fazladır bunu takip ediyoruz. Gerek çiftçilerden gerek ziraat odalarıyla devamlı görüşme halindeyim. İl Tarım Müdürlüğümüzden ve ayrıca bakanlığımızdan da bilgi alıyorum. Burada yapılacak olan çiftçilerin beklentileri hasar tespitinin yapılması ve çiftçilerin kredi borçlarının ertelenmesi ve nakdi destek hususunda da beklentileri var. Böyle zamanlarda verilecek olan destek içinde bulunulan yıldan çok bir sonraki üretim dönemi için gereklidir. Bugün sizin sağlayacağınız destekle dört ay sonra tarlaya gidecek yeni kışlık ekilişler için gübre, mazot alacak ihtiyaçlarını giderecek. Ben, Tarım Bakanı’mızla birkaç görüşme yaptım. Dolaysıyla ödemelerin çiftçilerin desteklemesi var onların öne alınması hususunda bakanlarımız nezdinde görüşmeler yaptım.” diye konuştu.
‘DURUM HAKİKATEN İÇLER ACISI’
Kuraklık ile ilgili yerinde inceleme yaptığını ifade eden Eker, “Dün, sahada son halini tarlalarda Çınar, Bismil bölgelerinde, özellikle ve merkez ilçelerinde, tarlalarda durumu yerinde görme imkanım oldu. Durum hakikaten içler acısı. Yoldan geçerken baktığınızda arpa tarlasında başak varmış gibi görünüyor ama içine girdiğinizde o başakların içinde hiç tane olmadığını gördük. Dahası sapı kısa olduğu için diğer bir takım ihtiyaçları da etkiler mesela sap saman ihtiyacı. Biçim yapılan yerler saman maksadıyla yapılıyor. Biçer tarlaya giriyor, başaklarda ürün yok, sadece saman için biçim yapılıyor.” ifadelerini kullandı.
“CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞECEĞİZ”
Ankara dönüşünde atılabilecek adımlara görüşmek için bir takım görüşmeler yapacağını kaydeden Eker, “Ankara dönüşü Sayın Bakan ve Cumhurbaşkanı’mızla tekrar görüşeceğiz. Afet bölgesi değildir o başka bir şeydir. Afet dediğiniz yerde yaşam olmaz, oradan tüm insanları çıkarmanız lazım. Kuraklık var. Biz zamanımızda, daha önce 2007-2008 tarihinde, bölgede şiddetli bir kuraklık olmuştu. O zaman bir takım tedbirler almıştık. O zaman Bakanlar Kurulu üyesiydim. Başbakana iletmiştim konuyu sağ olsun destek vermişti. Biz çiftçileri rahatlatacak, memnun edecek bir takım nakdi desteklerde bulunmuştuk. Şimdi onu çalışıyorlar. Tarım Bakanlığı çalışıyor. İmkanlar ölçüsünde artık neler yapılacak Bakanlığımız gayretle yapacak. Sayın Cumhurbaşkanı’mız bölgenin çiftçi ve insanların hayat standartlarının yükseltilmesine dönük son derece duyarlı. Biz de takip ediyoruz umarım olumlu dönüş alırız.” şeklinde konuştu.
‘BAKANLIĞIN ÇALIŞMALARININ BİTMESİNİ BEKLİYORUZ’
Uzun süredir sulama yapabilen tarlaların kuraklıktan çok az etkilendiğini kaydeden Eker, şöyle konuştu: “Devegeçidi Barajı’nın doğal kendi suyu, yağmur ve karın az olması sebebiyle su çok düştü. Devegeçidi Barajı kendi alanındaki binlerce dekar alana sulama yapamaz hale geldi. Çiftçilerle bir görüşmem oldu, dediler ki ‘Bu Kralkızı Barajı havzasında, o pompajlarla baraj gölüne su aktaralım ki buranın suyu burada depolansın. Oradan da dağılsın.’ Oraya 20 milyon ton üzerinde su aktarıldı. Böylece o havzadaki tarlalarda endüstri bitkileri ekimi, sulama yapılan ekimlere sulama yapıyorlar. Dün Devegeçidi Barajı’na gittim oradaki muhtarlarla görüştüm. Sulama Birliği Başkanı ve DSİ yetkilileriyle, çiftçilerle bir araya geldim. Onlarda pompajlardan kaynaklı enerji fiyatlarından şikayetçi. Bakanlığın kuraklıkla yaptığı çalışmanın bitmesini ve sonuçlanmasını bekliyoruz.”
