Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü ve Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği tarafından, “10. Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi” düzenlendi.
DİYARBAKIR GAZETE- Gıdanın Geleceği, Sürdürülebilirlik ve İnovasyon Teması ile Wyndham Garden Hotel Konferans Salonunda düzenlenen programın açılışına Önceki Dönem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve TARPOL Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Mehdi Eker, Vali Yardımcısı Abdullah Çiftçi, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ezeli Azarkan, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Hasan Meral, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Vural, STK temsilcileri ve akademisyenler katıldı.
Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Vural yaptığı konuşmada Besin/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü olarak Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi’nin onuncusunu düzenlemekten ve ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını belirterek, “Her geçen gün gıdanın daha kıymetli hale geldiği Dünyamızda Kongremiz geleneksel gıdalardan, gıda muhafazasına, sağlıklı beslenmeden gıda güvenliğine, gıda arzının ve hijyeninin sürdürebilirliğine kadar çok geniş yelpazede bilimsel tartışmaların ve araştırmaların ortaya konacağı bir platform olacaktır. Bu kongre, veteriner hekimler, gıda endüstrisi profesyonelleri, akademisyenler ve uzmanlar arasında bilgi paylaşımı ve işbirliği fırsatları sunacak önemli bir etkinliktir. Veteriner gıda hijyeni, gıda üretimi, işleme ve dağıtımında hayati bir rol oynamaktadır ve bu Kongre, sektördeki en son gelişmeleri ve en iyi uygulamaları paylaşma amacını taşımaktadır” dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ezeli Azarkan ise, onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır’da böylesine bir kongreye ev sahipliği yapmaktan ve misafir ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, gıda konusunun ele alınmasının önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Azarkan, 160′ a yakın bildiri ve poster sunumu ile kongreye katkı veren katılımcılara teşekkür etti.
Önceki Dönem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve TARPOL Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Mehdi Eker de, Diyarbakır’ın insanların topluluklar halinde yaşadığı bilinen en eski yerleşim yeri olduğunu belirterek, gıdanın insanoğlunun yeryüzündeki en temel ihtiyacı olduğunu söyledi.
Gıda, su ve enerji ile stratejik alanlar oluştuğunu söyleyen Eker, su ihtiyacı, gıda eksikliği, gıda milliyetçiliği, sosyo-ekonomik faktörler, tarım ürünlerinin kartelleşmesi, gıda fiyatlarındaki dalgalanma, yoksul ve yoksun olmak gibi unsurların gıda için tehdit olduğunu söyledi.