Dicle Üniversitesi ve İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği (AYBİR) işbirliği ile 8. Uluslararası Sosyal Bilimler Çalıştayı “Yeni Türkiye, Yeni Ortadoğu ve Yeni Dünya” başlığı ile gerçekleşti.
Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen çalıştay programına Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, Vali Yardımcısı Dr. Ahmet Naci Helvacı, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, AYBİR Başkanı Prof. Dr. Yusuf Balcı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu ile başlayan programda Düzenleme Kurulu üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu açılış konuşması ve çalıştay hakkında kısa bir bilgilendirme yaptı. Dünyada gücün sadece Amerika ile sınırlı olmadığını, yeni bir Ortadoğu stratejisi geliştiğini belirten Şeyhanlıoğlu, çalıştayın önemli sonuçlar doğurarak, 2 milyarlık İslam âleminin nerede yer alacağının tartışılacağını söyledi.
İSLAM DÜNYASININ KENDİ İÇİNDE SIKINTILARI VAR
AYBİR Başkanı Prof. Dr. Yusuf Balcı ise, AYBİR olarak kısa bir bilgilendirme yaparak, İslam dünyasının kendi içinde sıkıntıları olduğunun kabul edilmesi gerektiğini, birlik olarak çalışmalarının, gayelerinin ulvi bir gaye olduğunu dile getirdi. Süreçte Türkiye’nin dinleyici pozisyondan karar verici bir pozisyona geldiğini belirten Balcı, “Türkiye olarak sadece kendimizle değil, dünyada ne kadar Müslüman mazlum varsa onların yanında yer alıyoruz” diyerek, Arakan Müslümanları için imza kampanyası başlattıklarını dile getirdi.
DÜNYA DÜZENİ SÜREKLİ DEĞİŞİYOR
Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül de, dünya düzeninin sürekli değişkenliğine değindi. 2. Dünya Savaşından sonra iki kutuplu bir hakimiyetin gerçekleştiğini belirten Gül, İslam’ın yaygınlaşması ile bu büyümeden birçok kesimin rahatsızlık duyduğunu söyledi. Müslüman ülkelerde terör örgütlerinin katliamlarından ve Ortadoğu’daki müdahalelere dikkat çeken Gül, Türkiye’nin süreç için önemli bir rol içinde olduğunu ve Ortadoğu’nun liderliğini Türkiye’nin yapabileceğini belirterek, tüm bilim insanı katılımcılara katılımlarından dolayı teşekkür etti.
“YENİDÜNYA DURUŞUNDA TÜRKİYE’NİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ROLE SAHİPTİR”
Vali Yardımcısı Dr. Ahmet Naci Helvacı da, Yenidünya duruşunda Türkiye’nin çok önemli bir role sahip olduğunu söyleyerek, ülke olarak ferah, müreffeh bir devlet olmak istenildiğini ve dünyadaki her platformda eşit düzeyde yer almak gerekliliğine değindi. “Dünya’yı Diyarbakır’da konuşuyor olmanın mutluluğu içindeyiz” diye belirten Helvacı, ülke için şehrin etkin bir damar olduğunu vurguladı.
“ARAKAN KATLİAMININ KATLANILAMAZ HALDE”
Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız ise, 15 yıl sonra Diyarbakır’a gelmenin heyecanı içinde olduğunu söyleyerek, programa yoğun çalışmalarından dolayı katılamayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun selamlarını iletti. Görevi gereği hep Ortadoğu’da yer aldığını belirten Yıldız, Arakan’daki katliama değinerek, katliamın katlanılamaz bir halde olduğunu belirterek, imza kampanyasına katılım için rica etti. İki kutuplu dünya düzeyindeki Sovyetler Birliğinin parçalanacağının 90’lı yıllarda görüldüğünü söyleyen Yıldız, Afganistan’da yaşananların Sovyetler Birliğinin sonunu getirdiğini dile getirdi. Afganistan, Suriye, Libya, Irak gibi Ortadoğu ülkelerinin yaşadığı travmalardan İslam dünyasındaki çatışma şekline kadar birçok konuya değinen Yıldız, İslam dünyasında herkesin birbirine saygı duyması gerektiğini belirtti ve mezhepçi ayrımcılığı eleştirdi.
Bir Diplomat olarak bilgiler paylaşan Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız’ın konuşmalarından sonra çalıştayın ilk oturumu AYBİR Başkanı Prof. Dr. Yusuf Balcı moderatörlüğünde başladı. Araştırmacı -Yazar Mahmut Osman, Türk-Arap Enstitüsü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Muhammed El-Adil, TRT Kürdi Koordinatörü Mustafa Ekici ve Batman Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmed İLYAS ilk oturumda bilgilerini paylaştı. Rektörü Prof. Dr. Talip Gül’ün, katılımcılara plaket vermesi ile ilk oturum sona erdi.