Diyarbakır’daki Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gün geçmiyor ki ihalede fesat ve yolsuzluk iddiası ile gündem gelmesin. İddialara göre, yeni yönetimin görev gelmesiyle birlikte yeni firmalara el altından ilansız fahiş fiyatlarla işler adreslere teslim edildiği öne sürüldü.
İLANSIZ VE GERÇEK DEĞERİNİN ÇOK ÜSTÜNDE FAHİŞ FİYATLARA ADRESLERE TESLİM EDİLİYOR!
Yeni yönetimin gelmesiyle birlikte türeyen yeni firmalara el altından ilansız kimsenin haberi olmadan gerçek değerinin çok çok üstünde fahiş fiyatlara işler adrese teslim şeklinde veriliyor.
Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde daha önce yapılan tüm alımlar web sayfasında yayınlanırken, yeni yönetim ile birlikte bu kıstasın delinerek acil olmayan alımların bile ilan yapılmadan yandaş firmalara verildiğine dair ciddi iddialar ortaya atıldı.
POLİKLİNİK ARA BÖLMELERİNİN YAPIM İŞİ 3 KATINA HANGİ YANDAŞ FİRMAYA VERİLDİ?
Yine iddialara göre; 8 Mayıs 5 2018-894 ihale onay belgesiyle alımı yapılan 9 kalem poliklinik ara bölmeleri yapım işi ilana çıkılmadan doğrudan temin limitine dayandırılarak Büyükşehirlerde 68 bin olan limitin hemen altına 64 bin 525 TL’ye gerçek değerinin 3 katına hangi yandaş firmaya verildi?
Poliklinik ara bölmelerinin yapımı acil midir?
Yapım işlerinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Poz fiyatları mühendisler tarafından esas alınarak yaklaşık maliyet oluşturulması gerekirken, hiç bir mühendisin imzası olmadan ve bu husus hiçe sayılarak yaklaşık maliyet nasıl oluşturuldu?
Yaklaşık maliyet ile alım fiyatı arasında çok cüzi bir miktar in olması tesadüf müdür?
7 BİN METRE KABLO NEREYE KULLANDI?
Yine 6 Şubat 2018 tarihindeki 225 ihale onay belgesi ile doğrudan temin yoluyla Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ek binası olan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin Uydu sistemi için kablo alımı yapıldı. Satın Alma komisyonunun bu iş için 9 bin metre kablo alımı yapması dikkat çekti.
Hastanede görev yapan uzman teknik personeller, Kablonun sadece ana artelerde kullanılacağı ve maksimum 2 bin metre kablonun yeterli olacağını belirtmesine rağmen, geriye kalan kalan 7 bin metre (7 km) kablonun nereye kullanıldığı veya kullanılacağı kafalarda soru işaretine yol açtı.
İddialarla ilgili olarak iki soru cevap bekliyor;
Satın alma biriminden sorumlu idarecilerin bu işlerden haberleri var mıdır?
Eğer haberleri yok ise koltukları niye işgal ediyorlar?
YANGIN SÖNDÜRME TÜPLERİ DE AYNI FİRMAYA!
29 Mart 2018-562 sayılı ihale onay belgesiyle doğrudan teminle alımı yapılan 6 kalem yangın söndürme sistemi ile ilgili malzeme alımında yine aynı firmanın olduğu dikkat çekiyor.
İşin tuhaf olan kısmı bu firmanın verdiği fiyatla diğer firma arasında bütün kalemlerde 100 ve 150 TL gibi sabit fiyatların olması tesadüf müdür?
Bu işin yaklaşık maliyetine fiyat veren firmalar neden teklife fiyat vermediler?
Eğer yan firma ile fiyat verdiler ise neden alımda fiyatını 100 de 150 düşürdüler?
Rakip firma olmamış olsaydı acaba bu alım ne kadara sonuçlanırdı?
Bazı idarecilerin güdümünde olduğu iddia edilen bu firmaya imtiyazlı davranılmanın sebebi nedir?
Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaşanan bu yolsuzluklardan İl Sağlık Müdürlüğü’nün haberi olup olmadığı yönünde yorumlar yapılıyor.
Ayrıca, harcama yetkilisi ve satın alma sorumlusu olan idarecilerin bunlara neden göz yumdukları merak konusu oldu.
İşte O belgeler;