enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
37,9605
EURO
41,5996
ALTIN
3.776,25
BIST
9.275,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
8°C
Cuma Yağmurlu
11°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
14°C
Pazar Açık
15°C

“33 Medeniyet” sergisi Diyarbakır’da açıldı

“33 Medeniyet” sergisi Diyarbakır’da açıldı
A+
A-

Mezopotamya’nın binlerce yıllık tarihini sanatsal bir hafızaya dönüştüren “33 Medeniyet” Sergisi, 4-13 Nisan 2025 tarihleri arasında DİTAV Kültür Sanat Evi’nde sanatseverlerle buluşuyor

DİYARBAKIR GAZETE– Mezopotamya’nın binlerce yıllık tarihini sanatsal bir hafızaya dönüştüren “33 Medeniyet” Sergisi, 4-13 Nisan 2025 tarihleri arasında DİTAV Kültür Sanat Evi’nde sanatseverlerle buluşuyor. Serginin küratörlüğünü Diyarbakırlı sanatçı Yusuf Battal üstleniyor.

Ali Paşa Mahallesi’nde, Meryem Ana Kilisesi’nin hemen bitişiğinde yer alan DİTAV Kültür Sanat Evi’nde kapılarını açan sergi, Mezopotamya topraklarında yaşamış 33 farklı medeniyeti; armaları, simgeleri, paraları ve estetik öğeleriyle izleyiciyle buluşturuyor.

Battal, serginin çıkış noktasının Diyarbakır’ın “130 asırdır akan bir nehir, 33 medeniyet bir şehir” mottosunun içinin doldurulması fikri olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bu kadim söz kulağa hoş geliyor ama altında yeterli içerik yoktu. Biz, bu medeniyetlerin izlerini sanat yoluyla görünür kılmak, belleği canlandırmak istedik.”

MALZEMEDEN ANLAMA YOLCULUK

Sergide ahşap, cam, deri, sedef ve toz boya gibi çeşitli malzemeler; geleneksel el işçiliği ve çağdaş sanat teknikleriyle harmanlanarak kullanıldı. Yusuf Battal, farklı disiplinlerden sanatçıların da katkı sunduğu bu sergiyi Adanmış Sanatkârlar Derneği çatısı altında kolektif bir hafıza çalışması olarak kurguladı.

DÜNYANIN İLK EZGİSİ ZİYARETÇİLERİ BEKLİYOR

Ziyaretçileri en çok etkileyen eserlerden biri ise Mezopotamya’da keşfedilen bir tabletteki melodiden esinlenerek hazırlanan “Huri İlahisi.” Bu tarihi şarkının sanatsal imitasyonu, sergi mekânında yer alan QR kod ile dinlenebiliyor.

KÜLTÜREL BELLEĞİ DÜNYA İLE BULUŞTURMA HAYALİ

Yusuf Battal’ın bu sergiyle ilgili yalnızca yerel değil, uluslararası bir hayali var. “33 Medeniyet” Sergisi’nin, yalnızca Diyarbakır’ın ya da Türkiye’nin değil, Mezopotamya’nın evrensel kültür mirasını temsil ettiğine inanan Battal, bu sergiyi dünyaca ünlü sanat merkezlerinde açmak istiyor.

Onun hedefi, Mezopotamya’nın unuttuğumuz veya görünmez hale gelen hikâyesini; sanatın evrensel diliyle dünya kamuoyuna anlatmak. Bu çaba, sadece estetik bir sergileme değil, aynı zamanda kadim bir coğrafyanın yeniden hatırlatılması ve insanlık tarihine ait ortak belleğin korunması anlamı taşıyor.

Sanat yoluyla geçmişle bugünü buluşturan “33 Medeniyet” Sergisi, kültürün sınır tanımayan gücünü Diyarbakır’dan dünyaya taşıma yolculuğuna adım atıyor.

Yorumlar

  1. 🗒 + 1.84581 BTC.GET - https://graph.org/Message--0484-03-25?hs=7c6108f24ddacea160ae830dffc8cf16& 🗒 dedi ki:

    a7ijz9