Hira Nefes Baltacı, tıpta “İleal Atrezi” adı verilen, doğuştan bağırsak tıkanıklığı ile 35 haftalık ve 2600 gram olarak dünyaya geldi. Doğumundan sonra 2 kez ameliyat edildi ve yenidoğan yoğun bakımdaki 45 günlük yaşam savaşını kazanarak sağlığına kavuştu. Zorlu geçen günlerin sonunda bebeklerine kavuşan Ahmet ve Naciye Baltacı çifti, “Yaşam mücadelesini kazanarak bize rahat bir nefes aldırdı” sözleriyle mutluluklarını dile getirdi.
ERKEN DOĞUMUN NEDENİ BAĞIRSAK TIKANIKLIĞI ÇIKTI
Diyarbakır’da yaşayan Ahmet ve Naciye Baltacı Çifti, üçüncü kez anne-baba olma heyecanıyla, dünyaya gelecek çocuklarının hayalini kuruyordu. Ancak bu umut dolu bekleyiş, anne karnındayken bebeklerinin bağırsaklarında fark edilen bir sorun ile birlikte endişeye dönüştü. Acil sezaryenden sonra bebek, Memorial Dicle Hastanesi’ne sevk edildi ve burada yapılan tetkikler sonucu, bağırsaklardaki sorunun nedeninin doğumsal bir anomali olan “İleal Atrezi” olduğu anlaşıldı. Hira Nefes adı verilen bebeğin acilen ameliyat olmasına karar verildi ve aile için zorlu bir süreç başladı.
İLK AMELİYAT İLE DOĞUMSAL ANOMALİ DÜZELTİLDİ
Memorial Dicle Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Taner Kamacı tarafından gerçekleştirilen ilk cerrahi işlem 2 saat sürdü. Bağırsaklarında, tıkanıklığın yanı sıra bir de delinme söz konusuydu ve bebeğin dışkısı iç organlara bulaşmıştı. Doğumsal anomalinin ortadan kaldırılması ve iç organların temizlenmesiyle başarılı bir şekilde tamamlanan ameliyat sonrası yoğun bakım süreci başladı. 20 günlük tedavinin ardından Hira Nefes bir ameliyat daha geçirdi ve tekrar yoğun bakıma alındı.
İKİNCİ AMELİYATTAN SONRA SAĞLIĞINA KAVUŞTU
İkinci ameliyattan sonraki 25 günlük yoğun bakım süreci sonrasında yaşam mücadelesini kazanan ve sağlığına kavuşan Hira Nefes Baltacı’nın tedavi süreci hakkında bilgi veren Op. Dr. Taner Kamacı, “Hira Nefes’in bağırsaklarında tıpta ileal atrezi denilen, yani doğuştan gelen bir tıkanıklık oluşmuştu. Tıkanan bölgede ise bir yırtık meydana gelmişti ve bebeğin dışkısı iç organlarına bulaşmıştı. İlk ameliyatta dışkının bulaştığı iç organlar temizlendi ve ileostomi denilen yöntemle bağırsak karın duvarına bağlandı. Yenidoğan yoğun bakımda enfeksiyon tedavisi tamamlandıktan sonra ikinci ameliyat ile bağırsakları tekrar karın içerisine yerleştirildi. Tekrar yenidoğan yoğun bakımda takip edilen hasta 45’inci günde sağlıklı bir şekilde taburcu edildi” ifadelerini kullandı.
BİNDE BİR GÖRÜLEN SORUN
Op. Dr. Kamacı ameliyat hakkında şu bilgileri verdi: “İleal atrezi ince veya kalın bağırsakların doğuştan kapalı olması durumudur. Bu tıkanıklık, bazen bağırsağın başlangıç veya son kısımlarında ortaya çıkar. Yaklaşık her bin doğumda bir görülür. Anne karnında iken yapılan ultrasonlarda bağırsaklarda genişleme ve amniyon sıvısında artış olması durumunda bu sorundan şüphelenilir. Tıkanıklığa bağlı bazen bağırsaklarda dolanma ve delinme oluşabilir. Anne karnında fark edilmeyen bağırsak tıkanıklıkları, doğumdan sonra bebeklerin beslenememesi, kusması veya dışkısını yapamaması durumlarında, çocuk cerrahisi uzmanları tarafından yapılan fizik muayene ve çekilen filmler ile ortaya çıkarılır ve geciktirilmeden ameliyat edilir. Bağırsak dolanması veya delinmesi gibi karın içinin enfekte olduğu durumlarda ise bağırsak karın duvarına açılır ve enfeksiyon tedavisinden sonra ikinci ameliyatla tekrar karın içine alınır.”
YAŞADIĞIMIZ BÜYÜK ŞOK MUTLULUKLA SONUÇLANDI
Bebeklerini yeniden mutlulukla kucağına alan Baltacı Çifti de, “Bebeğimiz için tek çare ameliyattı ve biz umudumuzu hiç kaybetmedik. Yoğun bakım tedavisi sonrası ona sağlıkla kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hayat mücadelesini kazanıp bizlere rahat bir nefes aldıran bebeğimize Nefes adını koyduk. Bu duyguyu tarif etmek gerçekten çok zor ve bize bu güzel anları yaşatan doktorumuza minnettarız” diye konuştu.