Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi’ndeki HIV skandalıyla ilgili Başhekim Prof. Ali Kemal Kadiroğlu, açıklamalarda bulundu.
Dicle Üniversitesi Hastanesi’ndeki doğum skandalıyla ilgili yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Uzman hekimlerin kaçtığı HIV’li hastaya yapılan sezaryen ameliyatına girmek zorunda kalan bir asistanın eline iğne batmasıyla ortaya çıkan olayla ilgili Başhekim Prof. Ali Kemal Kadiroğlu, basın toplantısı düzendi.
Konuyla ilgili başhekim Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu’nun yaptığı açıklama şöyle, “27.12.2017 tarihinde Siirt ilinden ilimize gelerek, ilimizdeki diğer hastaneler tarafından kabul edilmediği için Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Kadın Doğum Hastalıkları polikliniğine müracaat eden HIV taşıyıcısı olan 27 yaşındaki hasta Ç.K.nın poliklinik muayenesinden sonra hastane yönetimi hastayı sahiplenmiş ve Kadın Doğum ve jinekoloji Hastalıkları kliniğine yatışını sağlamıştır. Hastanın yatış sonrası takibi de idarece yapılmıştır. Söz konusu tarihteki klinik icapçı Öğretim Üyesi hastayı sahiplenmemiş, tedavi ve takibini kabul etmemiş ve operasyona girmekten imtina etmiştir. Aynı gün gece saatlerinde hastanın doğum sancıları başlayınca bu hastalarda mutlak endikasyon olan sezaryen operasyonu için Ana Bilim Dalı Başkan Vekili’ne haber verilmiştir. Aynı zaman da operasyon için gerekli koruyucu ekipman da (bariyer malzemeleri) temin edilmiştir. Gece saat 22:00 civarında sezaryen ameliyatına alınarak 3150 gr ağırlığında 51 cm boyunda canlı bir erkek çocuk doğurtulmuştur. Bebek gerekli tedbirler alınarak yeni doğan kliniğine yatırılmış ve gerekli proflaktik tedavi (koruyucu tedavi) başlanmıştır. Ne yazık ki, Operasyon esnasında asistan Doktorumuzun eline ameliyat esnasında kullanılan sütür iğnesi kazaen battığı ifade edilmiştir. Asistan Doktorumuza zaman kaybetmeden Enfeksiyon Hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji Anabilim Dalında görevli konunun uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen tarafından gerekli proflaktik üçlü tedavi (Anti Retroviral tedavi) başlanmıştır. Asistan Doktora tedavisine evinde devam etmek üzere istirahat verilmiştir. Bu arada hasta operasyon sonrası Kadın Doğum Hastalıkları kliniğine yatırılarak tedavisine ve takibine devam edilmiştir. Hasta ve Bebeği komplikasyonsuz bir şekilde 30.12.2017 tarihinde saat 11:05 te hastanemizden önerilerle taburcu edilmiştir.
Bu vakada tıbbi ve etik kurallara aykırı bir şekilde defansif davranan hastayı kabul etmeyen ve 2 gün boyunca klinik ve poliklinik işleyişini durduran sağlık hizmetini vermeyen klinikteki bazı hekimler ile ilgili hastane yönetimi gerekli tutanakları tutmuş ve Tıp Fakültesi Dekanlığı ile Rektörlük bilgilendirilmiştir. İlgili tutanaklar Rektörlüğün talimatı ile 29.12.2017 tarihinde gerekli soruşturmanın yapılması için Tıp Fakültesi Dekanlığına gönderilmiş, konu ile ilgili gerekli soruşturma başlatılmıştır” ifadelerine yer verildi.