Madde bağımlılığı noktasında yaptığı çalışmalar ile dikkatleri çeken Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Genel Başkanı Yahya Öğer, 11 Eylül’de başlayacak 2023-2024 eğitim-öğretim sezonu öncesi eğitim ve öğretim sezonunu öncesi önerilerde bulundu.
DİYARBAKIR GAZETE- Milli Eğitim müfredatının neredeyse her Bakan döneminde değişmesi ayrı bir handikap olduğunu ifade ederek, “Ezberci eğitim modülü sisteminin müfredattan kaldırılması ve çocukların geleceğe hazırlanması geç kalınmış bir çalışmadır.
“GERÇEK VE SANAL ARASINDA BİR ÇIKMAZA SOKMUŞTUR”
Hızlı yayılan internet, yaş sınırının ana okullara kadar düştüğü telefon ve tablet kullanımı maalesef pek çok çocuğumuzu gerçek ile sanal arasında bir çıkmaza sokmuştur. Ebeveynlerin işin kolayına kaçması noktasında çocukların eline telefon vermesi ve denetlenemeyen bir süre konusunda çocukları serbest bırakması onları hem gerçek dünyadan hem de derslerden koparacaktır. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okullarda telefon kullanımı konusunda ki “öğretmenler de öğrenciler de derslere telefon götüremeyecek” söylemi elbette ki değerlidir. Ancak bu işin ciddiyeti anlaşılmaz ve denetlenmez ise diğer yasaklar gibi kağıt üstünde kalacaktır” diye konuştu.
“GENÇLER ACZİYET İÇERİSİNDE”
Genç bir nüfusa sahip olan Türkiye’de maalesef çocukların liseyi değil hatta üniversiteyi bitirinceye kadar da hayatın gerçekliğinden uzak, sosyalleşmeden ve sorumluluk almaktan bihaber, pek çoğu kendi kişisel ihtiyaçlarını bile gidermede ailenin yardımı olmadan bir acziyet içerisinde olduklarına değinen Öger, “2023 -2024 eğitim öğretim yılında çocuklarımızın hayata daha iyi atılabilmeleri için okullarda daha fazla aktiviteler yapmalı, çocuklara sosyal sorumluluk projeleri verilmeli, aile-okul işbirliği daha fazla sağlanmalıdır. Bağımlılıklarla mücadelede Yeşilay işbirliğinde yapılan Türkiye Bağımlılıklarla Mücadele Eğitim çalışmalarının bağımlılık konusunda çalışmalarını yürüten diğer STK lar da dahil edilmelidir. Bağımlılıklarla mücadele eğitim çalışmaları ciddiye alınmalı, bağımlılıklarla mücadele eğitim çalışmalarının zorunlu ders haline getirilmesi çalışması ivedilikle hayata geçirilmelidir” dedi.
“OKULLARDA ÖĞRETMEN VE PERSONELLERİN OKUL BAHÇESİNDE BİLE SİGARA İÇTİRİLMEMELİ”
Öger, Okullarda öğretmen ve personelin okul bahçelerinde bile sigara içmelerine asla müsaade edilmemesi gerektiğini belirterek, “Rehberlik servisinin yükünün hafifletilmesi noktasında rehber öğretmen sayısı artırılmalı, Diyanet başta olmak üzere Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Merkezleri, belediyelerin gençlik birimleri, Spor Kültür ve Sanatsal faaliyetleri ile bilinen STK’lardan destekler alınarak çocuklar geleceğe hazırlanmalıdırlar” ifadelerini kullandı.
“DEĞERLER VE DİN EĞİTİMİ ÖNEMSENMELİ”
Değerler ve dini eğitiminin önemsenmesi önerisinde bulunan Öger, diğer önerilerini de şöyle sıraladı: “Özellikle değerler eğitimi noktasında öğrenciler teşvik edilmeli ve bu konuda bir ödüllendirme sistemi getirilmelidir. Kanunen okulların etrafında faaliyetlerini sürdürmesi yasak olan alkollü içecek ve sigara satan büfelerin, internet kafelerin ruhsatları iptal edilmeli ve okul etrafı kolluk kuvvetleri tarafından devamlı bir şekilde vardiyeler atılarak denetlenmelidir. Birçok ilimizde özellikle torbacı tabir ettiğimiz uyuşturucu satıcılarının hedefi olan genç çocuklarımızın korunabilmesi için ortaokul ve lisede sivil polis bulundurulmalı, bu konuda aileler eğitilmelidir. 2022 -2023 eğitim öğretim yılında milyonlarca genç evladımız pazartesi itibarıyla okuluna başlayacaktır . Aile çocuğu okula teslim etmek ile sorumluluğun bitmediğini bilmek zorundadır. Unutulmamalıdır ki başarılı çocuk kriteri, dersleri iyi olan çocuk değildir. Başarılı çocuk; hayata kendini hazırlayan, zorluklara göğüs geren, yaşadığı topluma fayda sağlayan ve kendisini her türlü zararlı alışkanlıklardan koruyan çocuktur”