‘DURUM MEMNUNİYET VERİCİ’
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemindeki yeni idare sistemiyle üretilen hizmetlerin koordinasyonunda geçmişe nispeten kolaylık olduğunu dile getiren Eker, şöyle konuştu: “Vali Bey de tabii aynı zamanda kayyım olarak çalışıyor olması bu alandaki kurumlar arası işbirliğini kolaylaştırıyor. Bu da şehrin altyapımı ve projelerle ilgili kolaylık sağlıyor. Durum memnuniyet verici. Şehrin biriken sorunları var. Bizim şehrimizin üzerinde en çok çalıştığımız konulardan bir tanesi raylı sistemin hayata geçmesidir. Bununla ilgili kararlar alındı. Sayın Vali’mizle en son bir ay kadar önce Ulaştırma Bakanımızla birlikte Ankara’da görüştük. Raylı sistemin Diyarbakır’da hayata geçmesi önemli bir şey. Bir tür psikolojik eşik. Uzun süredir beklentisi var. Diyarbakır’la emsal nüfusa sahip şehirlerin birçoğunda var. Geçmişte tabii yerel yönetimle merkezi idare arasındaki işbirliği eksikliği, oradaki problem, bu hizmet üretimine yansıyordu. Şimdi bu giderildi, şehir için olumlu bir gelişme. Biz bunu pozitif bir sinerjiye dönüştürmek istiyoruz.”
‘KENTSEL DÖNÜŞÜM MUTLAKA YAPILMALI’
Kentteki kentsel dönüşüm çalışmalarına değinen Eker, şöyle devam etti: “Diyarbakır’da kentsel dönüşüm alanları var. Bağlar’da ilk günde Belediye Başkanı’na söylediğim oydu. Kayapınar’da Peyas köyü. Bunlar acil ve önemli hususlar. Bir de Yenişehir’de yine birkaç mahalle var. Sur’da Benusen, Dicle Mahallesi diğer çevredeki mahallelerin mutlaka kentsel dönüşüme tabi tutulması lazım. Modern çağdaş yaşanılabilir bir kent oluşturmanın şartı budur. Bunu hem Büyükşehir nezdinde hem Bağlar nezdinde takip ediyoruz. Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ilgili diğer bakanlıklar nezdinde, ben gerek Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu ve Valimizle, Yenişehir, Kayapınar ve Sur kaymakamlarıyla diyalog halindeyim. Bağlar’la ilgili bir aşamaya geldik. Kazma vuracak noktaya gelindi. Çok kısa sürede başlayacak.”
“KENTTE SANAYİ ALT YAPISI OLUŞTURULUYOR”
Kentte sanayi altyapısını oluşturulmasına yönelik yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dün Organize Sanayi Bölgesi’nde Diyarbakır için çok önemli bir gelişme olduğuna inandığım arıtma tesisini gezdik, deneme mahiyetinde su verildi. Bu Diyarbakır’da sanayinin kurtuluşu ve dönüşümüdür. Sanayi özellikle tekstil arıtma olmadığı için boya gerektiren tekstil imalatı yapılamıyor. Biz iki buçuk senedir Sayın Cumhurbaşkanı nezdinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı’mız nezdinde teşebbüslerimiz oldu. Yüz milyonlarca tutarındaki yatırım, bu tutarın temin edilmesi önemliydi hamdolsun bitti. Bu, Diyarbakır’daki bütün parsellerin tamamlanması ve buralarda imalatın başlaması ve istihdam demektir. Dün OSB’den aldığım bilgi Diyarbakır’da orada çalışan sayısı 10 binin üzerinde. 10 bin bir eşiktir. Amacımız tekstilde de arıtmayı sağlamaktır, ki onun can damarıdır. Fabrika imalatları başladı, herkes arıtmanın faaliyete geçmesini bekliyordu. Bizim gündemimizde lojistik merkezinin kurulması var. Şehir Hastanesi, Sağlık Bakanlığının kendi yatırım programında. Proje ihalesine çıkıldı. Sağlık Bakanlığı yapıyor, diğerleri gibi yap işlet devret değil, Bakanlığın kendi yatırım programında yer alıyor. Diyarbakır programa alındı ve onun şuanda projeleri hazırlanıyor, inşallah tamamlanıyor. Diyarbakır’ın tanıtımını önemsiyoruz. Tarih inanç ve gastronomi merkezi olmasını çok istiyoruz.”
Sait BAYRAM’ın Özel Haberi