Şark İstiklal Mahkemesi tarafından 1925’te idam edilen Şeyh Said ve 46 arkadaşı, idam edildikleri Dağkapı Meydanı’nda anıldı.
Şark İstiklal Mahkemesi tarafından verilen kararla 29 Haziran 1925’te Diyarbakır’daki Dağkapı Meydanı’nda idam edilen Şeyh Said ve 46 arkadaşı, idam edilişlerinin 97’nci yılında, idam edildikleri yerde anıldı. Çeşitli siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve Şeyh Said ailesinin katıldığı anmada konuşan Şeyh Said’in torunu ve vasisi Mehmet Kasım Fırat Kürtlerin imha ve inkâr siyasetiyle yok edilmeye çalışıldığını kaydederek, “Biz sizin yolunuzdayız. Şeyh Said ve arkadaşlarına zulüm yapanları, onları katledenleri kınıyoruz. Lanet gelsin imha ve inkar edenlere. Şeyh Said bizim rehberimizdir. Onların yolundan gitmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
‘ADLARININ YAŞATILMASININ ÖNÜNE GEÇİLMEK İSTENDİ’
Anmada Şeyh Said ve Dava Arkadaşları Derneği adına konuşan görevden alınan Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya, idam edilen Şeyh Said ve 46 arkadaşının cenazesinin aradan geçen 97 yıla rağmen ailelerine verilmediğini hatırlatarak, “Cenazeler ailelere teslim edilmeyerek hem haklı direnişleri hem de adlarının yaşatılmasının önüne geçilmek istendi.” dedi.
‘KÜRTLER HAFIZASIZ BIRAKILMAYA AMAÇLANDI’
Kürt milleti önderlerinin mezar yerlerinin saklanmasıyla Kürt toplumun hafızasız bırakılmasının amaçlandığını ifade eden Kaya, “Başta Şeyh Said ve arkadaşları olmak üzere Seyid Abdulkadir, Cibranlı Halit Bey, Seyit Rıza, Seid-i Kurdi ve diğer tüm şehitlerimizin usulünce defin hakkı ve mezar yerlerini istiyoruz.” şeklinde konuştu.
‘MEZAR YERİNİ AÇIKLAYIN’
Anmada son konuşmayı yapan Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ise “Halen Şeyh Said ve 46 arkadaşının mezarı bile yok. Seyid Rıza, Said-i Nursi gibi çok sayıda kişinin mezarı yok. Biz bütün bu davalara sahip çıkacağız “dedi.
Çiftyürek, Diyarbakır’a gelip Kürt sorununa ilişkin ziyaretlerde bulunan partilere de seslenerek, “Binlerce kişinin mezarının yerini açıklayın “ diye çağrıda bulundu.