Diyarbakır’da, yerel seçimlere 8 aydan az bir süre kala siyasi kulislerde hareketlilik başladı. Seçimler için yıllardır en güçlü iki aday olan HDP ve AK Parti’de adaylık için tartışmalar yapılıyor.
Her iki partinin hangi adayla seçime gireceği merak konusu olurken, Büyükşehir Belediyesi kayyumu Cumali Atilla’nın adaylık başvurusunda bulunacağı konuşuluyor. HDP’de ise ismi ön plana çıkan kimse yok ancak kulislerde kent içinde kabul gören birinin aday gösterileceği belirtiliyor. Her iki parti açısından önümüzdeki günlerin çok daha hareketli geçmesi bekleniyor.
Türkiye, 24 Haziran seçimlerinin ardında ilk kez cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçti. Erken seçim olarak yapılan 24 Haziran milletvekilli ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra kısa süreliğine de olsa seçim psikolojisinden kurtulan bölgeyi yeni bir seçimin heyecanı bekliyor. Mart 2019’da yerel seçimler yapılacak. Yerel seçimlere 8 aydan az bir süre kala kulisler hareketlenmeye başladı. Diyarbakır’da en çok merak edilen, yıllardır en büyük rakip olan HDP ve AK Parti’nin takınacağı tavır, aday belirlemede izleyeceği politika ve en önemlisi kimleri aday göstereceği.
AK PARTİ, BÜYÜK KONGREYİ BEKLİYOR
Şimdilik ismi konuşulan ve net olarak öne çıkan kimse yok. Ancak iki partinin yanı sıra siyasi kulislerde bu konuda tartışmalar yapılmaya başlandı. Her iki partinin de seçimlere güçlü adaylarla hazırlanmak için deneyimli isimler üzerinde durduğu belirtiliyor. Her iki partinin hangi adaya seçimlere gireceği merak konusu olurken, kulislerde Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla’nın Ak Parti’den aday olmak için başvuruda bulunacağı konuşuluyor. Önümüzdeki günlerin çok daha hareketli geçmesi bekleniyor. AK Parti’de adayların 18 Ağustos’ta yapılacak Büyük Kongre’den sonra masaya yatırılması ve adımlar atılması bekleniyor.
BELEDİYELER İKİ YILDIR KAYYUMLAR TARAFINDAN YÖNETİLİYOR
Mart ayında yapılacak yerel seçimlerin ilginç ve tarihi yönleri var. 1999’da kazandığı ilk yerel seçimlerden sonra yaklaşık 17 yıl yerelde iktidarda kalan HDP (HDP’nin geldiği çizgideki partiler), 2016 yılında İçişleri Bakanlığı’nın HDP’li/DBP’li belediyelere yönelik başlattığı incelemeler sonucu görevden uzaklaştırıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen kayyumlar, yaklaşık iki yıldır Diyarbakır ve bölgedeki belediyeleri yönetiyor. HDP/DBP Mart seçimlerinde iki yıl sonra tekrar yerelde iktidara gelecek mi yoksa kayyumlardan sonra AK Parti’li adaylar mı kazanacak ?,bu sorunun cevabı niteliğinde bir süreç yaşanacak.
Kaynak: Tigris Haber Gazetesi