Geçtiğimiz yıl restorasyonu tamamlanan tarihi “Aslanlı Çeşme” yıllara meydan okurmuşçasına ayakta kalmayı başardı.
Tarihi iç kalede bulunan ve Artuklulara ait olduğu düşünülen 131 yıllık “Aslanlı Çeşme” geçen yıl yapılan restorasyon sonrasında tekrardan faaliyete açılmıştı. Tarihi iç kaleyi ziyaret eden misafirleri serinleten Aslanlı Çeşme gelen turistlerin ilgili çekiyor. 1880’li yıllarda yapıldığı tahmin edilen tescilli yapı eski Diyarbakır cezaevi olarak kullanılan komplekse varlığını devam ettiriyor. Ayrıca aslanlı çeşmenin ikincisinin de bulunduğu ve diğer Aslanlı Çeşmenin bulunması için müze müdürlüğü tarafından çalışmaların başlandığı biliniyor. Yanı sıra İçkale’nin geçmiş dönemde Diyarbakır’ın tüm su ihtiyacını karşıladığı biliniyor. Günümüze ulaşan tarihi çeşme günümüzde de tarih severlerin ve fotoğraf tutkunlarının mekânı haline geldi. Gelin ve damatların fotoğraf çekmek için tercih ettiği mekânlardan biri olan iç kale popülerliğini giderek attırıyor.
RİVAYETE GÖRE DİLEK ÇEŞMESİYDİ
Diyarbakır’daki birçok tarihi yapı gibi aslanlı çeşmenin de efsanelere konu olduğu biliniyor. Eski dönemde dilek çeşmesi olarak da adlandırılan aslanlı çeşmeye gelen Diyarbakırlılar burada dilekler tutup dualar ediyorlarmış. Tarihi Anzele Parkının şifalı olarak bilinen sularının bir dönem aslanlı çeşmeden de aktığı söyleniyor.
“GEÇMİŞİ HATIRLIYORUZ”
Tarihi aslanlı çeşmeden çocukken çok su içtiğini söyleyen İbrahim Kaya, “Çeşmenin tekrar faaliyete girmesine çok sevindik. Çeşmeyi görünce çocukluk dönemimi hatırlıyorum. Evlerde çeşme olmadığı için gelip buradan soğuk su dolduruyorduk. Buraya gelince geçmişe dönüyorum. Diyarbakır Valimize ve emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.