enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
35°C
Diyarbakır
35°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
35°C
Pazartesi Az Bulutlu
35°C
Salı Az Bulutlu
36°C
Çarşamba Açık
35°C
DİYARBAKIR HABERİ
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Toplum Yararına Çalışma Programı’nı (TYP) yenileyerek İşgücü Uyum Programı (İUP) adıyla yeniden hayata geçirdi. Diyarbakır’da 2800 kişi, bu yeni program kapsamında okulların temizlik, bakım ve onarım işlerinde istihdam edilecek. DİYARBAKIR GAZETE– İşgücü Uyum Programı (İUP), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından işsiz vatandaşların işgücü piyasasına entegrasyonunu sağlamak...
07.09.2024
Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, Zabıta Haftası nedeniyle düzenlenen eğitim programına katılarak, yurttaşlar ve turistlerle muhatap olan Zabıtanın belediye ve kenti temsil ettiğini belirtti. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Zabıta Haftası nedeniyle büyükşehir ile Kayapınar, Bağlar, Sur ve Yenişehir ilçe belediyelerinin zabıta personeline yönelik eğitim programı düzenledi. Kültür ve...
07.09.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Yenişehir Millet Bahçesinde halkın sorunlarını dinleyerek, “Sorunları hep birlikte çözeceğiz ve şehrimizi güzelleştireceğiz. Bizi mahallenizde bekleyin, size geleceğiz” dedi. DİYARBAKIR GAZETE- Büyükşehir Belediyesinin 5 Haziran’dan itibaren başlattığı Amed Temizlik Kampanyası kapsamında “Parklarda halkımızı dinliyoruz, Amed’i seviyoruz, kirletmiyoruz” sloganıyla yürütülen sosyal farkındalık çalışması, Yenişehir...
07.09.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Balıkçılarbaşı ile Huzurevleri arasında yeni güzergâh oluşturdu. Güzergahtaki toplu taşıma hizmeti 9 Eylül’de başlayacak. DİYARBAKIR GAZETE- Ulaşım Daire Başkanlığı, yurttaşların güvenli, rahat ve konforlu bir şekilde ulaşımlarını sağlamaları için çalışmalarını sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi, yurttaşların hastane, eğitim, sağlık ve ticari başta olmak üzere toplu taşıma alanında tüm ihtiyaçlara...
07.09.2024

Yaz sıcaklarına karşı alınması gereken 7 önlem

Yaz sıcaklarına karşı alınması gereken 7 önlem
REKLAM ALANI

Memorial Dicle Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Hasan Turan, sıcak havaların olumsuz etkilerini en aza indirebilecek önerilerde bulundu.

BESLENMEYE DİKKAT EDİN

Sıvı elektrolit dengesinin değişmesi sonucu, altta yatan hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıklar yaz aylarında daha sık problemlere yol açabilmektedir. Özellikle hipertansiyonu olan hastalar su ve tuz dengesini iyi düzenlemeli, az yağlı veya yağsız süt ve süt ürünleri, zeytinyağı, ayçiçeği yağı, mısırözü yağı gibi özellikle doymamış yağ asidinden zengin bitkisel sıvı yağlarla pişirilmiş yiyecekler tüketilmelidir. Her gün posadan zengin 3-4 porsiyon çeşitli taze sebze ve meyve tercihleri, ince ve kalın bağırsağın düzenli çalışmasını sağlar. Mercimek, nohut, kuru fasulye gibi kuru baklagiller mutlaka sofrada olması gereken besinlerdir. Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddeleri ve aşırı tuz içeren yiyecekler mümkün olduğunca tüketilmemelidir.

GÜNLÜK SU TÜKETİMİNE ÖNEM VERİN

Yaz mevsiminde özellikle diyabet hastalarının bol miktarda sıvı tüketmesi önerilmektedir. Kola, meyve suyu gibi kan şekerini yükselten içeceklerden uzak durulmalıdır. Çay, kahve gibi içecekler ise günlük sıvı alım miktarına dahil edilmemelidir. Glisemik indeksi yüksek olan karpuz, kavun, üzüm, şeftali, kiraz gibi yaz meyveler tercih edilirken, diyabet hastaları şeker oranı ve kalori miktarını göz önünde bulundurmalıdır. Bu özellikteki meyvelerin hiperglisemi yani kan şekerini yükseltici özellikleri bulunmaktadır.

STRESE YOL AÇACAK AKTİVİTELERDEN UZAK DURUN

Sıcaklar; stres, gerginlik ve aşırı sinirliliğe neden olabilir. Bu da vücutta kan basıncı dengesini olumsuz etkileyen bir faktördür. Bu nedenle özellikle hipertansiyon hastalarının stres artırıcı aktivitelerden uzak durmaları yararlı olacaktır. Kafein ve alkol kan basıncının yükselmesine neden olabildiğinden özellikle yaz aylarında alkol ve kafein tüketimi sınırlandırılmalıdır.

GÜNEŞ IŞINLARINA UZUN SÜRELİ MARUZ KALMAYIN

Yaz sıcakları, kan basıncının aniden düşmesine ya da yükselmesine neden olabilir. Kalp ve damar hastalarında, ileri yaştakilerde bu ani değişimler kalp krizi ile sonuçlanabilir. Güneş ışınları ile uzun süreli temas buna zemin hazırlayabilir. Bu nedenle özellikle kalp ve damar hastalarının sıcaklardan korunması, güneş ışınlarına direkt maruz kalmaması çok önemlidir. Bu hastalar, güneşin dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamalı ya da serin ve gölge yerlerde bulunmayı tercih etmeli, gerektiğinde şemsiye kullanmaya dikkat etmelidir.

PAMUKLU GİYSİLER TERCİH EDİN

Yaz sıcaklarında giyim şekli de dikkat edilmesi gereken önlemlerden biridir. Naylon içerikli ve teri emmeyen kumaştan yapılan giysiler, özellikle yaz sıcaklarında sağlığı tehdit edebilir. İçerisinde rahat hareket edilebilecek, açık renkli keten ve pamuk içerikli giysiler tercih edilmelidir. İç giysileri de pamuklu olmalıdır. Pamuk, teri kolayca emer ve vücudun toksik atıklardan korunmasını sağlar. Bunlarla beraber güneşten ve sıcaklardan korunmak için güneş gözlüğü, şapka kullanılabilir. Şapka kullanırken de mutlaka açık renkli olmasına özen gösterilmedir.

BESİNLERİN SAKLANMA KOŞULLARINA DİKKAT EDİN

Sıcak havalarda besinlerin korunması ve saklanması son derece önemlidir. Besinler sıcakta daha çabuk bozulabildiğinden mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir. Süt, yoğurt gibi kolayca bozulan gıdaların kısa süre içerisinde tüketilmesi önerilmektedir.

TERLİYKEN KLİMALI ORTAMA GİRMEYİN

Terliyken klimalı ortama girilmesi, ani hava değişimi nedeniyle kas kasılmasına bağlı ağrılara, boyun ya da bel tutulmalarına neden olabilmektedir. Kasılmalara boyun bel fıtığı, kireçlenme, boyun düzleşmesi adı verilen omurga eğrilikleri ve fibromyalji hastalıkları da eşlik ediyorsa, tutulmalar kaçınılmaz olur. Bu nedenle kireçlenme ve fıtık sorunları olanlar, klimanın doğru kullanımına özellikle dikkat etmesi gerekir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Jojobet - Vbet para çekme